Образование

10 книги, с които да започнете студентската година

30.09.2021

Приказки за бизнеса и уроците по стратегия

Според прозрение, приписвано на Алберт Айнщайн – „Образованието е всичко онова, което остава, след като забравим наученото в училище“. Изведено отвъд контекста на повода и епохата, умозрението несъмнено звучи остро и дръзко в своята осъдителност. Деформирано от тежестта на времето, то все пак съумява да предаде посланието си – в ученето няма крайна точка. То не приключва с вземането на сертификат или диплома, не е заветна цел, а е процес, подтик и стремеж.

По този случай в началото на студентската година, отдаваме заслужено внимание на онова знание, което ни помага да научим какво движи светa напред. Скрито в книгите за бизнес, то ни дава шанс да „разглобим“ посланията на съставните им части, за да разберем сами как работи. В тази литература няма принцове, но не липсват смелчаци. И макар далеч от света на вълшебствата, в личните истории на бизнес визионерите има също толкова повратни моменти, житейски казуси и безценни поуки.

Открийте своята приказка за събуждане  по начин, който подхожда на ежедневието-маратон, в което живеем – чрез аудиокнигите и със страхотното предложение на Storytel, които дават 50% намаление от месечния абонамент на всички студенти. Единственото, което се иска е, разбира се, да потвърдите, че сте студент. Ето ги и нашите предложения:

„Маркетинг 4.0“ от Иуан Ситиауан, Филип Котлър, Хермауан Картаджия 

Натъкнах се на „Маркетинг 4.0“ още докато следвах. Навярно, за да се убедя в тезата си, че човек винаги има какво ново да научи, дори когато е „предъвкал“ до безкрай дадена тема. Въпреки че откривах вече познатите от лекциите принципи, в труда на поставения на 4-то място в класацията на Financial Times за най-влиятелни бизнес и мениджмънт писатели Филип Котлър, виждах практическото измерение. 

В книгата е представен преходът от традиционния към дигиталния маркетинг по достъпен и увлекателен начин. Теорията е преплетена със съвети, реални примери и достъпни обяснения. Основен акцент е поставен върху поведението на трите най-влиятелни субкултури – младежите, жените и т.нар. граждани на интернет и това как те харчат бюджетите си. На фокус в разглежданите теми са и човекоцентричния маркетинг и ролята на диалога с клиентите. В случай че темата ви вълнува, то безспорно има какво да научите от признатия за баща на съвременния маркетинг Котлър.

Можете да откриете книгата и в аудио формат.

„Умни пари“ от Стойне Василев

Управлението на личните финанси и инвестирането за мнозина навярно изглеждат като далечна и недостъпна за откриване вселена. В „Умни пари“ финансовият консултант и председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК) Стойне Василев ще ви дари с полезни напътствия, които да ви послужат като инструктаж към финансовия свят. В случай че целите да повишите комптенентостта си по темата, търсите начин да постигнете стабилност в живота си и се интересувате по какъв начин да управлявате личния си бюджет функционално, това ръководство е тъкмо за вас.

„Умни пари“ ще ви даде насоки как да търсите инвестиции с по-висока доходност от банковите депозити или ако обичате да мислите в перспектива – как да осигурите средства за своите достойни старини. В засегнатите 80 теми, авторът представя своя 20-годишен опит в предприемачеството и боравенето с различни финансови инструменти. Несравнимо предимство е, че наръчникът е написан на достъпен за тепърва навлизащите в материята език, като освен това принципите са съобразени със спецификите на инвестирането в България. Практическите съвети ще ви дадат началната скорост, за да постигнете така мечтаната финансова независимост. 

„Супер фокус: Пълна система за продуктивност, с която ще постигнете повече, работейки по малко“ от Майкъл Хаят 

Независимо дали сте се отдали изцяло на студентските си години, или съчетавате лекциите с почасова работа, какви са интересите ви и от колко време се нуждаете за отдих, едно е повече от ясно – времето никога не стига. В борбата с безкрайните делнични дни и продуктивността на помощ идва Майкъл Хаят и неговият труд „Супер фокус: Пълна система за продуктивност, с която ще постигнете повече, работейки по-малко“. Там ви очакват 9 стъпки, които ще ви помогнат да откриете баланс между работните ангажименти и хобито, взаимоотношенията, здравето и всички останали сфери от реалния живот. На фокус са поставени изпитани начини, чрез които да предефинирате целите си, така че да работят във ваша полза, да управлявате функционално времето и енергията си и да бележите резултати. 

А ние ви даваме бонус 10-а стъпка и изпитано решение за никога стигащото ни време – аудиокнигите, като формат, който ни позволява да се срещаме с вънуващи книги, докато вършим куп други неща. 

Освен писател, основател и изпълнителен директор на „Michael Hyatt & Company“ – компания за развитие на лидерски умения, авторът вписва блога“MichaelHyatt.com„, който се радва на милион преглеждания месечно и е отразяван в публикации на The Wall Street Journal, Forbes и Entrepreneur.

Аудиокнигата в каталога на Storytel може да намерите тук: аудио формат.

„Influence“ от Робърт Чалдини 

Не знам доколко съм способна да ви увещая да дадете шанс на Робърт Чалдини и неговите наблюдения върху социалната психология, побрани във „Влиянието. Психология на убеждаването“, но не пречи да опитам. В случай че подготвяте дежурното оправдание за липса на време, то веднага ще ви контрирам с думите: има ли желание – има и начин. 

В рамките само на 10 часа (докато вървите към лекции или работа, или пътувате към някое хубаво място) можете да изслушате аудиокнигата на английски в Storytel и да научите как работят механизмите на мотивацията, принципът на усвояване на информация и вземането на решения. От опит мога да кажа, че е също толкова поглъщата, както и на хартия. 

Независимо от научния характер на материята обаче, езикът остава достъпен и лек, което задейства онази притегателна сила, която не ни позволява лесно да спрем историята по средата на главата. Излишно е да казвам за колко професии комуникацията и механизмът на убеждаването са от фудаментално значение, но и без практическа стойност за кариерата ви, поуките са ценни и в чисто човешки план.

„The 7 Habits of Highly Effective People“ от Стивън Кови 

Още от заглавието можем да отгатнем в каква посока ще ни отведат прозренията на Стивън Кови. Авторът разглежда човешкото поведение и връзката му с успеха. От позитивния начин на мислене, принципа на проактивността и приоритизирането, през връзките с околните и кръговете на влияние до публичните изяви – темите се преплитат, за да помогнат на читателите да открият отговори на професионални и личностни проблеми.

Монографията е продадена в над 15 милиона екземпляра на 38 езика, като се задържа в класацита за бестселъри на Ню Йорк Таймс за внушителните 250 седмици. И за да ви оставя поле за размисъл – ще завърша темата за личностното развитие с един цитат на Стивън Кови:

„Високоефективните хора не винят обстоятелствата и условията за своето поведение, защото то е резултат от съзнателния им избор, базиран върху ценности, а не състояния“.

Слушайте аудиокнигата тук.

„Общуването като път към успеха“ от Дейл Карнеги

Ако искате да разберете как да накарате хората не само да ви слушат, но и да вникнат в казаното от вас, да провокирате интерес у събеседниците си и да овладеете изкуството на споровете, то е дошъл моментът да се запознаете с Дейл Карнеги и „Общуването като път към успеха“. Според основната теза умението да водим дискусии пълноценно не е непременно вроден талант и малцина са онези, които го владеят до съвършенство. В случай че сте водени от стремежа си към надграждане, то разковничето се спотайва в личната ни воля, отдадеността и последователност в подхода. В наши дни усвояването на тънкостите в общуването е повече от необходимост. Ефективно използваният език може да помогне както във воденето на неформална комуникация на ежедневно ниво, така и за постигането на бизнес цели в корпоративния свят. От посланията на автора и неговите сътрудници ще научите как умело да представяте идеите си, да вдъхновявате и привличате на своя страна колегите и клиентите си.

Можете да откриете книгата и в аудио формат.

„Започни със защо“ от Саймън Синек 

„Хората купуват не това, което правите, а причината, заради която го правите” казва Саймън Синек и това е достатъчно, за да разберем защо е необходимо да се вслушаме в призива, прозиращ още от заглавието. 

В „Започнете със защо“ се разглежда каузата в бизнеса, за което авторът използва дейността на конкретни компании като нагледни образци и си служи с детайлни съвети. С тяхна помощ се потвърждава теорията, че успешни са тези лидери, които съумяват да открият начин да вдъхновят своите служители, да се превърнат в техен модел за подражание. С т.нар. „Златен кръг“, представящ концепцията му за успешно лидерство, с новаторския си поглед и десетките публикувани статии, Синек се превръща в международно признат експерт, водещ различни дискусии от Холивуд, през Пентагона, до ООН и Конгреса на САЩ.Започнете със “защо” докато слушате аудиокнигата на български в Storytel, прочетена от Никола Стефанов.

„Мисли и забогатявай“ от Наполеон Хил 

Ако проявявате афинитет към книгите на бизнес тематика, то неминуемо сте чували поне веднъж името на Наполеон Хил. От периода на Голямата депресия, когато „Мисли и забогатявай” е написана, до съвременната реалност, в която целокупно живеем, са изминали много години. Въпреки това несигурните финансови времена ни свързват много повече, отколкото времето може да ни раздели. Стремежът към просперитет и бягството от бедността продължава да бъде водещ фактор. Поради това уроците на Наполеон Хил успяват да запазят своята практическа насоченост и актуалното си звучене до днес. И ако това не е послужило като достатъчна мотивация да прочетете или да изслушате книгата, то тук е моментът да отбележим, че авторът е бил съветник на не един, а на двама американски президенти – Удроу Уилсън и Франклин Делано Рузвелт.

„Майната му! Да го направим“ от Ричард Брансън 

Ричард Брансън е достатъчно разпознаваема бизнес фигура. Поради това ще се придържам изцяло към представянето на своеобразния му предприемачески наръчник – „Майната му! Да го направим”. В него ще откриете отговори на въпроси как се постига такъв успех и всеки ли е способен да го постигне.Брансън успява да представи по интригуващ начин принципите, по които може да разгърнем пълния си потенциал. Преди всичко ни учи да си поставяме цели, а не мечти, и впоследствие да мислим как да ги осъществим  Освен да открием интересни моменти от неговия житейски и професионален опит, бихме могли да извлечем есенцията на предприемачеството и да открием отправна точка за идеите си.

“The Intelligent Investor” от Бенджамин Греъм 

На последна позиция в списъка с бизнес заглавия, но не и по важност, е „Интелигентиният инвеститор“ от Бендажмин Греъм. Книгата се възприема като борсова библия още през далечната 1949, когато за пръв път вижда бял свят. Централна роля в нея заема философията на Греъм за „инвестиране в стойност“. Тя има за цел да предпази инвеститорите от съществени грешки, като им показва как да разработват дългосрочни стратегии и ги насърчава в този подход. В книгата се разкриват важни стъпки в посока постигане на финансовите ни цели. Сериозен акцент е поставен върху историческите модели на финансовите пазари, които обаче са представени на достъпен за широката аудитория език. 

Бенджамин Греъм е считан за най-големия инвестиционен съветник на XX век, което само по себе си може да послужи като причина да се потопите в света на бизнеса, представен през неговия светоглед.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаAware Animals – комикс за рециклирането и мъдрото използване в един консуматорския свят20.12.2021

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаSTEM vs. STEAM – моделите на образование в дигиталната средаОбразование