„София Филм Фест за учащи” представя „Дийпан: Съдбата на бежанеца”

DHEEPAN_StillДискусионният клуб за българско и европейско кино „София Филм Фест за учащи” ще представи предпоследния филм от своя пролетен „семестър” – „Дийпан: Съдбата на бежанеца”. Датата е 20 юни, часът е 18:30, а мястото, както винаги – Дом на киното. Датата съвсем не е избрана случайно, защото 20-ти юни е и Световен ден на бежанеца.

Ученици и студенти ще имат възможността да гледат съвсем безплатно филма, отличен със „Златна палма” на кинофестивала в Кан през 2015 година. „Дийпан: Съдбата на бежанеца” е последното произведение на френския режисьор Жак Одиар и също най-големият му успех до момента. Жак Одиар доказва, че е творец, който обича да експериментира. Въпреки че е френски, през почти целия филм се говори на тамилски език. В своята кариера Одиар работи с големи звезди като Венсан Касел и Марион Котияр и все пак най-голямо признание получава за филм, в който някои от главните герои дори не са изиграни от професионални актьори.

Дийпан (Антонитасан Жезутасан) е бивш военен, сражавал се на страната на „Тамилските тигри” по време на гражданската война в Шри Ланка. Надеждата за нов живот, далеч от ужасите на войната, преплита пътя му с Ялини (Калиеасвари Сринивасан) и малката Илаяал (Клодин Винаситамби). Тримата бягат във Франция с чужди паспорти, представяйки се за семейство. Сюжетът на филма се завърта около техния живот в опасното и неприветливо парижко предградие и бавното превръщане на едно фалшиво семейство в истинско.

„Съществува теза, според която един режисьор трябва да снима новия си филм като контрапункт на предишния. “Дийпан”, по-малко предначертан в сравнение с “Ръжда и кости”, даваше свобода на снимките, диктуваше собствения си закон, а аз търсех точно това. Първоначалната идея – да направя филм за войната – постепенно отстъпи мястото на една тема, която беше второстепенна – за едно фалшиво семейство, което ще стане истинско”, казва Жак Одиар за филма си.

„Дийпан: Съдбата на бежанеца” ще бъде представен пред зрителите от проф. Георги Дюлгеров. Прожекцията е само за студенти и ученици. Препоръчително е желаещите да гледат филма да вземат предварително своите безплатни билети от касите на Дом на киното.

Текст на новината: Алексия Петрова

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to