Юбилейна изложба по повод рождението на Никола Гюзелев

По случай 80 годишнината от рождението и 50 годишнината от сценичната дейност на феноменалния оперен певец Никола Гюзелев Националният дворец на културата и Фондация “Никола Гюзелев” организират юбилейна изложба от снимки и  афиши.

Източник: www.youtube.com

Източник: www.youtube.com

Изложбата ще бъде официално открита на 2 декември от 18.00 часа в НДК. Тя е част от голямото юбилейно честване в памет на големия български оперен изпълнител.

След изложбата ще се състой концертът “Рицарят на операта”. Той ще събере на едно място едни от най-добрите оперни изпълнители от  България, Италия и Македония. Концертът ще се състои на 13 декември от 19.00 часа в Зала 1 на НДК.

Като част от честването на юбилея в НДК ще бъде представен и новият биографичен роман за Никола Гюзелев “Артистът, целунат от Бога” на Владимир Гаджев от издателство “Стефан Добрев”.

Освен него ще могат да бъдат видени стихосбирката, посветена на Никола Гюзелев, “А душата знае” на Анна Мария Гюзелева и издателство “Българки писател” с илюстрации на Никола Гюзелев. Също така зрителите ще имат възможност да видят и монография-албум “Рицарят на операта”, който е съвместно издание на Национален дарителски фонд “13 века България” и Фондация “Никола Гюзелев”.

Никола Гюзелев е роден през 1936г. в Павликени. Сред най-известните му роли са Филип II в „Дон Карлос“ от Джузепе Верди, Кардинал Салвиати в „Бенвенуто Челини“ от Ектор Берлиоз, Командорът в „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт и още много други.

Удостоен е с наградата „Златен Верди“, отличие, с което малцина в света са удостоени, с  орден „Кирил и Методий“ – I степен, орден „Стара планина“ – I степен,  „Комендаторе на Република Италия“ и още много други.

Флора Велчева

 

Стажанти на

За втора поредна година “Под Моста” организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2018 г. през програмата ще минат 14 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to