Музика

Tiny Desk Concerts: съкровищницата на съвременната световна музика

29.09.2019

Винаги съм обичал поредиците с музикални сесии, защото не само често попадаш на непознати за теб изпълнители, но и имаш възможността да ги видиш в различна от обичайната светлина. Получаваш автентичността на концерта, но в същото време атмосферата е по-интимна и липсва шумотевицата на голямото шоу. Звукът е по-изчистен и имаш възможността да се настаниш удобно в песента.

Сходни са били и аргументите, които мотивират радиоводещия Боб Бойлен и редактора на NPR Music Стефан Томпсън спонтанно да създадат Tiny Desk Concerts през 2008-а. Преди 11 години двамата си тръгват разочаровани от гиг в бар, тъй като не са успели да чуят нищо от музиката заради шумната публика. Томпсън се пошегувал, че изпълнителката , Лаура Гибсън, трябва просто да изнесе концерт на бюрото на Бойлен, за да могат да оценят истински творчеството ѝ. Месец по-късно се случва именно това и първата сесия е записана и качена онлайн. Името на поредицата е вдъхновено от групата на водещия Tiny Desk Unit.

Проектът продължава да расте постепенно и днес вече концертите зад бюрото наброяват почти 1000. Можеш да откриеш както изпълнения на световни звезди, така и на тепърва пробиващи групи и певци. От Adele, Sting и Джон Леджънд през Chance the Rapper, Gary Clark Jr. и Alt J до Brushy One String – разнообразието е пълно.

Силно препоръчвам да се изгубите и откриете в стотиците сесии на Tiny Desk Concerts, но днес аз ще наблегна само на пет от тях. На тези, които бих отличил като свои любими:

Anderson .Paak

Tiny desk, big heart.

Докато пишех текста, мислех да отбележа как всеки от изпълнителите, които ще изброя тук, заслужава отделна статия и възнамерявам да се заема с тази задача възможно най-скоро. Боян обаче ме изпревари и вече ни разказа историята на Anderson .Paak.

Разположил се удобно на барабаните зад бюрото, широко усмихнатият Брандън Пак Андерсън, групата му The Free Nationals и ‘Come Down’ от първата секунда ни понасят в груув, от който трудно можем да се измъкнем.

Следват ‘Heart Don’t Stand A Chance’ и ‘Put Me Thru’, а за завършек  за наше щастие публиката си избира ‘Suede’. Не съм убеден колко десетки пъти съм преслушвал тази сесия на Paak. и компания, но тя е перфектен пример за това колко по-различно и интимно звучи Tiny Desk от студийните записи или обичайните концерти.

Tyler, The Creator

I can’t sing but I don’t fucking care, ’cause it feels good – like a warm shower. I think.

Когато беквокалите откраднат шоуто. Не знам за вас, но за мен лично няма много по-въздействащи неща от хубав, изваян женски вокал. Тук имаме цели два, които се преплитат прелестно и ни отнасят някъде много далеч.

Добавяме супер автентичния Tyler, The Creator, който разказва истории и диктува случващото се от синтезатора. Освен със свиренето, рапирането и пеенето си, Тайлър Грегъри Оконма поддържа атмосферата с постоянни интеракции с публиката и хората от бенда. Всичко изброено и редицата импровизации правят това издание на Tiny Desk Concerts задължителна част от списъка.

Още един артист, за който има много какво да се каже и за когото скоро ще видите значително по-обстойна статия в Под Моста.

Daniel Caesar

Още един брилянтен глас, застанал зад бюрото. Носител на награда ‘Грами’ за най-добро R&B изпълнение за 2019 г., след като през миналата година вече беше дебютирал с две номинации.

Tiny Desk Concerts отново ни поднасят много специална сесия, която разкрива огромния талант на Даниъл Сийзър дори по-добре от студийните записи. H.E.R. също появява, за да чуем ‘Best Part’ в тяхно съвместно изпълнение.

Пиано, ударни, бас, три беквокала и един божествен вокалист, който ни унищожава в припева на ‘Get You’.

Mac Miller

Music is a beautiful thing.

Считан от мнозина за най-добрия бял рапър след Eminem, Mac Miller остави след себе си много стойностно творчество, преди да напусне този свят само на 26 години на 07.09.2018.

Само няколко месеца преди да почине, той изпълни пред Tiny Desk Concerts за пръв път песни от ‘Swimming’, който впоследствие бе номиниран на наградите „Грами“ за най-добър рап албум за годината.

‘Swimming’ е и върхът на кариерата му, като искрените текстове в него адресират много от трудностите, пред които Miller се изправя в личния си живот. Музиката е разнообразна, което се забелязва и на концерта зад бюрото, където към рапъра за ‘2009’ се присъединяват две цигулки, чело и виола.

Tash Sultana

Tash Sultana си е музикално богатство. 24-годишната австралийка прави чудеса с лууп ефекта и много бързо си спечели голяма фен база с музикалните сесии от спалнята си. Когато през 2016 г. засне ‘Jungle’ и качи песента в Youtube, бяха нужни само пет дни, за да натрупа един милион гледания с първия си хит. В момента са над 55 милиона.

Именно с него открива и 25-минутния сет за Tiny Desk Concerts, в който развива още само две композиции – ‘Notion’ и ‘Blackbird’. Последното парче е абсолютна китарена лудост, родена в пещера в Нова Зеландия.

Тук няма много шеги и приказки – просто наситено музикално преживяване.

Има още десетки концерти от поредицата, които бих добавил, защото Tiny Desk Concerts наистина е бездънна музикална съкровищница, в която човек може да се рови с часове. The Roots, Том Миш, Hozier, Джейкъм Колиър… списъкът е дълъг и не се очертава скоро да спре да расте, сверявайки часовниците ни със световната сцена.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновОт бездомен до Грами. Кратка история на живота на Anderson .Paak.26.09.2019

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование