LIFE

Абонаментните кутии – да (си) подариш доза месечно вълнение

07.09.2020

Обичам да подарявам. Наистина! Опиянява ме чувството да се срещам с онази внезапно отпушена радост. Да премислям, да въртя в представите си човека и да търся пътя към неговата усмивка. А като стигна до вратата на щастието му, не да почукам с деликатно очакване, а сама да завъртя ключа и да вляза с боси крака и открито сърце като във вкъщи.

Но от всичко най-обичам да подарявам изненада. Да свържа нещо и някого в едно, да успея да му оставя частица от себе си. Вместо панделка, да ги обгърна с трепет и старание. Може би поради това харесвам толкова идеята за абонаментните кутии, защото можеш да подариш чиста доза вълнение.

Зората на „опакованите изненади“ изгрява приблизително през 2004 година, когато The Sampler започва да предлага ежемесечно абонаментни кутии с мостри (sample) на продукти и ръкоделия от независими творци, артисти и магазини, базирали своята дейност в уеб пространството. Постепенно с времето на пазара започват да се появяват и други кутии, обхващи разнообразни сфери – продукти за кучета (BarkBox), козметика (BirchBox), литература и много други.

Какво обаче превръща абонаментите кутии в нещо толкова вълнуващо? Отговорът се състои в уникалността на тяхното съдъражание или по-скоро възможността да се сдобиеш с изделия, които не винаги би могъл да откриеш и да закупиш по конвенционалния начин. Много често авторите на вълнението,събрано в кутия, установяват сътрудничество с творци, които създават произведения изцяло предопределени за съдържанието на дадена месечна кутия.

Друг специфичен елемент е темата, която всеки месец е обвързана и посветена на нещо конкретно. По този начин се разкрива една ориентировъчна линия, но все пак елементът на изненадата остава непокътнат. Разбира се, всяка кутия обхваща само една тематична сфера, било то лайфстайл, литература, био продукти, козметика или нещо друго, което обуславя наличието на „задължителни“ елементи за всяко месечно издание.  Конкретиката, броят и наборът от съчетани продукти остава на режим „в очакване“.

Така в случай, че календарът ви все по-осезаемо ви напомня, че наближава вълнуващ повод, а идеите ви за подарък си остават все така безмълвни, по-надолу ще откриете няколко български абонаментни кутии, които заслужават внимание. А дори и да не ви трябва повод, за да подарите радост на някого (пък дори и на себе си), подарете ни още малко време за четене. От нас е посоката.

DICE BOX

Снимка: Dice box

Започваме с най-новото попълнение в света на вълнението в кутия. DICE BOX e лайфстайл кутия, в която месечният обичаен заподозрян е книга от български автор, а всички продукти са от български създатели, водени от темата на месеца. За пръв път изгрява с лъчите на тазгодишното юлско слънце, когато темата е „Кафе“, а вторият брой е посветен на вечно вълнуващото ни „Море“. Началото на есента пък поставят с тематична кутия „Крадецът на праскови“.

Морският Dice представя и първата за изданието колаборация, в която участват така любимите ни Varna buddies. Акцентът пада върху специално изготвен дизайн върху платнена чанта, улавящ тематично гребена на вълната. Не е забравена и книгата на морска тематика, допълнена от фотографии и други компоненти. Кутиите на тема „Море“ са изчерпани бързо, но можете да се абонирате или да поръчате еднократно своята кутия всеки месец до 22-ро число.

Четящото фламинго

Ако надзърнете в страницата или сайта на Четящото фламинго ще откриете не една, а три абонаментни кутии, между които да се лута колебанието ви. CANDLE BOX, FLAMBOX – БГ и FLAMBOX WORLD. Всяка от тях предлага отговор на определено настроение.

Българската кутия на FLAMBOX побира в себе си книга на български език, издадена през последните 30 дни в красиво калъфче, а с тях пристигат още 5-6 книжни артикула, които са изработени специално за кутията. Подобно на нея, FLAMBOX WORLD предлага на читателите издание на английски език, появило се на бял свят през последните 45 дни, придружено от калъфче, като броят на съпътстващите артикули е 6 или 7.

В случай, че не сте в настроение за четене, но търсите книжно вдъхновение  – CANDLE BOX се грижи с 2 броя свещи от палмов восък и 5-6 книжни артикула, които да ви предразположат да откриете скритите между страниците светове.

BelleBox

Снимка: BelleBox

За да се погрижим и за външната красота, протягаме ръце към BelleBox. В кутията всеки месец можете да намерите между 4 и 6 качествени козметични продукта. В тях разнообразието обхваща грижа за кожата, косата и декоративна козметика (грим). Общата стойност на продуктите винаги е над 60 лева, но цената на кутията остава 24,99 лв.

В сайта може да откриете подробна информация относно съдържанието на кутиите от предишните месеци, да научите повече за принципа, по който абонаментът работи, както и кой е един от „главните герои“, който ви очаква в кутията за месец септември.

Good Box

Снимка: Good Box

Good Box е кутия, която сама говори за себе си. Замисълът, вложен в нея, е всеки месец да те запознае с добри продукти, с произход както от малки български ферми и компании, така и от лидери на международния пазар. Какво ги свързва и поставя под един… капак? Стремежът продуктите да бъдат възможно най-здравословни, натурални и близки до естествената природа.

За разлика от споменатите по-горе кутии, Good Box НЕ залага на „неочакваната изненада“, а предварително споделя какво можете да откриете във вътрешността ѝ. От своя страна, продуктите варират от козметика, през перилни препарати и четки за зъби, до био храни. А информираният избор ви дава възможност да изберете точно вашата кутия и да елиминирате потенциалното разочарование.

Кибрит

Снимка: Кибрит

Не на последно място, ще ви разкажем за Кибрит, които могат да запалят желанието ви да внесете малко планирана неочакваност в деня си. В тази кутия има по малко от всичко – артикули за дома, здравословни хранителни продукти, ръчно изработени изделия, козметични продукти. Броят на компонентите във всяко издание е между 5 и 8. Изненадата обаче си остава изненада, тъй като темата за месеца е винаги предварително оповестена, но в какво се изразява същността ѝ си остава загадка.

Освен месечна кутия, в сайта на Кибрит може да откриете и подаръчни кутии, които да ви помогнат да откриете решение в търсенето на подарък за любими хора.

Оставаме на вас да откриете своя път към скритата радост.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър РахталиевКоледа напук.23.12.2020

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаSTEM vs. STEAM – моделите на образование в дигиталната средаОбразование