Литература

Възможно ли е да разцъфнем през есента?

25.10.2018

Ревю на “The Sun and Her Flowers” от Рупи Каур

“The Sun and Her Flowers” е втората книга на Рупи Каур. В нея вече порасналата авторка задълбава в по-широк спектър от теми, добавя миграцията, революцията, женствеността и много други, като по този начин стихосбирката се превръща в „рецепта за живота“. В тази „рецепта“ всеки проблем, с който се сблъскваме, е „цвете, което засаждаме в градината на живота си“. Тези „цветя“ пък ще ни научат, че „трябва да повехнем, да паднем, да се приковем, и да израснем, за да можем да разцъфнем“, за да се сбъднат мечтите и най-съкровените ни стремежи.

„Milk and honey“ – дебютната стихосбирка на Каур, е книгата, която буквално разтърси представите ни за поезията, която разби изцяло стереотипите чрез кратката и остра фраза, използваните илюстрации и включването на социалните мрежи в разпространителния процес. Веднага след публикуването си, книгата се превръща в абсолютен бестселър. Преведена е на 35 езика, продадени са хиляди копия  по целия свят, наредена е и в ключови литературни класации.

“The Sun and Her Flowers”

“The Sun and Her Flowers” е също толкова успешна. Публикувана на 3 октомври 2017 и седмица по-късно вече е на второ място в бестселърите на “Amazon”, а малко по-късно е включена и в списъка за десетте най-продавани книги на  “New York Times”. Само за девет седмици са продадени над 400 хил. копия, което прави и втората книга на авторката световен бестселър.

Благодарение на успеха на двете си книги, Каур е обявена за най-добре познатия поет в англоезичния свят в момента. Освен това авторката е включена в класацията „30 под 30“ на „Форбс“ и в „Стоте жени“ на „Би Би Си“.

Сравнявайки двете книги, прави впечатление, че по подобие на “Milk and honey”, и във втората книга всяка една от творбите е подкрепена и с илюстрация – дело на Каур, и отново преобладава краткият и прост изказ. Различия също има. Този път са включени и значително по-дълги творби. Изборът на теми подсказва за порастването на авторката, която разглежда и актуални социални проблеми като миграция, революции и т.н., а не само любов и раздели – темите, за които пишеше детето Рупи в “Milk and honey”. Ето защо мненията за втората книга на канадката с индийски произход, не са толкова противоречиви, а книгата – толкова харесвана.

“The Sun and Her Flowers” е разделена на пет части – “wilting”, “falling”, “rooting”, “rising” и “blooming”. Те са неразривно свързани и пресъздават живота – от разочарованието и падението, до изцерението и събирането на нужната ни сила, за да се изправим и да продължим по пътя към мечтите си, за да ги постигнем и щастието да бъде реалност.

Wilting”

Първата част от книгата ни представя онзи болезнен момент, в който осъзнаваме, че сме отново сами, че раздялата вече е факт и няма връщане назад. Болка. Това е думата, с която най-точно могат да бъдат определени тези страници. Несбъднатите мечти, напразните усилия, които са ни подтиквали да вървим по трънливите пътища към сърцето на любимите, пътища, които внезапно свършват в пустошта, са причината за това опустошително разочарование, което убива не само чувствата, но и самите нас. Това е „увяхването“ на човека, което Каур пресъздава в първата част от книгата си, това е увяхването, поради което ние не само падаме, но и пропадаме, давейки се в собствените си емоции.

Falling

Падението според Каур е моментът, в който започваме да мразим себе си, защото сме допуснали грешки. Стремежът към промяна с цел да бъдем харесани от любимия и от обществото е пътят надолу. Именно този стремеж ни отдалечава от самите нас, прави ни по-слаби, превръща се в основна причина за падението ни. Какво обаче се случва, когато паднем? Отговорът на Каур е депресия. Тя засяга и този проблем в книгата си, като го приема не просто като слабост, но и като неизбежен проблем, с който трябва да се преборим, за да видим отново слънцето на надеждата.

Rooting”

Кой ще бъде до нас, когато паднем, сразени от собствените си грешки? Разбира се, семейството.  На него е посветена и следващата част от книгата. Рупи Каур разглежда проблема през призмата на личния си опит. Тя говори за това какви са перипетиите, с които се сблъсква едно емигрантско семейство, за междуличностните конфликти, за културните различия, за кризите, които ни принуждават да бягаме, да търсим нови брегове. Тезата на авторката е, че когато корените ни са здрави, когато имаме силна връзка със семействата си, то тогава ние сме непоклатими, тогава ще можем да устоим на предизвикателствата и да се изправим.

Rising”

Как най-бързо можем да се изправим? Разбира се, ако поемем подадената ръка на любовта. Именно любовта е причината за изправянето ни след падението, причината за новата сила, благодарение на която можем да продължим по пътя към мечтите си. В тази част Каур говори за новата любов, за новите хора и чувства, които се появяват дори и в отчаяните моменти на падение, които са нашето единствено спасение, благодарение на което ще успеем да разцъфнем и да бъдем щастливи.

Blooming

Разцъфването, постигането на всички мечти е пряко свързано с обичта. Не, не онази към любовния ни партньор, към онзи, който ни е спасил или към семейството. Каур твърди, че ако искаме да постигнем всички свои мечти и да бъдем истински щастливи, то трябва да се научим да обичаме себе си с всичките си недостатъци и несъвършенства.

Тя добавя, че образованието е онази сила, която може да разбие веригите на мъжкия свят и да ни освободи, за да можем да полетим, за да можем да мечтаем за нови върхове. Тази теза е изключително непопулярна за онова затворено общество, в което жените са просто майки и домакини – нищо повече. Ето защо Каур е и бунтар, осмелил се да се противопостави на своите, за да защити, за да окрили и за да даде шанс на всички жени да разцъфнат. Феминизмът е силата, която ще ни позволи да разцъфнем – това е тезата на авторката. Рупи засяга и темата за красотата. Тя заявява, че тя е в различията, че тя не е по телевизията, по страниците на списанията или по модните подиуми, които са канали за продан на фалш.

“it is a trillion-dollar industry that would collapse

if we believed we were beautiful enough already”

“their concept of beauty

is manufactured

i am not”

“The Sun and Her Flowers” е книгата, която може да отвори очите ни отново за „Слънцето“, за красотата на живота, която не виждаме заради тъмнината на болката, която ни е погълнала. Книгата може да ни вдъхне онази необходима сила и да можем да се изправим и да продължим битката за щастието, за да можем да разцъфнем. Ето защо книгата е особено подходяща за онези самотни, тъжни есенни дни, когато сме жертва на отчаянието си. Революционните послания на Каур, съпреживяването на личната ѝ история и любовта ще ни вдъхнат една нова сила, чрез която само след няколко страници ще бъде възможно да разцъфнем и през есента.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Ивана ХитковаГеорги Рупчев и стиховете му, които се промъкват непоканени и остават02.09.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование