София Филм Фест с програма и за най-малките

"Малкият рицар Тренк"

“Малкият рицар Тренк”

За 20-тия си рожден ден на 10 март авторитетният кинофестивал ще подари на най-малките програма с детски анимационни филми, които специално ще бъдат озвучени на български език.

Тази година в празника ще се включат и най-малките, тъй като кинофорумът за първи път в историята си ще излъчи специална програма с детски анимационни филми. Филмовите предложения за децата включват анимациите „Момчето и света” (2013), „Дългият път на Север” (2015) и „Малкият рицар Тренк” (2015).

„Момчето и света” е необикновена анимация на бразилския режисьор Али Абреу. Тя е с номинация за „Оскар” и 11 награди, създадена е чрез разнообразни художествени техники – 2D рисунка върху хартия, акварел, изрезка. Кинотворбата разкрива проблемите на съвременния свят през очите на едно дете. Главният герой във филма е малко момче, което въпреки бедността живее щастливо на село, изпълнено с възторг и любопитство към света.  Един ден обаче баща му отива на екскурзия с влак и изчезва. Страдайки за него, детето тръгва да го търси и открива фантастичния свят, в който властват животни-машини и странни същества.

Анимацията „Дългият път на Север” от 2015 г. е резултат от съвместна работа между Дания и Франция. Действието се развива в края на XIX в. в Русия. Главната героиня Саша е от аристократично семейство. Тя е наследила приключенския дух на дядо си Олукин, който е прочут учен и арктически изследовател. Той обаче не се завръща от последната си експедиция на Северния полюс. Саша също мечтае за Великия Север, но родителите й не одобряват изследователската й страст и вече дори са й уредили брак. Саша отказва да им се подчини и бяга от дома, като решава да се присъедини кум Олукин…по дългия път на Север.

„Малският рицар” (Германия-Австрия, 2015) е на режисьора Антъни Пауър, който пренася зрителите в приказна страна от Средновековието. Дукът обявява турнир, за да открие най-добрия рицар, който ще пребори лош дракон. В това време 10-годишният Тренк – селянин, собственост на злия сър Вертолт, спасява прасенцето си от лошия рицар, но не съумява да предпази баща си от това да бъде хвърлен в тъмницата на Вертолт. За да освободи семейството си, Тренк решава да се научи да се бие и да се изправи срещу злото.

Под Моста
е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to