От любов към НПМГ с мисъл за бъдещето

05.06.2017

От „Под Моста“ бяхме помолени да отразим инициатива на едни млади хора, които се борят за бъдещето на любимата си гимназия (НПМГ). Впечатлени от техни ентусиазъм и желание за прогрес без задни мисли, ние решихме да им дадем цялото поле за изява, от което се нуждаят. Четете. Защото големите промени идват от малките неща. 

В България има много красота. Езикът, природата и историята ни – с които поне чистичка от всяко сърце се гордее.

Бъдещето, от друга страна, зависи от хората. Ние избрахме пътя на това да вярваме, че то може да бъде поне толкова красиво, колкото миналото – и да обединява много сърца в моменти на емоции и културна принадлежност. Следващите редове разказват за нас – настоящи и завършили възпитаници на Националната природо-математическа гимназия – историята на нашата кауза и пътя дотук.

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО?

Преди няколко месеца се прие закон за предучилищното и училищното образование, въвеждащ сериозни размествания в образователната ни система, в частност при специализираните средни училища. Вследствие на това едно от най-разпознаваемите имена сред образователните институции – Националната природо-математическа гимназия, претърпя няколко силни удара.

Като възпитаници на НПМГ ние се гордеем с динамичната 50-годишна история на училището ни. Но сърцата ни се изпълват с най-голяма гордост, когато чуваме и виждаме непознати хора в България и по света да разпознават марката „НПМГ“. Това беше скандално потъпкано с промените, които доведоха до следните казуси:

– премахване на уникалния специализиран изпит по съответната дисциплина (математика и информационни технологии, физика, химия, биология и география);

– промяна на уникалния учебен план и профилиране в съответната специалност едва в последните две години (3 години преди това с обща подготовка);

– опасност за премахване на националния статут на гимназията.

НАШИЯТ ОТГОВОР

За мнозина основният въпрос беше „Защо?“. Нашето мнение е, че една гимназия, която вече половин век изгражда основна част от олимпийските научни отбори, е прът в колелото за определени среди.

Традициите се изграждат и се пазят, защото те придават смисъл на бъдещето. Именно затова се създаде кампания в медиите и социалните мрежи, символизирана от четирите букви – #НеПипайМоятаГимназия (НПМГ). Тя обхвана близо 5000 съмишленици, голяма част от тях – завършили ученици на гимназията. Включиха се възпитаници от всички части на планетата, на възраст от 15 до 65 години. Емоционалното обединение доведе до един голям успех – бяхме чути.

Впоследствие се достигна до двустранен компромис на високо равнище – за периода на следващата учебна година. НПМГ запази своя национален статут и получи право на частичен специализиран прием. Малка крачка, която се превърна в голям стимул за по-сериозни действия от наша страна – учредяване на Клуб на завършилите (НПМГ Алумни клуб) с идеята да създадем независима институция, обединена от нашата отговорност, принадлежност и непримиримост. За да бъдем коректив, събирайки няколко поколения, закърмени с духа на НПМГ.

РАЗВИТИЕТО

Проектът „Алумни клуб“ отне няколко месеца на мълчалива, но усърдна работа и резултатът е налице – през юни отваря врати за членове като официална институция. Седем учредители застанахме един до друг и се превърнахме в едно семейство в името на каузата.

Първият успех бе провеждането на научни семинари „От НПМГ-ейци за НПМГ-ейци“, където лектори бяха възпитаници, занимаващи се с научни предизвикателства в Софийския университет, БАН, Кеймбридж, Оксфорд, Единбург. Неистовият интерес сред настоящите ученици показа само едно – че всичко това има смисъл.

КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ

Както повечето средни училища, НПМГ също има традиция за ежегодни концерти с идеята да се даде трибуна на много ученици, изявени в областта на изкуството – бъдещи музиканти, танцьори, актьори и т.н.

Уникалността на образователна програма и атмосферата в средите на НПМГ допринасяха за нашето желание да правим нещо различно, да надскачаме себе си и да откриваме таланти. Ефектът – емоция до небесата и сърца, туптящи с гордост и щастие. В подкрепа на тези наши събития, при нас са акустирали популярни български музиканти, например членове на Д2 и БТР!

Тази традиция дълги години бе поддържана от ученическите структури. Със създаването на НПМГ Алумни клуб решихме, че е време да пресъздадем тази емоционална рамка в много по-голям мащаб. Да съберем на едно място възпитаници от няколко поколения, много приятели на НПМГ, на каузата и хора, които не са безразлични за бъдещето на българските деца. Началото на нашата директна борба с неправдата – война на емоцията срещу статуквото, която ние можем заедно да спечелим!

Именно заради тази увереност и надежда, концертът ни е под надслов „Историята помни победителите“. След 3 месеца подготовка с нетърпение очакваме да ви посрещнем в петък, 9 юни – когато в зала „Универсиада“ ще се проведе най-мащабното събитие в историята на НПМГ.

Програмата е наистина красива комбинация: настоящи ученици, очакващи с трепет и вълнение момента, в който ще излязат на сцената и с таланта и желанието си ще демонстрират защо гимназията им е мила и свидна. Също така няколко от най-талантливите завършили ученици ще се върнат на сцената, за да придадат много цвят на смисъла на #НеПипайМоятаГимназия. И не на последно място, очакваме нашите специални гости: Славин Славчев – победител в XFactor; DJane Monique и Дара Екимова (дъщеря на Дими от Сленг, възпитаник на НПМГ); Б.Т.Р.

Елате, за да се насладите на искрена и завладяваща емоция, която ще ни обедини в едно голямо сърце, което никой не може да спре!

Ако има нещо сигурно за бъдещето – то е, че децата носят надеждата. Ние ги подкрепяме, защото вярваме в тяхната уникалност. Днес сме ние, утре –може да бъде някой друг. И затова нашата гражданска позиция е и отвъд рамките на НПМГ. Тя е заради всички хора с искри в очите, които имат мечти и се борят за тях.

9-ти юни, зала „Универсиада“, 19 часа.

От създателите на НПМГ Алумни Клуб

и организатори на „НПМГ – Историята Помни Победителите“

За да надникнете зад завесите на концерта, следете фейсбук събитието:

https://www.facebook.com/events/1545505895500962/,

както и страницата на НПМГ Алумни клуб:

https://www.facebook.com/npmgalumni/

Билети се продават в сградата на НПМГ и в мрежата на TicketPro (ограничен брой ще има в залата на 9-ти юни):

http://www.ticketpro.bg/jnp/music/2126643–.html

Очакваме ви – за да бъдем заедно, обединени за бъдещето!

Защото историята помни победителите.

За контакти: npmgalumniclub@gmail.com

Текст: Калоян Буковски

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваИнтервю с Ангел Георгиев, създател на znam.be11.11.2019

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от януари, които трябва да слушатеМузика