Седрик Вилани – авторът на “Живата теорема” гостува в България

Световно известният френски математик, носител на престижния „Fields Medal“ на Международния математически съюз от 2010 г., наричан често „Нобелова награда по математика“, ще участва в среща с ученици, студенти и учени, организирана от Българската академия на науките и Френския културен институт, която ще се състои в петък, 16 март от от 15 часа в Големия салон на БАН, ул. „15-ти ноември“ 1.

Откъс от “Живата теорема” на Седрик Вилани

44-годишният ексцентричен и увлекателен лектор Седрик Вилани, посветил се на идеята да покаже, че математиката може да е приятна, става популярен извън математическите среди с романа си „Живата теорема“ (изд. „Парадокс“, 2015 г.). Книгата следва автора си в ежедневните му преживявания като учен, който е на път да се справи с една от най-загадъчните теореми на всички времена, но и в ролята му на запален меломан, манга-фанатик, човек, баща. Тази книга не подлежи на клиширана класификация, тя е брилянтна, преведена на немски, италиански, японски, корейски, английски. И наистина феноменално успешна – продава 30 000 тираж още през първите две седмици на френския пазар.

 

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to