10 същества от българските приказки, които не искате да срещате

Ултимативен наръчник за оцеляване

… не и извън книгите. Новият том на Deja Book „Български народни приказки“ доказва, че българският народ е създал някои от най-прекрасните истории за дългите зимни нощи пред камината. В тях обаче живеят неочаквано опасни същества, които можете да избегнете единствено с необходимите знания и умения. Спокойно, героите от приказките са се сблъсквали многократно с тях и са готови да ви ги споделят.

Самодивите

Какво правят: твърде, твърде своенравни същества, които обичат да танцуват край кладенци, реки и езера, поляни и дъбрави, закътани в някоя гора. Изглеждат на красиви девойки в бели, прозрачни ризи, с дълги руси коси и мънички криле, които им помагат да летят. Някои разказвачи обаче ни свидетелстват и за самодиви мъже, но те рядко проявяват лошотия и обикновено са доста по-благи от жените самодиви. Чрез красотата си последните омайват юнаци и овчари и обикновено ги ослепяват, разболяват тежко, дори разкъсват на място.

Как да се справим: няма начин, освен ако… Понякога самодивите се оказват доста хрисими, но само ако се намери толкова могъщ юнак, че сами да се омаят от него или силата му. Тогава или са склонни да му помогнат в беда, да му дадат от живата вода, която пазят, да му подарят от самодивските си коне или ракия (твърде ценно питие, ако искате да добиете супер сили). Така че… бъдете страшни пичове или лошо ви се пише… о, да, последен вариант, ако откраднете ризата на самодива, докато се къпе, най-вероятно тя ще се омъжи за вас, дори да не отговаряте на по-горното условие.

Орисниците

Какво правят: три девойки, които се явяват при раждането на човек и наричат съдбата му. Те са невидими, а гласовете им не се чуват. Само родственици на детето от женски пол могат да ги видят и чуят в деня на раждането – например насън. Понякога орисниците са в съгласие и наричат едно и също, друг път изменят наричанията си. Ако си противоречат, най-възрастната от тях има най-голяма тежест. Понякога наричат ужасни събития като ранна смърт или трудни за преодоляване перипетии.

Как да се справим: в народната вяра има ритуал по посрещането на орисниците, за да бъдат те милостиви към новороденото дете. Обикновено роднините приготвят питка с мед или оставят цяла трапеза и пари за тях. Предполага се, че така стават по-благосклонни. Ако това не помогне, нещата загрубяват и често се налага да преборите самата съдба с поредица от геройства, подобно на юнака Горороден, живял, вероятно, в Русе.

Дяволи

Какво правят: дяволии, какво друго да правят. Белѝ, лошотии, пакости. При това умеят да стават невидими и да се движат изключително бързо. Нямате никакъв шанс да избягате. Ако пък са решили да ви спогодят някой майтап, просто се надявайте да не е нещо твърде грубиянско. Често разполагат с огромни количества злато, които обожават и пазят само за себе си.

Как да се справим: ако срещнете дявол и нямате вълшебен предмет, който да ви избави, а също не можете да разчитате на помощ от светец или самия Дядо Господ, значи сте яко прецакани. Но спокойно, има голям шанс някой от роднините ви, дори да е преди векове, да се е спогаждал с тях: я да им помогнал с нещо, я да си е продал душата. Тогава може дори да ви направят услуга. Друг път сами са склонни да се хванат на облог с вас, тогава може и да победите, но имайте предвид, че едва ли ще играят честно. А, да, обичат да се събират по мостовете в Пазарджик. Избягвайте ги нощем.

Върколаци

Какво правят: ако разбойник, изедник или друг нечист човек загине и дивите зверове разкъсат плътта му, той се превръща във върколак, който върши злини на живите. Той приема вълчия си вид нощем до първи петли и разкъсва живи хора или ги удушава, а след това изпива кръвта им. Поред някои синът на цар Симеон I Велики Боян е бил върколак.

Как да се справим: върколакът умира, когато бъде отрязана главата му или се опее мястото, на което е загинал като човек. Поставянето на кръст там също го унищожава, тъй като душата му намира покой в отвъдното. Или… просто бягайте колкото ви държат краката има шанс и да успеете. Върколаците не са могъщи колкото самодивите, например, така че имате шанс.

Вампири

Какво правят: според народните поверия мъртъвците не бива да се оставят сами през нощта. Над тях се бди. Прескочи ли ги котка, птица или друг човек, те се превръщат във вампири и стават от гроба и тормозят живите усилено.

Как да се справим: огън или кол в сърцето. Тук Холивуд ни е обучил добре. Няма грижи. Между другото, някои от тях се оказват що-годе добри, макар че трябва да си имаме едно на ум… винаги. Например, могат да се влюбят във вас, доста са любвеобилни – да, понякога сигурно прекаляват със смучките. Ако познавате обаче, вампирджия значи сте защитени. Всъщност, с малко късмет може и вие да сте вампирджия без да знаете. Просто трябва да сте родени в събота или баща ви да е вампир…

Пазители на имане

Какво правят: когато някой зарови съкровище и не иска да бъде намерено, той използва клетва. Нарича какъв е единственият начин всичко да бъде открито. Така се зараждат духовете на имането, които са и негови пазители. Ако някой се приближи, те веднага се явяват, за да го изплашат и прогонят. Обикновено изглеждат на големи диви животни: мечки, вълци и т.н.

Какво да правим: трябва да познавате „паролата“, т.е. условието, което заровилият имането е поставил при заклеването му. Има и втори начин, но не си струва: жертва, обикновено човешка. Абе мани ги тия заклети иманета, има толкова други начини да се забогатее в приказките: вълшебни паници и свещи, скрити делви със злато, ум и работа, помощ от някое магическо създание…

Мамница

Какво прави: те са способни да оберат с магия всякаква земеделска продукция: жито, мляко, мед и т.н. В резултат на магиите им чуждата нива губи житото си, а то преминава в нивата на магьосника. Мамниците обикновено са жени, но има записани и множество разкази за мъже, които вършат същите магии.

unknown artist; A Witch; Wellcome Library; http://www.artuk.org/artworks/a-witch-126621

Как да се справим: трябва ви бял магьосник, който ще разпознае мамницата и ще направи контра магия. Едно време тези хора са били като анти-вирусни програми на хамбарите, нивите и оборите… няма мляко? Време е за ответна магия, която ще ви избави от проблем. А, да, мамниците умеят да се преобразяват на мухи, за да се прокрадват незабелязано… ами използвайте ги тия мухобойки, бе!

Тупикар

Какво прави: гадно малко същество, което обича да напада по-дребните ви селскостопански животни и да си ги хапва. Умее да се превръща на различни видове: едри кучета и кози.

Как да се справим: тупикарите изпитват панически страх от големи животни като например биволи и волове. Т.е. движете се навсякъде с личния си бивол и няма да имате проблеми. Му-у-у!

Разгневен славянски бог

Какво прави: може би е непочтително да ги слагам в статия за „същества“, за което се извинявам. Обикновено са много ядосани и дори дреболии ги вбесяват още повече. Обичат да се реят из облаците, да хвърлят гръмотевици, да се целят със снежни топки и камъни по върховете на планини, а понякога се къпят в кристално чисти езера. Като цяло са готини, просто понякога нервите им не издържат.

Как да се справим: бъдете нащрек, когато сте в Пирин. Това е техният Олимп. Там можете лесно да ги разгневите или оскърбете с някоя дреболия. Внимавайте, защото после всички ще трябва да им пренасяме жертви и да отправяме молитви, за да им мине! Мислете за другите и си прибирайте винаги отпадъците, когато сте на излет в Пирин!

Змейове и змеици

Какво прави: какво ли не… накратко: спират водата на цели градове и села (вече знаете, че ВиК невинаги са виновни), предизвикват бури, земетресения, пожари, бълват огън… или пък лед и сняг, отвличат най-красивите девойки в селото ви и се налага да ги спасявате, изпиват млякото на всичките ви крави, абе… един куп мизерии.

Как да се справим: тук е важно от коя част на България сте. Ако сте от източните земи на малкото ни приказно царство, знайте, че има и доста добри змейове, които с усмивка ще пратят дъжд на посевите ви, а може дори да ви дадат да ги пояздите за някое кръгче. Сладури. Ако сте от западните части на страната, нещата загрубяват. Обикновено са доста зли. Трябва или да бъдете колосално силен юнак, или поне брат ви да е такъв, за да получите защита. Може да използвате и магия, за да ги прогоните, ама тия неща не ги умее всеки, но пък в „Български народни приказки“ на Deja Book има нещо като рецепта. Опитайте при нужда и на своя отговорност. И не съдете змейовете от пръв поглед, някои си остават сладурковци.

Под Моста

е независима медия, създадена от млади хора, занимаващи се с писане и журналистика. В сайта можете да намерите новини и изцяло авторска публицистика за култура и лайфстайл.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to