11 пъти, когато Кърт Вонегът е бил по-прав от всякога

11.11.2015
Снимка: Sarah W., Flickr
Снимка: Sarah W., Flickr

На 11 ноември 1922г. в семейството на Кърт Вонегът Старши и съпругата му Едит се ражда поредното им дете. Като най-малкият син, Кърт Вонегът Младши често бива игнориран по време на вечеря и е принуден да печели внимание чрез активното си въображение и чувство за хумор – качества, които в последствие го превръщат в един от най-обичаните автори в съвременната американска литература. Макар да не сме имали огромната привилегия да познаваме Вонегът приживе, загубата му се чувства нетолкова като загуба на велик писателски ум, а като липса на скъп приятел, който оживява от страниците на творбите си, със своите Pall Mall и дъх на горчичен газ и рози. Приятел, който между закачливите си редове често ни зашлевява с някоя от онези мъдрости, които остават с нас дълго след като сме забравили дори заглавието на книгата.

„Цветница” – автобиографичен колаж от Кърт Вонегът

За да си спомним Кърт Вонегът сме подбрали някои любими негови цитати:

Има много причини, за да се биеш, но няма причина да мразиш без мярка, при това да мислиш, че Бог Всемогъщи мрази заедно с теб! Къде е злото? То е онази голяма част от всеки човек, която иска да мрази без ограничения, която иска Бог да е на нейна страна в омразата. Това е онази част от всеки човек, която намира грозотата за толкова привлекателна! („Майка нощ“)

Не съм в състояние да мисля за държавни граници. Тези въображаеми очертания за мен са също толкова нереални, колкото феите и горските духове. Не мога да повярвам, че обозначават края на едно и началото на нещо друго, което наистина засяга човешката душа. Добродетелта и порока, удоволствието и болката пресичат всякакви граници без никакво усилие .(„Майка нощ“)

„Докато простосмъртните спят” – Кърт Вонегът

Здравейте, бебета. Добре дошли на земята. Горещо е през лятото и студено през зимата. Земята е кръгла, претъпкана и алкохолът е разрешен. В най-добрия случай, чеда, ви давам стотина години тук. Има само едно правило, което знам— Дявол да го вземе,бебета, трябва да бъдете добри. („Бог да ви поживи господин Роузуотър“)

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Карина НиколоваДа откриеш Фицджералд в романите му11.01.2021

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналотоКино