Сблъсък+ неграмотност = кротки избори (?)

04.11.2015
Снимка: Sean MacEntee; https://www.flickr.com/photos/smemon/
Снимка: Sean MacEntee; https://www.flickr.com/photos/smemon/

От едната страна на ринга стои непобедимият, харесван от мнозина и мразен от още повече – Хелоуин. Нахлузил маска на капиталистическо зомби, вперил настървено очи в съперника си. Той, от своя страна, стиска силно юмруци и се готви за сблъсъка. Дами и господа представям ви ПЪРВИ НОЕМВРИ – ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ! С бялата си кожа, червеното си минало и зелените си шорти патриотът е готов за победа.

И така всяка година.

Като се замисля по-скоро всеки ден. Живеем в непрекъснато противопоставяне на нашето срещу чуждото, доброто срещу злото, Русия срещу САЩ, СДС срещу БСП срещу ГЕРБ и т.н., и т.н.. Ежедневието ни е изкуствено създаден безкраен сблъсък на изкривени идеали и ценности. Иска ми се поне веднъж да забравим за ринга, защото няма победители и победени в тази борба. Всички сме заедно в кюпа и нямаме нужда от постоянно противопоставяне. Нямаме нужда от истериите около Волен, нямаме нужда от скандални открития и от лайкове. Имаме нужда от обществени дискусии, от това да седнем на една маса и да си поговорим защо нещо е важно и защо нещо друго е дори по-важно. Имаме нужда да изговорим като общество нещата, за които е прието да се мълчи или да се поддържа една приета за приемлива позиция. Затова наистина се надявам този път да поговорим за може би най-важното нещо, това, което определя бъдещето – образованието.

Този текст е провокиран от няколко неща – промените, които МОН готви в учебните планове: от една страна, предложението да се намалят часовете на философският цикъл почти на половина и ,от друга страна, премахването на изобразителното изкуство и музиката от горните класове в езиковите гимназии.  Пиша тези редове и защото съм силно възмутена от изказването на Б. Борисов, че близо половин милион българи са неграмотни и затова има толкова голям брой невалидни бюлетини, министър-председателят допълва, че той не е виновен за това и няма какво да направи. Това твърдение не само не зачита хилядите нередности, които бяха регистрирани по време на последните избори, които Борисов обяснява с простото и звучно „идиотщина“, но и сваля отговорността от човека, който е начело на второ правителство. Кой тогава е „виновен“ за високите нива на неграмотност? Интересно е, че редом с тези изказвания за идиоти и неграмотност, премиерът регистрира и че последните избори са били „най-кротките, тихите и безспорните избори досега в България“.

Какво да разбираме? Неграмотността е равна на „кротки“ избори?

Тук идва ред и на промените, които МОН готви. Опитът ми на ученик говори, че изобразителното изкуство и музиката не се възприемат като сериозни предмети в България. Държи се на чуждия език, евентуално на българския и в краен случай на математиката. Постоянно попадам на мнения, плюещи младото поколение за това, че слуша чалга, че гледа само риалити формати, че вече не се прави и не се харесва качественото кино. В същото време не се суетим да намалим часовете по музика и изобразително изкуство, часовете, в които децата ни трябва да получат по-широк поглед върху изкуството, да обогатят културата си, да се запознаят с родни и чужди автори, помогнали на човечеството да достигне до днешния си етап на развитие. Защото не само учените и политиците движат света напред. В исторически план хората на изкуството винаги са предусещали промяната малко (или много) преди тя да дойде, задвижвали са я, събуждали са хората около себе си. Та следващия път, когато се чудите защо се слуша и прави само чалга, си помислете за орязаните часове по музика и за отрицателната нагласа към този предмет.

Снимка: opensource.com; https://www.flickr.com/photos/opensourceway/
Снимка:opensource.com; https://www.flickr.com/photos/opensourceway/

За предметите от философския цикъл може да се говори много. Безспорно има примери както за пропиляно време в класните стаи, така и за намерен смисъл. Философията ме срещна с един от най-добрите преподаватели и най-чудесните хора, които познавам – Росица Тодорова. Нямахме учебник, не решавахме тестове и не ни изпитваха. Четяхме Платон, Ницше, Сартр. От нас се изискваше да мислим, не да наизустяваме. Чиновете бяха подредени в кръг и всички се включвахме в дискусиите. Говорихме, споделяхме. Опознахме себе си и съучениците си много повече в тези часове, отколкото за останалите години, които прекарахме заедно. Чакахме часовете по философия с нетърпение и винаги излизахме заредени от тях, научили нещо ново; често молихме Р. Тодорова за книги, които тя с радост ни даваше. Осъзнавам, че това са само моите положителни наблюдения и в много други класни стаи не е било така. Затова ми се иска да го обсъдим, да не спорим, да не сме от срещуположните страни на ринга, а да работим заедно за най-доброто решение.

Брат ми учи в Първа езикова гимназия във Варна и има няколко предмета, сред които история, които се преподават на английски (както във всички гимназии със засилено езиково обучение). Наскоро зачетох един от уроците му по история, за да му помогна – имаше трудности с разбирането и научаването. Говоря английски свободно, имам няколко сертификата и съм ходила на обучения в чужбина, но този урок искрено ме затрудни. Не беше, защото имах непознати думи или словосъчетания, а защото изреченията нямаха никаква връзка помежду си. Прескачаше се от един император на друг, от християнство на езичество и пак на християнство без каквито и да е било обяснения. Оказа се, че и учебникът по география е написан по подобен начин.

Та, за мен решението не е в „орязването“ на часове и във вкарването на нови предмети. Като начало може учебниците да станат разбираеми, защото целта не е да се научим да наизустяваме думички, словосъчетания и къде трябва да сложим хиксче, когато гласуваме. Целта е да научим децата да мислят, да могат да правят сами словосъчетанията си и да направят следващите избори трудни.

А вие какво мислите?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаИмало едно време училище15.04.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино