Образование

10 книги, с които да започнете студентската година

30.09.2021

Приказки за бизнеса и уроците по стратегия

Според прозрение, приписвано на Алберт Айнщайн – „Образованието е всичко онова, което остава, след като забравим наученото в училище“. Изведено отвъд контекста на повода и епохата, умозрението несъмнено звучи остро и дръзко в своята осъдителност. Деформирано от тежестта на времето, то все пак съумява да предаде посланието си – в ученето няма крайна точка. То не приключва с вземането на сертификат или диплома, не е заветна цел, а е процес, подтик и стремеж.

По този случай в началото на студентската година, отдаваме заслужено внимание на онова знание, което ни помага да научим какво движи светa напред. Скрито в книгите за бизнес, то ни дава шанс да „разглобим“ посланията на съставните им части, за да разберем сами как работи. В тази литература няма принцове, но не липсват смелчаци. И макар далеч от света на вълшебствата, в личните истории на бизнес визионерите има също толкова повратни моменти, житейски казуси и безценни поуки.

Открийте своята приказка за събуждане  по начин, който подхожда на ежедневието-маратон, в което живеем – чрез аудиокнигите и със страхотното предложение на Storytel, които дават 50% намаление от месечния абонамент на всички студенти. Единственото, което се иска е, разбира се, да потвърдите, че сте студент. Ето ги и нашите предложения:

„Маркетинг 4.0“ от Иуан Ситиауан, Филип Котлър, Хермауан Картаджия 

Натъкнах се на „Маркетинг 4.0“ още докато следвах. Навярно, за да се убедя в тезата си, че човек винаги има какво ново да научи, дори когато е „предъвкал“ до безкрай дадена тема. Въпреки че откривах вече познатите от лекциите принципи, в труда на поставения на 4-то място в класацията на Financial Times за най-влиятелни бизнес и мениджмънт писатели Филип Котлър, виждах практическото измерение. 

В книгата е представен преходът от традиционния към дигиталния маркетинг по достъпен и увлекателен начин. Теорията е преплетена със съвети, реални примери и достъпни обяснения. Основен акцент е поставен върху поведението на трите най-влиятелни субкултури – младежите, жените и т.нар. граждани на интернет и това как те харчат бюджетите си. На фокус в разглежданите теми са и човекоцентричния маркетинг и ролята на диалога с клиентите. В случай че темата ви вълнува, то безспорно има какво да научите от признатия за баща на съвременния маркетинг Котлър.

Можете да откриете книгата и в аудио формат.

„Умни пари“ от Стойне Василев

Управлението на личните финанси и инвестирането за мнозина навярно изглеждат като далечна и недостъпна за откриване вселена. В „Умни пари“ финансовият консултант и председател на УС на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК) Стойне Василев ще ви дари с полезни напътствия, които да ви послужат като инструктаж към финансовия свят. В случай че целите да повишите комптенентостта си по темата, търсите начин да постигнете стабилност в живота си и се интересувате по какъв начин да управлявате личния си бюджет функционално, това ръководство е тъкмо за вас.

„Умни пари“ ще ви даде насоки как да търсите инвестиции с по-висока доходност от банковите депозити или ако обичате да мислите в перспектива – как да осигурите средства за своите достойни старини. В засегнатите 80 теми, авторът представя своя 20-годишен опит в предприемачеството и боравенето с различни финансови инструменти. Несравнимо предимство е, че наръчникът е написан на достъпен за тепърва навлизащите в материята език, като освен това принципите са съобразени със спецификите на инвестирането в България. Практическите съвети ще ви дадат началната скорост, за да постигнете така мечтаната финансова независимост. 

„Супер фокус: Пълна система за продуктивност, с която ще постигнете повече, работейки по малко“ от Майкъл Хаят 

Независимо дали сте се отдали изцяло на студентските си години, или съчетавате лекциите с почасова работа, какви са интересите ви и от колко време се нуждаете за отдих, едно е повече от ясно – времето никога не стига. В борбата с безкрайните делнични дни и продуктивността на помощ идва Майкъл Хаят и неговият труд „Супер фокус: Пълна система за продуктивност, с която ще постигнете повече, работейки по-малко“. Там ви очакват 9 стъпки, които ще ви помогнат да откриете баланс между работните ангажименти и хобито, взаимоотношенията, здравето и всички останали сфери от реалния живот. На фокус са поставени изпитани начини, чрез които да предефинирате целите си, така че да работят във ваша полза, да управлявате функционално времето и енергията си и да бележите резултати. 

А ние ви даваме бонус 10-а стъпка и изпитано решение за никога стигащото ни време – аудиокнигите, като формат, който ни позволява да се срещаме с вънуващи книги, докато вършим куп други неща. 

Освен писател, основател и изпълнителен директор на „Michael Hyatt & Company“ – компания за развитие на лидерски умения, авторът вписва блога“MichaelHyatt.com„, който се радва на милион преглеждания месечно и е отразяван в публикации на The Wall Street Journal, Forbes и Entrepreneur.

Аудиокнигата в каталога на Storytel може да намерите тук: аудио формат.

„Influence“ от Робърт Чалдини 

Не знам доколко съм способна да ви увещая да дадете шанс на Робърт Чалдини и неговите наблюдения върху социалната психология, побрани във „Влиянието. Психология на убеждаването“, но не пречи да опитам. В случай че подготвяте дежурното оправдание за липса на време, то веднага ще ви контрирам с думите: има ли желание – има и начин. 

В рамките само на 10 часа (докато вървите към лекции или работа, или пътувате към някое хубаво място) можете да изслушате аудиокнигата на английски в Storytel и да научите как работят механизмите на мотивацията, принципът на усвояване на информация и вземането на решения. От опит мога да кажа, че е също толкова поглъщата, както и на хартия. 

Независимо от научния характер на материята обаче, езикът остава достъпен и лек, което задейства онази притегателна сила, която не ни позволява лесно да спрем историята по средата на главата. Излишно е да казвам за колко професии комуникацията и механизмът на убеждаването са от фудаментално значение, но и без практическа стойност за кариерата ви, поуките са ценни и в чисто човешки план.

„The 7 Habits of Highly Effective People“ от Стивън Кови 

Още от заглавието можем да отгатнем в каква посока ще ни отведат прозренията на Стивън Кови. Авторът разглежда човешкото поведение и връзката му с успеха. От позитивния начин на мислене, принципа на проактивността и приоритизирането, през връзките с околните и кръговете на влияние до публичните изяви – темите се преплитат, за да помогнат на читателите да открият отговори на професионални и личностни проблеми.

Монографията е продадена в над 15 милиона екземпляра на 38 езика, като се задържа в класацита за бестселъри на Ню Йорк Таймс за внушителните 250 седмици. И за да ви оставя поле за размисъл – ще завърша темата за личностното развитие с един цитат на Стивън Кови:

„Високоефективните хора не винят обстоятелствата и условията за своето поведение, защото то е резултат от съзнателния им избор, базиран върху ценности, а не състояния“.

Слушайте аудиокнигата тук.

„Общуването като път към успеха“ от Дейл Карнеги

Ако искате да разберете как да накарате хората не само да ви слушат, но и да вникнат в казаното от вас, да провокирате интерес у събеседниците си и да овладеете изкуството на споровете, то е дошъл моментът да се запознаете с Дейл Карнеги и „Общуването като път към успеха“. Според основната теза умението да водим дискусии пълноценно не е непременно вроден талант и малцина са онези, които го владеят до съвършенство. В случай че сте водени от стремежа си към надграждане, то разковничето се спотайва в личната ни воля, отдадеността и последователност в подхода. В наши дни усвояването на тънкостите в общуването е повече от необходимост. Ефективно използваният език може да помогне както във воденето на неформална комуникация на ежедневно ниво, така и за постигането на бизнес цели в корпоративния свят. От посланията на автора и неговите сътрудници ще научите как умело да представяте идеите си, да вдъхновявате и привличате на своя страна колегите и клиентите си.

Можете да откриете книгата и в аудио формат.

„Започни със защо“ от Саймън Синек 

„Хората купуват не това, което правите, а причината, заради която го правите” казва Саймън Синек и това е достатъчно, за да разберем защо е необходимо да се вслушаме в призива, прозиращ още от заглавието. 

В „Започнете със защо“ се разглежда каузата в бизнеса, за което авторът използва дейността на конкретни компании като нагледни образци и си служи с детайлни съвети. С тяхна помощ се потвърждава теорията, че успешни са тези лидери, които съумяват да открият начин да вдъхновят своите служители, да се превърнат в техен модел за подражание. С т.нар. „Златен кръг“, представящ концепцията му за успешно лидерство, с новаторския си поглед и десетките публикувани статии, Синек се превръща в международно признат експерт, водещ различни дискусии от Холивуд, през Пентагона, до ООН и Конгреса на САЩ.Започнете със “защо” докато слушате аудиокнигата на български в Storytel, прочетена от Никола Стефанов.

„Мисли и забогатявай“ от Наполеон Хил 

Ако проявявате афинитет към книгите на бизнес тематика, то неминуемо сте чували поне веднъж името на Наполеон Хил. От периода на Голямата депресия, когато „Мисли и забогатявай” е написана, до съвременната реалност, в която целокупно живеем, са изминали много години. Въпреки това несигурните финансови времена ни свързват много повече, отколкото времето може да ни раздели. Стремежът към просперитет и бягството от бедността продължава да бъде водещ фактор. Поради това уроците на Наполеон Хил успяват да запазят своята практическа насоченост и актуалното си звучене до днес. И ако това не е послужило като достатъчна мотивация да прочетете или да изслушате книгата, то тук е моментът да отбележим, че авторът е бил съветник на не един, а на двама американски президенти – Удроу Уилсън и Франклин Делано Рузвелт.

„Майната му! Да го направим“ от Ричард Брансън 

Ричард Брансън е достатъчно разпознаваема бизнес фигура. Поради това ще се придържам изцяло към представянето на своеобразния му предприемачески наръчник – „Майната му! Да го направим”. В него ще откриете отговори на въпроси как се постига такъв успех и всеки ли е способен да го постигне.Брансън успява да представи по интригуващ начин принципите, по които може да разгърнем пълния си потенциал. Преди всичко ни учи да си поставяме цели, а не мечти, и впоследствие да мислим как да ги осъществим  Освен да открием интересни моменти от неговия житейски и професионален опит, бихме могли да извлечем есенцията на предприемачеството и да открием отправна точка за идеите си.

“The Intelligent Investor” от Бенджамин Греъм 

На последна позиция в списъка с бизнес заглавия, но не и по важност, е „Интелигентиният инвеститор“ от Бендажмин Греъм. Книгата се възприема като борсова библия още през далечната 1949, когато за пръв път вижда бял свят. Централна роля в нея заема философията на Греъм за „инвестиране в стойност“. Тя има за цел да предпази инвеститорите от съществени грешки, като им показва как да разработват дългосрочни стратегии и ги насърчава в този подход. В книгата се разкриват важни стъпки в посока постигане на финансовите ни цели. Сериозен акцент е поставен върху историческите модели на финансовите пазари, които обаче са представени на достъпен за широката аудитория език. 

Бенджамин Греъм е считан за най-големия инвестиционен съветник на XX век, което само по себе си може да послужи като причина да се потопите в света на бизнеса, представен през неговия светоглед.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален Акселератор06.04.2022

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование