5 идеи за Деня на детето

31.05.2018

Детски панаир

Тазгодишното издание на Детски панаир в София включва над 60 културно-образователни инициативи за деца и ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов”. Благодарение на организаторите Фондация „Изиарт“ и Столична община, всички предвидени инициативи за празника са с вход свободен.

Работилници за 1 юни ще се проведат в рамките на целия ден от 11:00 до 20:00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. Фондация „Изиарт” е изработила специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Националния природонаучен музей, Университетски ботанически градини – София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийската градска художествена галерия. Забавна игра за София е създадена специално за събитието – благодарение на нея малчуганите ще могат да станат откриватели и да научат много интересни неща за столицата.

Посетителите с интерес към изкуството ще имат възможността да участват в предвидените десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Малките ще бъдат въвлечени и в света на науката – през целия ден ще се правят експерименти и опити свързани с физика и химия. Програмата включва и редица спортни активности – танци, йога, тенис, футбол, шах. Подготвена е и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. И тази година ще бъде показана истинска пожарна кола, на която мъниците ще могат да се качат и да влязат в ролята на истински пожарникари.

Фабрика за усмивки

Безплатното събитие е организирано от сдружение „Училищно настоятелство към 60 ОУ Св.Св. Кирил и Методий” и кмета на Столична община р-н „Сердика“ инж. Тодор Кръстев. Мястото на провеждане е стадион „Бенковски“ от 12:00 до 20:00 ч. В рамките на деня са осигурени надуваеми атракциони и механични съоръжения, творчески работилници, където децата ще могат да управляват роботи с мобилно устройство, да рисуват, да оцветяват гипсови фигури, да моделират глина, да редят конструктори. Забавни щафетни и ролеви игри на открито за малки и големи ще се осъществят в часовия диапазон между 12:00 и 17:30 часа, а в случай че има желаещи, ще се проведе футболна среща по отбори. Екип Столична дирекция за пожарна безопасност и защита на населението, който ще проведе практическо обучение за реакция при бедствия, аварии и пожари в 15:00 часа, а след това ще предостави възможност на желаещите деца да изпробват оборудване за гасенене на пожари. В 16:00 часа екип на СДВР ше проведе практическо обучение и демонстрация с обучени полицейски кучета и коне. „Зумба със Слав и Деси“ ще раздвижи малчуганите, а за финал ще се насладим на детски концертни изпълнения. В самия край на събитието на случаен принцип ще се изтеглят печелившите, които ще отнесат със себе си големи награди.

 

Да си направим кукла

В случай, че детето ви има интерес към театъра, шиенето или просто иска да създаде своя собствена играчка, това събитие със сигурност би му паснало. Столичен куклен театър организира куклено-театрални ателиета за малки и големи. С помощта на актьори от трупата всеки може да си изработи кукла за спомен. Входът е свободен, но участието става с предварително записване на касата на театъра или на тел: 02/988 54 16. Бъдете там в диапазона между 16:00 и 17:30 ч.

Рафтинг приключение

За любителите на спорта имаме атрактивно предложение. Всяко дете, придружено от двама възрастни, получава безплатно спускане по река Струма. Децата, придружени от един възрастен, ползват 50% отстъпка от цената за възрастен. Сумата за един възрастен е 50 лева. Рафтинг спускането продължава около 2 часа, като се преминава по най-дългото рафтинг трасе – 12км. Атракцията е валидна за деца от 4 до 18 години, но е необходима предваритлена резервация, поради ограничените места. Контакти за записване –  тел: 0888 88 55 12 или extremespotbg@gmail.com. Необходими са бански, кърпа и блуза, а екипировката е осигурена от ораганизаторите.

Квадрат 500 – Национална Художествена Галерия

Празникът започва с Тебеширени рисунки пред галерията и представяне на детска книга за правата на децата на фондация „Изкуството и детето“ и театър на открито от деца за деца. Първокласници от 35 СОУ „Добри Войников” ще изпълнят част от спектакъл-театрална игра „Две приказки и една в повече”, откъси от „Гостенчето на Хитър Петър” и „Мечо Пух” от 11:00 до 12:30 ч. 

„Вълшебното одеяло” на Националната галерия ще се приземи пред избрана картина от постоянната експозиция в Квадрат 500. Ще можем да чуем приказки, вдъхновени от това произведение от 12:30 до 13:10 ч. 

„Килим от рисунки” – мъниците ще сътворят заедно килим от рисунки с мотиви, вдъхновени от колекцията от Африканско изкуство в Квадрат 500 от 14:00 до 15:00 ч.

„Рисувай с НАС!” е образователна програма на Националната галерия, която има за цел да провокира интерес към света на художника. Младата художничка Гергана Табакова ще въведе участниците в магията на изобразителното изкуство от 15:00 до 16:30 ч.

Всички занимания са безплатни, но е необходимо предварително записване на 0879 147 679; 0886 817 233 или edu_nag@yahoo.com.


Автор: Деница Събева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка ВеселиноваHighlights: Какво да правим в последния уикенд на август в града23.08.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър