Смелият „Музейко“ отваря врати на 1-ви октомври

27.09.2015

МузейкоНай-големият детски научен център в Източна Европа – „Музейко„,  отваря врати у нас на 1 октомври – денят на поезията, музиката и възрастните хора, за да промени представата за науката и, за да покаже колко красиво е цялото това знание за природата, цивилизацията и космоса. Той ще посрещне малки и големи с Градина за творци, Пространство за малките, Подземни тайнства и Планетариум.

Целта на първия по рода си Научен център е увеличаване на емоционалната интелигентност на децата и развиване на творческите способности.

Още с откриването на „Музейко“ малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на 13 изложби и над 130 интерактивни игри. Първото подобно място у нас, което се намира на ул. “Проф. Боян Каменов” 3, е разделено на три етажа, свързани от Голямото (ДНК) дърво, което обединява минало, настояще и бъдеще.

На първия етаж на центъра децата ще се запознават с подземните тайнства и скалите, палеонтологията и археологията. Динозаври? Разбира се, че няма как да не участват сред експонатите, които ще впечатлят малчуганите.

Второто ниво пък е посветено на съвремието и природата около нас. Специален кът показва на децата какво се случва със сградите при земетресение с различен магнитуд. Те ще могат да погледнат и през очите на различни животни, както и да се запознаят с начините за опазване на околната среда.

Музейко

На третия етаж посетителите ще могат да погледнат в бъдещето – именно на него е посветено последното ниво от научния център. Там се намират бъдещите инструменти, които ще послужат на човечеството за опознаване на космоса и на които се радват и възрастните. Космическата оранжерия по български патент, която трябва да отлети за Марс, е сред най-интересните експонати. Освен това уникален планетариум  с 15 места предлага на своите посетители шоу програми и интерактивни разговори за звездите, създаването на вселената, Слънчевата система, извънземните, енергията и много други.

Научният център „Музейко“ се захранва със соларна и вятърна енергия, както и с термална вода. Проектът е изцяло финансиран от Фондация „Америка за България„. Подобни музеи, които са своеобразен оазиси за децата, има и в много други държави по света, като само в САЩ броят им е около 900.

В центъра ще се организират и тематични дни като Ден на формите, Ден на енергията, Ден на пътешествието, Ден на организациите и Ден на игрите. Те ще са за училищни групи и са съобразени с преподавания в училище материал от 1-ви до 4-ти клас.

Детският научен център „Музейко“ ще работи от 1-ви октомври всеки ден без понеделник между 10 и 18 часа. Цените на билетите за едно посещение в рамките на цял ден ще бъдат между 6 и 8 лева за деца над 4 години и от 10 до 15 лева за възрастни. Входът в Музейко за деца до 4 години и хора с увреждания ще бъде безплатен.

Източник: muzeiko.com

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаСтартира проект за обучение на работещи в сферата на образованието13.10.2015

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование