„София филм фест за учащи“ ни представя 12 заглавия тази пролет

„София филм фест за учащи“ започва на 25 април, а вече е ясна и официалната селекция на фестивала. Той, разбира се, ще се проведе в „Дом на киното“, а входът за ученици и студенти ще бъде свободен.

Между 25 април и 26 май ще можем да гледаме най-доброто от родното, американско и европейско кино. Лентите в пролетната селекция са точно 12. Сред тях има два американски филма, един британски, един испански, един сръбски и цели седем български.

Начало на фестивала ще даде прожекцията на ‘La La Land’ на 25 април. Филмът, който за малко се размина с „Оскар“ през февруари започва в 18:00ч. Той е един от двата американски филма в селекцията. Другият – „Патерсън“ можем да гледаме на 22 май от 18:30. Само още една лента на английски език ще открием в програмата на фестивала. ‘T2 Trainspotting’ е британска продукция, която за първи път ще излезе пред българската публика в рамките на фестивала. Той ще закрие „София филм фест за учащи“ на 26 юни в 18:30ч.

В селекцията откриваме още два чуждестранни филма. „Хулиета“ е режисиран от испанеца Педро Алмодовар, познат с шедьоври като „Говори с нея“, „Завръщане“ и „Кожата, в която живея“. Той ще бъде прожектиран на 29 май от 18:30 часа. Другият чуждестранен филм идва от съседна Сърбия и се казва „Панама“. Проследява историята на Мая (Йована Стоиликович) и Йован (Славен Дошло), а жанра му е романтична драма с привкус на трилър. Можем да го видим на 19 юни от 18:30 часа.

Останалите 7 филма са български. Първи в програмата са „Пеещите обувки“ на Радослав Спасов. Биографичната драма, която разказва живота на Леа Иванова можем да видим на 1 май от 18:00ч. В кожата на Леа влизат последователно Киара Столарски, Рая Пеева и Ернестина Шинова. Нейният верен спътник – пианистът Еди Казасян, е изигран от Юлиян Петров и Борислав Чучков.

Третата прожекция в рамките на фестивала е Воевода на Зорница София, който можем да гледаме на 8 май от 18:30ч. София освен режисьор на филма, изпълнява и главната роля в него – тази на Румена войвода.

Следват „Семейни реликви“ на Иван Черкелов (12 май, 18:30ч.) и „Слава“ с режисьори Петър Вълчанов и Кристина Грозева (15 май, 18:30ч.). Първият проследява паралелно три привидно различни семейни истории, а вторият ни показва кантонерът Цонко, който неволно се оказва под светлината на прожекторите заради добротата си.

Останалото българско присъствие на фестивала са трите късометражни филма „На червено“ – филм на Тома Вашаров, „Дрехи“ на Веселин Бойдев” и „Любов“ на Боя Харизанова, който ще бъдат излъчени на 5 май от 18:30 часа.

Безплатни пропуски за всички филми от фестивала могат да получат всички учащи на касата на киното. „Дом на киното“ се намира на ул. Екзарх Йосиф №37 и разполага с 278 места, които между 25 април и 26 юни ще бъдат населени с жадни за кино ученици и студенти.

Автор: Илияна Маринкова

Стажанти на
За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to