Фотография

12 seconds in Tokyo*

04.10.2019

Токио извървява дълъг път от рибарско селище до един от най-забележителните мегаполиси на новото време.

Един невъобразим гигант, чиято сянка скрива обикновения индивид. Да живееш в него дава много, но има цена – отчужденост и забързаност. Изложбата „12 seconds in Tokyo“ представлява 12 фрагмента от живота в Токио, посветени на лицата, които рядко виждаме. Разходка из черно-белите коридори на града, където неоновите светлини спират да мигат за 12 секунди.

Човекът зад изложбата съм всъщност аз, подвизавайки се също като пътешественик, документирал с обектива си над 33 държави по света. Откровено бях впечатлен от енигматичността на Япония и затова реших да направя първата си самостоятелна фотографска изложба – 12 seconds in Tokyo. За Токио, който усещаш по съвсем различен начин.

Обичам да пътувам и го правя сравнително често. Правя го някак непретенциозно, а и когато пътуваш много, някак губиш елемента на постоянното удивление. В Токио откровено изпитах културен шок. Бил съм в Азия, но това нямаше нищо общо. Видях един свят, който не приличаше на нищо друго. И хем всичко светеше, хем усещането ми беше за черно-бяло. И в същото време има една непрекъсната инфантилност, провокирана от Покемон, Манга нещата, Пачинко и всички сходни неща, които отдавна погребахме като „поредната мода“ в България.

Познавам хора, които са си фетишисти на тема Токио или Япония. Аз не съм от тях. Случи се да отида, защото си взехме билети 4 дена преди полета и отчасти странно – за Япония не е нужно да си изкарваме виза. Имаме някакво споразумение за тези неща и направо си влизаме в страната. Истината е, че изложбата се състои само от 12 снимки, защото само толкова кадъра бях направил със стария си Никон. И това са лицата на Токио, които остават в периферията на окото. Токио, както аз го видях.

Изложбата стартира от град Варна и ще продължи към Русе, Стара Загора, Велико Търново, Пловдив и София. Следете за дати на фейсбук страницата на „Под Моста“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваЧиста емоция и искреност с Вера Гоцева и фотографията19.11.2017

Още от Под Моста

Стажанти на "Под Моста"Джон Ленън и “Imagine”: една мечта, поднесена под формата на песенМузика