Моята голяма луда гръцка седмица

07.08.2018

Помня как баща ми внимателно издърпва от земята някакво растение заедно с корените с идеята да си го засадим вкъщи. После купуваме вятърна въртележка за саксията, в която ще го сложим. Това беше в Гърция. Преди 10 (години).
В 11.10 (единадесет часа и десет години) миналата неделя стоях с поглед, прикован към градския пейзаж на Солун. След едва няколко часа щях да съм си вкъщи. Последното, което направих преди да тръгна, беше да купя вятърна въртележка на нашите.
Тъй като подарих на мама и тате спомен, реших да направя същото и за моите приятелки. Избрах най- хубавите снимки от местата, които посетих, и написах на всяка по картичка за тях.

Картички от Гърция

Солун

С много любов за Цвети

Здравей от Солун!
Погледнат отдалеч градът изглежда силно застроен. Отблизо виждаш, че просто почти няма високи блокове, подобни на софийските, а само ниски, сгушени една в друга, сгради. Подредено е, оживено е и много топло. Последното ни подканва да пием по нещо студено, а в Солун на почит е фрапето. Отиваме в едно кафене, чиито столове са обърнати към морето и си поръчваме. Носят ни и кана вода, и бисквитки. Това ни учудва, защото тогава все още не сме наясно, че такава е практиката в цяла Гърция, като в ресторантите вместо бисквитка ти дават хлебче. Колкото до фрапето, специалните съставки са: кафе, мляко, вода, захар и приказна гледка към морето.
След това отиваме до Бялата кула. На практика пропускаме всеки етаж до върха и само катерим стълби, защото музеят е с надписи и звук само на гръцки. Но гледката от най- високата част на кулата определено си струва.

Бялата кула, Солун

Слизаме и се разхождаме до площад ,,Аристотел”. Хората казват, че той има форма на бутилка, така че ни хрумва да пробваме узо, но вместо това се впускаме в кулинарно приключение. Всичката храна, която пробвахме в Гърция, беше невероятно вкусна, но ти препоръчвам, на първо място, да пробваш салатите със сирене фета, паста с йогурт и всякакви екзотични морски деликатеси, например ние опитахме ястие със сос от мастило на сепия. Продължаваме към една пекарна и опитваме tsoureki (цуреки), полято с и с пълнеж от млечен шоколад. Това е гръцката версия на козунака.
Обикаляме още час из централните улици на града и се прибираме.

Метеора

С много любов за Стела

Твоите кръстници (stella в превод от латински означава звезда) са една идея по- близо до мен сега, когато съм на 400м над земята.
Три часа тежък път от Солун до Метеора се оправдават на мига, щом стигнеш. Още в подножието онемяваме от красотата на скалите. Хващаме автомобилния път, който обикаля манастирския комплекс, и спираме на три места: манастира ,,Св. Никола Анапасва”; манастира ,, Преображение Господне” (познат като ,,Големият Метеор” ) ; панорамната площадка веднага след ,,Големият Метеор”. Ние не сме по духовния туризъм, затова просто се катерим по скалите и се наслаждаваме на гледките. Те силно напомнят на тези от Белоградчишките скали, но в много по- големи мащаби. На слизане спираме в Каламбака, където се чувстваме като мравчици. Най-доволните мравчици, може би.

Метеора

35 градуса е. Качваме се в колата и със сетни сили се закарваме до Паралия Катерини, където без да имаме бански просто се хвърляме в морето с дрехите. Пожелавам ти това- някой ден Гърция да те подлуди.

Едеса

С много любов за Алекса

Пращам ти прохлада от Едеса!
Знам какво ще се запиташ- ,, К’во е т’ва Едеса?”. Всички го направиха, разбира се добавиха и частица въодушевление преди този въпрос- ,,Ооо…”.
Едеса в превод значи воден. Градът е известен със своя парк. Паркът с водопадите. Той е разположен на няколко нива- от най- горното се разкрива неописуемо красива гледка към големия водопад, на средното можеш да минеш зад него, а на най- долното той се разбива в скалите и вдига облаци от водни капчици. Ние обиколяме навсякъде, като се престрашаваме да слезем и най-долу, откъдето всички се връщат мокри. След три минути падаме по мокрите камъни и разбираме защо. Ако отида пак, искам отново да се подхлъзна, за да избягам от суетната си същност и да видя, че да ходиш цял ден с калните си бели панталонки е забавно. Ах, колко е хубаво да си дете!

Водопадът, Едеса


Кални и мокри тръгваме към селцето Лутраки. Там естествено се е сформирал термален басейн, който е в непосредствена близост до водопад с ледена речна вода. Този път сме подготвени с банските и се потапяме в горещите терми. Облягам глава на камъните и усещам студените пръски на водопада като роса по косата си. Р-А-Й. Това удоволствие ти струва 2€, а за нас беше безценно.

Калитея, Халкидики

С много любов за Милена

Де да беше видяла това синьо.
Улиците на Калитея са високо над морето. То изглежда ярко светлосиньо, а заливите са покрити с гъста растителност. Влизаш във водата, която е с температура на приготвен преди пет минути чай, излизаш и солта се е залепила по кожата ти.
Плажната ивица, обаче, е много тясна, а сламените чадъри допират ръбовете си. Почти докосвам с пръстите на непротегнатата си ръка дамата до мен.
Може да звучи неприятно. Но е прекрасно. Понеже едва ли ще повторя, а неповторимото си има чар.

Калитея, Халкидики

Картичките са надписани. Въртележката вече краси една саксия на балкона. Поглеждам часа- 22.50– единадесет без десет. Няма отново да чакам десет години, Гърция.


Автор: Йоанна Антова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаНепознатата Словакия – цветна и непредвидима04.03.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование