Alex Clare прави и понеделниците прекрасни

10.05.2017
Varna Buddies 2019 Summer Edition

Alex Clare в България си е събитие, защото е от тези готини и различни артисти, които няма да пълнят Арена Армеец или някой стадион, но пълнят сърцата на няколко стотин души. Сред които съм и аз. Понеделниците не са толкова гадни, но следвайки клишето, в 21:30 препусках през Витошка посока Sofia Live Club, защото закъснявах за началото. С влизането ми Alex Clare започна и да пее. Мерси за няколкото минути закъснение, Алекс, имах нужда от тях.

Думата „многопластов“ е по-дразнеща и от въпроса за бъдещи творчески планове, но ако трябва да опишем музиката на Alex Clare сякаш няма по-правилна. Повлиян от соул, блус и джаз, минал през хард рок и гръндж и оформил стила си в нещо като блус-рок-дъбстеп, което го прави труден за объркване.

Знаем го с „Too Close”, “Damn your eyes” и “Relax my beloved”, но новият му албум Thail of Lion” е нещо хем познато, хем различно. Познато, защото е събрало най-доброто звучене на изпълнителя. Различно, защото бележи изцяло нова епоха в неговия живот след преместването в Йерусалим, приемането на юдаизма и семейния живот. 10 години след емоционалната му връзка с Ейми Уайнхаус.

Alex Clare е прекрасен изпълнител, защото успява бързо да те адаптира от динамиката на сплавта между дъбстеп-блус-рок звученето към стопляща акустика. Такъв беше и концертът в Sofia Live Club – разделен на две части. Първата половина бе интензивна, зареждаща и събуждаща позаспалите погледи след работа. Втората половина топлеше и те караше да се поклащаш с лека усмивка на лицето.

Alex Clare е противоречив изпълнител що се отнася до албумите, които издава. Стартира слабо като артист, с „Too Close” успява да преподпише със своя лейбъл и да получи по-сериозна популяризация. „Three hearts“ бе доста противоречиво приет от критиката и така топката бе в полето на „Tails of Lion”, който имаше тежката задача да върне изпълнителя пред прожекторите. Албумът е суров. Не само звуците, но и самите емоции и видеа. И то в добрия смисъл. Alex Clare е заложил на доста баладични песни, в които не имплементира прекомерен визуален ефект. Там, на покрива, където споделяме най-интимните си моменти без никой да ни гледа. „Tails of Lion не е шедьовър, но е една зряла и качествена крачка за Alex Clare, с която не разочарова феновете си и със сигурност намери много нови.

Sofia Live Club за пореден път затвърди, че е прекрасно място за концерти от такъв тип и озвучаването беше страхотно. Рядко се впечатлявам толкова от качество на звук в заведение.

Като музикален фен ми е трудно да кажа, че Alex Clare е алтернативен изпълнител, но със сигурност е такъв за българската аудитория. И концерти като тези са важни, защото те пораждат любопитство отвъд „Damn your eyes” и “Too close”. И после се създава любопитство и за още, и още качествени изпълнители.

ReelFeel направиха страхотна пролетна програма, давайки ни шанс да се насладим на WAX Tailor, Jessy Lanza, Oddisee и Alex Clare, което със сигурност се е харесало на по-претенциозната част от музикалната аудитория в страната. На 8-ми октомври вече е потвърдено и обявено участието на Fink, което ще се състои отново в Sofia Live Club.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаSofi Tukker идват в София с новия си хит Fantasy и уникално шоу26.03.2019

Още от Под Моста

Момчил РусевКакво се случи в българската музика през първата половина на 2019?Музика