Събития

Търсят се лични истории за прехода

05.06.2019

Колегите ни от списание dВЕРСИЯ се впускат в търсене на истински истории от прехода.

Това се случва по случай 30 години от края на реално съществувалия социализъм и началото на българския преход. По този повод сп. dВЕРСИЯ ще посвети своя годишен сборник – този път насрочен за септември – на критика на преразказваните митове и на разказване на неразказаните истории на този болезнено близък на всички ни период (а и на една възможна история на бъдещето).

Срещали сме много житейски разкази отпреди 1989 г. – кои романтични и може би дори наивни, кои страховити, потискащи или невероятни. Познаваме добре и сегашните истории – за самонаправилия се човек, за смелия предприемач, за креативния младеж, за добродетелния гражданин… Сякаш обаче живият спомен на живите хора, изнесли на плещите си „прехождането“ на историческия момент, е останал или страничен ефект на нещо друго, или дълбоко заровен под пластовете „големи“ разкази за трансформацията.

Независимо дали сте израснали, изградили семейство или сте се лутали в труда или в лабиринта на държавата във времената на прехода от dВЕРСИЯ ви призовават да споделите вашата история. За отправна точка можете да вземете някои от следните въпроси:

  • Коя е най-голямата промяна в личен, житейски и обществен план, която отчитате след 1989 г.?
  • Промени ли се материалното ви положение в годините след 1989-та? Как?
  • Промени ли се отношението Ви към политическите и обществени дела след 1989-та? Участвахте ли в демонстрации и протести, гласувахте ли, присъединихте ли се към или подкрепяхте ли политически структури като партии, синдикати, доброволни организации и подобни? Как оценявате това си участие, виждате ли значими развития? Ако да, какви? Ако не, защо?
  • Липсва ли ви нещо от времето преди 1989-та? Ако да, какво? Ако не, защо?

Изпратете Вашата история на info@dversia.net в обем до две страници до 15 юни 2019 г. Ако желаете, подпишете текста или пък запазете анонимност. От екипа на медията ще се свържат с Вас при възможност.

Заглавно изображение: 
Снимка от “Изгубената България” с описание “Арт инсталация – комунизма на боклука, площад “Батенберг”, пред бившия мавзолей на Г. Димитров, 1990 г.”lostbulgaria.com

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваЛитературен декември в действие - какво да не пропускате?26.11.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование