Защо тази година няма да отбележим 1-ви април

01.04.2017
Снимка: newyorker

Днес е международният ден на шегата, в който традиционно се включват и повечето медии – надпреварвайки се кой ще измисли по-хитроумна и забавна фалшива новина. От самото ни създаване и ние от „Под Моста“, къде успешно, къде не, сме се опитвали да ви „изпързаляме“ с чувство за хумор на този ден.  Тази година обаче, няма да го направим. Според нас този празник вече няма никакво място в медийното пространство. Просто защото ние, медиите, го опорочихме.

Живеем в най-смутните и несигурни времена на нашето поколение – времена, в които се случват събития, които никога преди това не сме очаквали. Западната цивилизация сякаш поема рязък завой обратно към своята тъмна история, получила амнезия за уроците, които е научила по пътя. Войни, миграция, тоталитаризъм, пропаганда, разделение, озлобление, политкоректност, нова завеса между Запада и Изтока – сякаш отново се намираме в първата половина на XX в.,  а и преди това.

И до голяма степен за това сме виновни ние – медиите и журналистите. Не само в България, но и в целия свят. Защото от инструменти, които трябва да регулират останалите три власти и да работят за благото на обществото, ние се превърнахме в машини за пари и идеологии. Масово новините днес не отразяват истината, а целят да привлекат възможно най-много аудитория, за да задоволят интересът на рекламодателите и съответно – на собственика, чиято единствена цел е печалбата. От едно от най-могъщите средства за защита на демокрацията, ние се преобразихме в средство за нейното унищожаване. Започнахме да работим не безпристрастно и с чисто съзнание,  а фанатично и яростно. От журналисти се превърнахме в най-обикновени коментатори във форумните и интернет войни, които бясно защитават нечия идеология – независимо дали тя е либерална, консервативна, толерантна или каквото и да е била друга. Започнахме всеки ден да заливаме аудиторията си с фалшиви, изопачени, изкарани от контекста, удобни новини и публицистика, които защитават собствените ни възгледи и портмонета.

Неслучайно през целия текст говоря в множествено число. Защото истината е, че за сегашното положение сме виновни всички. Дори да не сме преки виновници, всички ние позволихме да се стигне до това – с бездействие, недостатъчна заинтересованост, не информираност.

Смисълът на 1-ви април е да се шегуваме, да се смеем и да се измайтапим с някого през един ден в годината. Но всъщност – ние се майтапим, подвеждаме и заливаме ежедневно с фалшиви и пропагандни новини. От ден изключение, 1-ви април стана ден ежедневие.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевКоледа напук.23.12.2020

Още от Под Моста

Момчил РусевБългарската музика през 2021: ДебютитеМузика