Честит рожден ден на стария мръсник Буковски

charles_bukowski_cats

На този ден преди 96 години е роден един от най-силно мразените писатели на Америка – Хенри Чарлз Буковски. Страшилище за всички пуритани и идол на безработните писатели и безнадежно влюбените. Думите, описващи най-добре Буковски, са на Хемингуей и гласят: „Проклетата гениалност. Буковски или ще го обикнеш, или ще го намразиш.”

Непукист, алкохолик, женкар и непоправим циник – Буковски не оставя читателя безразличен. След първите 20 страници или ще захвърлите книгата му отвратени, или ще изчетете всичко негово, до което се доберете.

Записките на стария мръсник поставят всичко на масата. Той пише за Жените в живота си, за Пощата, в която е работил 14 години и след напускането на която пише първия си роман. За това коя е Най-красивата жена в града и че е Тежко без музика. Нощните улици на лудоста и Пиянската амнезия налагат Отсъствието на героя и лишават света от неговата бирена душа, по-тъжна от всички мъртви коледни елхи по света.

Още за стария мръсник Буковски четете тук: Между изкуството, комерсиализма и нуждата от огледало

„Какво може да постигне един поет, ако не изпитва болка? Болката е също толкова важна, колкото и пишещата машина.”

„Лудите и пияниците са последните светци на тази епоха.”

„Болници, затвори и бардаци – това са университетите на живота. Аз имам няколко висши образования. Заслужавам малко уважение.”

„Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш; ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш; а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.”

Текст на новината: Елис Емин

Стажанти на

За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to