Събития

Търсят се лични истории за прехода

05.06.2019

Колегите ни от списание dВЕРСИЯ се впускат в търсене на истински истории от прехода.

Това се случва по случай 30 години от края на реално съществувалия социализъм и началото на българския преход. По този повод сп. dВЕРСИЯ ще посвети своя годишен сборник – този път насрочен за септември – на критика на преразказваните митове и на разказване на неразказаните истории на този болезнено близък на всички ни период (а и на една възможна история на бъдещето).

Срещали сме много житейски разкази отпреди 1989 г. – кои романтични и може би дори наивни, кои страховити, потискащи или невероятни. Познаваме добре и сегашните истории – за самонаправилия се човек, за смелия предприемач, за креативния младеж, за добродетелния гражданин… Сякаш обаче живият спомен на живите хора, изнесли на плещите си „прехождането“ на историческия момент, е останал или страничен ефект на нещо друго, или дълбоко заровен под пластовете „големи“ разкази за трансформацията.

Независимо дали сте израснали, изградили семейство или сте се лутали в труда или в лабиринта на държавата във времената на прехода от dВЕРСИЯ ви призовават да споделите вашата история. За отправна точка можете да вземете някои от следните въпроси:

  • Коя е най-голямата промяна в личен, житейски и обществен план, която отчитате след 1989 г.?
  • Промени ли се материалното ви положение в годините след 1989-та? Как?
  • Промени ли се отношението Ви към политическите и обществени дела след 1989-та? Участвахте ли в демонстрации и протести, гласувахте ли, присъединихте ли се към или подкрепяхте ли политически структури като партии, синдикати, доброволни организации и подобни? Как оценявате това си участие, виждате ли значими развития? Ако да, какви? Ако не, защо?
  • Липсва ли ви нещо от времето преди 1989-та? Ако да, какво? Ако не, защо?

Изпратете Вашата история на info@dversia.net в обем до две страници до 15 юни 2019 г. Ако желаете, подпишете текста или пък запазете анонимност. От екипа на медията ще се свържат с Вас при възможност.

Заглавно изображение: 
Снимка от “Изгубената България” с описание “Арт инсталация – комунизма на боклука, площад “Батенберг”, пред бившия мавзолей на Г. Димитров, 1990 г.”lostbulgaria.com

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"5 идеи за Деня на детето31.05.2018

Още от Под Моста

Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публикатаТеатър