Сградата на първото българско кино се руши

05.08.2016
Заедно в час

Сградата на първото българско кино – т.нар. „Модерен театър” се руши. Първият български киносалон се намира в София на бул. „Мария – Луиза”. Въпреки че е паметник на културата сградата е в окаян вид.

Източник: www.nashdom-bg.com
Източник: www.nashdom-bg.com

В началото на миналия век започнал строежът на забележителното до преди години, а днес тънещо в забрава здание с името кино „Модерен театър”. То е създадено по проект на Димитър Начев, който за кратък период от време успява да го превърне от скромна двуетажна къща в една от забележителностите в новата българска столица.

Киносалонът официално отворил врати през 1908г. Като именно тук са прожектирани филмите на Васил Гендов; първият български ням филм – „Българан е галант” и първият български озвучен филм – „Бунтът на робите”.

По време на бомбардировките през Втората световна война сградата оцелява непокътната като по чудо само за да може амнезията ни към родната история да я разруши днес.

След 1989г. тя преминава в частни ръце, а от десетина години вратите на сградата са затворени за посетители. В наши дни съдбата на това забележително здание остава неясна и докато държавни институции и собственици за пореден път си прехвърлят топката, скоро кино „Модерен театър” може да загуби окончателно своя автентичен вид.

Флора Велчева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йорданка Веселинова„А сега накъде?“ – 30 години по-късно17.10.2018

Още от Под Моста

Под МостаИталианското трио Il Volo се завръща в България през септемвриМузика