Литература

Възходът на аудиокнигите

09.11.2021


Историята на аудиокнигите може да се проследи 150 години назад, когато започват първите опити за преразказ, четене или адаптация на литературни творби в аудиоформат. Днес обаче, с помощ на новите технологии и ренесанса на аудиоформата, те са по-популярни откогато и да е било. В наши дни всеки може да слуша аудиокниги когато и където пожелае. И ако доскоро българските читатели (или слушатели!) можехме да слушаме предимно книги на английски, сега, благодарение на Storytel ние имаме достъп до над 2500 заглавия на български, записани по най-високите съвременни стандарти.

Откъде обаче започва всичко?

Годината е 1877-а, а създател на първите опити за аудиокнига е един от бащите на радиото и аудиоформата въобще – Томас Едисон. За едно от първите устройства за слушане – фонограф, станал по-известен като грамофон, Едисон записва рецитала “Мери има агънце” и прави планове да превърне в аудиокнига романa на Чарлз Дикенс “Никълъс Никълби“ .В онези години записът на цял роман е била трудна задача, тъй като са използвани скъпи восъчни цилиндри, а един цилиндър е побирал максимум няколко минути. Заради това ограничение и в края на XIX в. популярни стават и кратки поетични форми и то предимно сред висшата класа на САЩ и Великобритания.

Първите записи на цели новели и романи се осъществяват през 1930 г в САЩ и Великобритания. Те са записани на грамофонни плочи и създадени за хора с увредено зрение,  „Американската фондация за слепи“ и „Кралския национален институт за слепи хора“ успяват да запишат четения на книги с дължина до 25 минути, като средно дълъг роман се е побирал в 10 плочи. В началото аудиокнигите били предназначени предимно за войници, ослепели по време на  Първата световна война и хора с нарушено зрение, които не можели да четат на Брайловата азбука. Първите аудиокниги, разпространявани на плочи – Библията и творбите на Шекспир, излизат за комерсиална продажба през 1934 г,.  последвани от известни за времето си произведения на Агата Кристи, П.Г. Удхаус, О. Хенри и други.

В края на 60-те години на 20-ти век, заради засиленото разпространение на лентовата и компактна аудиокасета, която позволява записи до 60 мин, аудиокнигите стават популярни. Така за първи път се намерил достатъчно евтин, лесен за разпространение и компактен аудионосител, на който да се записват книги. Обществените библиотеки и в двете страни пионери на този формат започнали да предлагат аудиокниги, а издателите започнали освобождаването на правата за подобни записи. Някои дори предлагали към луксозните си издания бонус касета с говорна версия на съответната книга.

Именно в наши дни обаче, след продължило над един век пътуване, аудиокнигите са в своя  апогей. Две са основните причини за това. Първата – новите технологии, благодарение на които може да слушаме аудиокниги навсякъде и по всяко време. И втората – успешният бизнес модел на компании като Storytel, които се занимават със създаване и разпространение на аудиокниги. Ако преди те са били трудно достъпни и скъпи – то днес чрез абонамент модела на цена, която е по-ниска от средната за само една хартиена книга – всеки може да слуша неограничено. На запад аудиокнигите и аудио форматът като цяло се радват на засилен интерес още от 2010г. насам. У нас слушането на книги и подкасти е нова тенденция, която обаче бързо набира популярност особено сред т.нар millennials и gen Z.

Един от дебатите, който все още се води у нас е дали слушането на аудиокниги може и дали трябва да замести четенето на книги

 Според едно проучване на немския университет в Регенсбург , при слушане способността за разбиране, обработка и приемане на текста се увеличава с 29%, спрямо четенето. Ако обаче текстът едновременно се чете и слуша – се отчита 44% процента по-добро осъзнаване, отколкото при конвенционалния метод. Според друго проучване, направено още през 1985 г. се оказва, че слушането и четенето са поразително сходни когнитивни процеси.  Тези, които умеят да разбират добре текст като го четат, могат и да го усвояват на поне същото ниво и слушайки го. В изследването е дадено на група студенти да четат кратка история, а други – да я слушат. Двете групи не показали разлики при усвояването на съответния текст.

Но това могат да кажат, без нужда от научни проучвания все по-множащите се фенове на аудиокнигите. Защото един път превъзмогнали предразсъдъците си към тях – хората толкова свикват с формата, че той става незименна част от живота им. А едно е сигурно – аудиокнигата никога няма да измести хартиената, както електронните книги така и не го направиха, въпреки всички прогнози. И трите формата имат своите предимства, но те не са конкуренти, а формати, които се допълват и правят изживяването от литературата по-добро и добрите истории по-достъпни. Нищо не може да замести мириса и усещането на хартията. Нищо не може да се конкурира с компактността на електронния четец. И нищо не може да се сравнява с удоволствието да слушаш книга в колата.

За предразсъдъците, свързани с литературата, поднесена в аудио формат, може да се говори много. До голяма степен те са свързани с качеството на звука при записите, които в близкото минало често са билв на некачествени и претрупани Нещо, което, особено при големите разпространители и стрийминг компании, вече е напълно променено. Множество проучвания показват, че един от най-важните фактори за добра аудиокнига, е начинът, по който тя е записана. Особено така наречената „прозодия“ или музикалност на думите. Ако човекът, който записва аудиокнигата, знае смисъла на даден текст и има хубав глас, с прозодията той може не само да пресъздаде добре написаното на хартия, но и даде допълнителен слой емоция. По този начин аудиокнигите не са просто имитация на текста, а формат, който го обогатява. Затова и книгите се четат от професионални актьори или от самите си писатели.

А бизнес статистиките показват целенасочено, че над 150 години история на аудиокнигите си е струвало. Днес по света са достъпни над 400 000 заглавия в аудиоформат. Само за пандемичната 2020-а в САЩ са продадени аудиокниги на стойност 1.3 милиарда долара – 12% повече, отколкото предходната година и девета поредна година с двуцифров растеж. За годината там са публикувани над 71 000 аудиокниги, а 46% от пълнолетното население е слушало поне веднъж аудиокнига. 

С навлизането на Storytel на  в България, аудиокнигите вече са достъпен формат у на.. Само за около 3 години компанията създаде каталог от над 2600 заглавия на български език, а  всяка седмица в платформата се добавят 10-тина нови аудиокниги и е-книги. Ако доскоро Storytel беше напълно непознато у нас приложение, а аудиокнигите –  възприемани като нещо екзотично по нашите земи, то в края на 2021г. този форма  в България се радва на все по-бързо растяща фен база. Десетки хиляди хора вече знаят, че аудиокнигите са просто още един удобен начин, който ни дава възможност да се докоснем до истории и знания много по-лесно.

Открийте своята приказка за събуждане  по начин, който подхожда на ежедневието-маратон, в което живеем – чрез аудиокнигите и със страхотното предложение на Storytel, които дават 50% намаление от месечния абонамент на всички студенти. Единственото, което се иска е, разбира се, да потвърдите, че сте студент.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева10 книги, с които да започнете студентската година30.09.2021

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика