Urban Creatures и Manomatic с нов акцент в уличките на София

 

Фестивалът за градско изкуство Urban Creatures и испанският художник Manomatic подаряват на столичани поредния графит в кв. “Подуяне”, този път на ул. “Родина.”

Улица „Родина“ номер 12 се крие зад  високите сиви блокове на “Подуяне”, храстите и гаражите. Там в дъното ни очаква малка, спретната къща, напомняща за отминалите времена. Може би дори преди квартала да се присъедини официално към картата на София. Именно тази къщата е следващото платно за тазгодишния старт на Urban Creatures.

Детайл от творбата на Manomatic. Снимка: Владимир Груев-Freax.

Тазгодишният гост Manomatic е роден в Испания. Рисувал е из цяла Европа и Южна Америка, а неповторимите му стени не могат да бъдат сбъркани. Сам той определя стила на работата си като „графити 2.0“, която винаги е завладяваща и монументална.

В София испанецът, с подкрепата на Urban Creatures ще превърне тази  специална малка стара къща в едно от скритите бижута на квартала като подарък за по-възрастните жители.

Тазгодишните изненади на Urban Creatures тепърва предстоят. В следващите месеци се  очаква да започне работата по проектите на супер зведата в света на графитие Робърт Прох, както и специално включване с новия проект на Иван Шопов в ролята му на артист и художник.

Междувременно създадената от Urban Creatures галерия на открито привлича все повече туристи от цяра Европа.

Създателят на Urban Creatures, Ясен Гешев, споделя, че в бъдеще им предстои работа с най-добрите артисти в Европа и България, като се надява представеното изкуство да достигне до хората от квартала и да доведе до откриване на нови хоризонти.

Автор: Траяна Лазарова

Стажанти на

За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2018 г. през програмата ще минат 14 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to