За Тиндър и за хората, които се превърнаха във вафли

18.09.2016

27669635631_9a85896b38_k

Берлин е столицата на сингъл хората, провалените връзки и любовта, която свършва, преди да е започнала. Берлин е и свърталището на техно музиката, хипстърите и на хората, които нямат време да останат за през нощта, защото има твърде много клубове за обикаляне, твърде много живот за живеене, както и граници за прекрачване. Берлин е и столицата на самотниците, които никога няма да си признаят, че са самотни. Може би само когато алкохолът и тревата замъглят съзнанието им дотолкова, че сърцето им започва да говори.

Стоя в един парк, а септември е решил да съживи лятото, което бяхме забравили. С няколко приятели сме си взели по бира и гледаме залеза. Всичко би било чудесно, ако не забелязвам как поне двама човека от компанията си цъкат на телефоните и то… в Тиндър. Възмущавам се и грабвам телефона на най-близкия човек до мен. Не е честно! Искам и аз. Нямам Тиндър и ровичкането там от чужди телефони е като влизането в порно сайт за тинейджър. Вкусване от забранения плод и жалка тръпка. Ето, как един залез отива по дяволите. Но кой има вече време за залези?!

Ето и малко инфо за Тиндър, ако все още не сте имали безумното щастие да бъдете част от този магичен бордей, в който сами се логвате и пред вас се разгръща „свят като реалния, само че по-хубав“. С тези думи ви посреща официалният сайт на една от най-популярните съвременни социални мрежи за запознанства по цял свят. От създаването си през 2012 година Тиндър е събрал 50 милиона активни юзера, които чекват акаунта си по 11 пъти на ден и прекарват в Тиндърландия средно по 90 минути на денонощие. Как функционира този връх в съвременната индустрия за запознанства, пред който „морето от любов“ на Наталия Симеонова изглежда като жалка локвичка? Елементарно, драги ми Уотсън, елементарно- чрез плъзгане на снимки. Когато плъзнеш на ляво, изпращаш потенциалния си избраник в дебрите на низвергнатите, неполучили лайк. С едно плъзване на дясно пък показваш интерес и сега ти остава само да стискаш палци, че и отсрещният ще ти даде заветния лайк. Ако това се случи, имате право да си пишете, а след това да заживеете щастливо до края на дните си. Шегувка, де. Цяло щастие ще е и една щастлива нощ да прекарате. Ако не, юзери много. Изборът е добре подбран. Тиндър е свързан с фейсбук и така установява самоличността на потребителите. Освен това идентифицира и точното местоположение на всеки един от тях. Така всеки човек, използващ Тиндър, има възможността да настрои апликацията по свой вкус. Например да вижда профилите на всички хора в близост до него в радиус от 40 километра. Какъв е основният смисъл на този ап? Според създателите си, той трябва да мотивира хората да комуникират по-смело един с друг, като вече знаят, че визуално си допадат взаимно. Това намалява стреса от правенето на първата крачка и от един евентуален провал. Освен това Тиндър създава атмосфера на непринуденост и закачливост, която помага на хората да разчупят леда, както и им дава един огромен избор от потенциални партньори, които при други обстоятелства те дори не биха имали възможност да срещнат.

15279938160_12b13cf5af_o

Плъзвам снимка след снимка в телефона на моя приятел. Не мога да се освободя от едно неприятно чувство, което упорито ме гложди и плете на конци вътрешностите ми. Когато съм в Тиндър, се чувствам като в голям супермаркет. Яди ми се вафла. Вафли тук- бол. Повече, отколкото може да си представите. Всякакъв вкус, цвят, вид, опаковка… Толкова много, толкова различни. Свят ми се завива. Просто ми се ядеше вафла, а сега виждам само преливащи щандове с вафли. Не знам какво да правя. Отварям една, опитвам друга. Хвърлям трета, защото има едноцветна опаковка. Четвърта пък е твърде арти. Петата има странен вкус…. Мозъкът ми вече става на желе. Оглеждам се и всичко пред мен, зад мен, под мен, над мен е стока и се слива в един рай или ад от вафли. После виждам, че вместо вафли, това били хора. Хмм… я, да видим какво имаме в супермаркета днес. Невинната Лолитка, жената вамп, сладурана с криви зъби, спамежливото момиче с много лунички, гърди, нацепен мъж с оскубани вежди, жлъчен интелигент, момчето чил, което се напушва с приятели, момичето чил, което е арти и никога не си показва лицето изцяло… и така нататък… до безкрай. Какво свързва всички тези хора? Те са „свободни“. Те са „диви сърца“, които искат „да живеят за мига“. Те „не могат да бъдат опитомени“. Те все са различни, неповторими и изключителни. Независими са. Нямат време. Над нещата са и май над себе си. Знам ли… Загубих им бройката. Разглеждам снимки от пет минути. Казах на притежателя на този телефон, че ще му намеря перфектното момиче. Дадох лайк на поне двайсет. Той си хареса още пет, но аз плъзнах в грешната посока. Сега са в канала на нехаресаните. Милите. Добре, че не ти изписва колко хора са те намерили за непривлекателен.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Карина НиколоваЕкспериментът да се погледнем06.10.2016

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино