Фотография

12 seconds in Tokyo*

04.10.2019

Токио извървява дълъг път от рибарско селище до един от най-забележителните мегаполиси на новото време.

Един невъобразим гигант, чиято сянка скрива обикновения индивид. Да живееш в него дава много, но има цена – отчужденост и забързаност. Изложбата „12 seconds in Tokyo“ представлява 12 фрагмента от живота в Токио, посветени на лицата, които рядко виждаме. Разходка из черно-белите коридори на града, където неоновите светлини спират да мигат за 12 секунди.

Човекът зад изложбата съм всъщност аз, подвизавайки се също като пътешественик, документирал с обектива си над 33 държави по света. Откровено бях впечатлен от енигматичността на Япония и затова реших да направя първата си самостоятелна фотографска изложба – 12 seconds in Tokyo. За Токио, който усещаш по съвсем различен начин.

Обичам да пътувам и го правя сравнително често. Правя го някак непретенциозно, а и когато пътуваш много, някак губиш елемента на постоянното удивление. В Токио откровено изпитах културен шок. Бил съм в Азия, но това нямаше нищо общо. Видях един свят, който не приличаше на нищо друго. И хем всичко светеше, хем усещането ми беше за черно-бяло. И в същото време има една непрекъсната инфантилност, провокирана от Покемон, Манга нещата, Пачинко и всички сходни неща, които отдавна погребахме като „поредната мода“ в България.

Познавам хора, които са си фетишисти на тема Токио или Япония. Аз не съм от тях. Случи се да отида, защото си взехме билети 4 дена преди полета и отчасти странно – за Япония не е нужно да си изкарваме виза. Имаме някакво споразумение за тези неща и направо си влизаме в страната. Истината е, че изложбата се състои само от 12 снимки, защото само толкова кадъра бях направил със стария си Никон. И това са лицата на Токио, които остават в периферията на окото. Токио, както аз го видях.

Изложбата стартира от град Варна и ще продължи към Русе, Стара Загора, Велико Търново, Пловдив и София. Следете за дати на фейсбук страницата на „Под Моста“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваАнтоан Божинов за съдбата на международния фотофестивал Биенале Фодар10.12.2017

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE