Литература

Възходът на аудиокнигите

09.11.2021


Историята на аудиокнигите може да се проследи 150 години назад, когато започват първите опити за преразказ, четене или адаптация на литературни творби в аудиоформат. Днес обаче, с помощ на новите технологии и ренесанса на аудиоформата, те са по-популярни откогато и да е било. В наши дни всеки може да слуша аудиокниги когато и където пожелае. И ако доскоро българските читатели (или слушатели!) можехме да слушаме предимно книги на английски, сега, благодарение на Storytel ние имаме достъп до над 2500 заглавия на български, записани по най-високите съвременни стандарти.

Откъде обаче започва всичко?

Годината е 1877-а, а създател на първите опити за аудиокнига е един от бащите на радиото и аудиоформата въобще – Томас Едисон. За едно от първите устройства за слушане – фонограф, станал по-известен като грамофон, Едисон записва рецитала “Мери има агънце” и прави планове да превърне в аудиокнига романa на Чарлз Дикенс “Никълъс Никълби“ .В онези години записът на цял роман е била трудна задача, тъй като са използвани скъпи восъчни цилиндри, а един цилиндър е побирал максимум няколко минути. Заради това ограничение и в края на XIX в. популярни стават и кратки поетични форми и то предимно сред висшата класа на САЩ и Великобритания.

Първите записи на цели новели и романи се осъществяват през 1930 г в САЩ и Великобритания. Те са записани на грамофонни плочи и създадени за хора с увредено зрение,  „Американската фондация за слепи“ и „Кралския национален институт за слепи хора“ успяват да запишат четения на книги с дължина до 25 минути, като средно дълъг роман се е побирал в 10 плочи. В началото аудиокнигите били предназначени предимно за войници, ослепели по време на  Първата световна война и хора с нарушено зрение, които не можели да четат на Брайловата азбука. Първите аудиокниги, разпространявани на плочи – Библията и творбите на Шекспир, излизат за комерсиална продажба през 1934 г,.  последвани от известни за времето си произведения на Агата Кристи, П.Г. Удхаус, О. Хенри и други.

В края на 60-те години на 20-ти век, заради засиленото разпространение на лентовата и компактна аудиокасета, която позволява записи до 60 мин, аудиокнигите стават популярни. Така за първи път се намерил достатъчно евтин, лесен за разпространение и компактен аудионосител, на който да се записват книги. Обществените библиотеки и в двете страни пионери на този формат започнали да предлагат аудиокниги, а издателите започнали освобождаването на правата за подобни записи. Някои дори предлагали към луксозните си издания бонус касета с говорна версия на съответната книга.

Именно в наши дни обаче, след продължило над един век пътуване, аудиокнигите са в своя  апогей. Две са основните причини за това. Първата – новите технологии, благодарение на които може да слушаме аудиокниги навсякъде и по всяко време. И втората – успешният бизнес модел на компании като Storytel, които се занимават със създаване и разпространение на аудиокниги. Ако преди те са били трудно достъпни и скъпи – то днес чрез абонамент модела на цена, която е по-ниска от средната за само една хартиена книга – всеки може да слуша неограничено. На запад аудиокнигите и аудио форматът като цяло се радват на засилен интерес още от 2010г. насам. У нас слушането на книги и подкасти е нова тенденция, която обаче бързо набира популярност особено сред т.нар millennials и gen Z.

Един от дебатите, който все още се води у нас е дали слушането на аудиокниги може и дали трябва да замести четенето на книги

 Според едно проучване на немския университет в Регенсбург , при слушане способността за разбиране, обработка и приемане на текста се увеличава с 29%, спрямо четенето. Ако обаче текстът едновременно се чете и слуша – се отчита 44% процента по-добро осъзнаване, отколкото при конвенционалния метод. Според друго проучване, направено още през 1985 г. се оказва, че слушането и четенето са поразително сходни когнитивни процеси.  Тези, които умеят да разбират добре текст като го четат, могат и да го усвояват на поне същото ниво и слушайки го. В изследването е дадено на група студенти да четат кратка история, а други – да я слушат. Двете групи не показали разлики при усвояването на съответния текст.

Но това могат да кажат, без нужда от научни проучвания все по-множащите се фенове на аудиокнигите. Защото един път превъзмогнали предразсъдъците си към тях – хората толкова свикват с формата, че той става незименна част от живота им. А едно е сигурно – аудиокнигата никога няма да измести хартиената, както електронните книги така и не го направиха, въпреки всички прогнози. И трите формата имат своите предимства, но те не са конкуренти, а формати, които се допълват и правят изживяването от литературата по-добро и добрите истории по-достъпни. Нищо не може да замести мириса и усещането на хартията. Нищо не може да се конкурира с компактността на електронния четец. И нищо не може да се сравнява с удоволствието да слушаш книга в колата.

За предразсъдъците, свързани с литературата, поднесена в аудио формат, може да се говори много. До голяма степен те са свързани с качеството на звука при записите, които в близкото минало често са билв на некачествени и претрупани Нещо, което, особено при големите разпространители и стрийминг компании, вече е напълно променено. Множество проучвания показват, че един от най-важните фактори за добра аудиокнига, е начинът, по който тя е записана. Особено така наречената „прозодия“ или музикалност на думите. Ако човекът, който записва аудиокнигата, знае смисъла на даден текст и има хубав глас, с прозодията той може не само да пресъздаде добре написаното на хартия, но и даде допълнителен слой емоция. По този начин аудиокнигите не са просто имитация на текста, а формат, който го обогатява. Затова и книгите се четат от професионални актьори или от самите си писатели.

А бизнес статистиките показват целенасочено, че над 150 години история на аудиокнигите си е струвало. Днес по света са достъпни над 400 000 заглавия в аудиоформат. Само за пандемичната 2020-а в САЩ са продадени аудиокниги на стойност 1.3 милиарда долара – 12% повече, отколкото предходната година и девета поредна година с двуцифров растеж. За годината там са публикувани над 71 000 аудиокниги, а 46% от пълнолетното население е слушало поне веднъж аудиокнига. 

С навлизането на Storytel на  в България, аудиокнигите вече са достъпен формат у на.. Само за около 3 години компанията създаде каталог от над 2600 заглавия на български език, а  всяка седмица в платформата се добавят 10-тина нови аудиокниги и е-книги. Ако доскоро Storytel беше напълно непознато у нас приложение, а аудиокнигите –  възприемани като нещо екзотично по нашите земи, то в края на 2021г. този форма  в България се радва на все по-бързо растяща фен база. Десетки хиляди хора вече знаят, че аудиокнигите са просто още един удобен начин, който ни дава възможност да се докоснем до истории и знания много по-лесно.

Открийте своята приказка за събуждане  по начин, който подхожда на ежедневието-маратон, в което живеем – чрез аудиокнигите и със страхотното предложение на Storytel, които дават 50% намаление от месечния абонамент на всички студенти. Единственото, което се иска е, разбира се, да потвърдите, че сте студент.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария Попова15 от най-очакваните книги тази зима16.02.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование