Образование

Креативност и продуктивност – съвети за ученици и учители

23.08.2019

Креативността не е обратнопропорционална на продуктивността

Възможно ли е да бъдем едновременно продуктивни и креативни? Класическото разбиране е, че двете понятия са взаимоизключващи се, че човек е или креативен, или продуктивен, или правиш нещо красиво и по различен начин, или залагаш на количеството. Комбинацията е невъзможна, златна среда няма.

Истината обаче е, че креативността не е обратнопропорционална на продуктивността. Възможно е дейността ви да съчетава и двете.

За да бъдете креативно продуктивни има две важни правила.

1. Забравете за мултитаскинга

Много изкушаващо звучи да можем за малко време да правим много, нали така? Мултитаскингът обаче е криворазбраната продуктивост. Това е така, защото в стремежа си да вършим работата си бързо, не влагаме цялото си старание, а от това задължително страда крайният продукт, който може би не е най-доброто, на което сме способни, в който няма нищо креативно. Това е така, защото се потапяме в рутината на бързата работа. Това ни води до следващата стъпка.

2. Не позволявайте да се потопите в рутината

Ежедневието и всичките задачи, които изпълняваме на работното ни място или в училище, често са причината за изпадането в рутина. Случвало ли ви се е да изпълнявате задачите си машинално, без дори да се замисляте? Да, нали? Именно в тези моменти рутината се превръща в убиец на креативността, защото не влагаме нищо от себе си, нищо различно, нищо интересно. Досущ като роботи следваме алгоритми и създаваме фабрични продукти. Да, дори ученето може да се превърне в това, особено когато го правим машинално, без да търсим различния подход, който дори би ни донесъл удоволствие.

Ако спазваме тези правила, по пътя към креативната продуктивност ни остават само няколко стъпки:

Търсете вдъхновението навсякъде

Вдъхновението е най-важното както за креативността, така и за продуктивността, защото именно благодарение на него създаваме много красиви и оригинални неща за кратък период от време.

В ученическите ни години и особено, когато става въпрос за учене, вдъхновението често липсва и това е огромен проблем, който реално е и първопричина за по-слабите резултати и като цяло нежеланието за  учене. Как обаче този проблем може да бъде преодолян?

Освен стандартните начини чрез книги, цитати и речи на вдъхновяващи личности, един от може би най-популярните в момента подходи е чрез следенето на т.нар. studyblr блогове и дори включването в общността. Красивите снимки и краткият текст за това как някой, намиращ се на хиляди километри от нас, е завършил онова досадно есе, е направил проучване или се е  подготвял за изпитите, наистина действа вдъхновяващо.

Ключовото за общността е именно това, че всички, независимо от различията помежду им, се сблъскват с еднакви проблеми, всички понякога губят мотивацията си, не са чак толкова продуктивни или креативни. Когато проблемите са подобни, взаимопомощта е задължителна. Често потребителите споделят различни креативни методи за учене или начини за увеличаване на продуктивността. Някои от тях като т.нар “mind maps” или “color coding – а” могат да бъдат изключително полезни и за учителите.

Запазете страстта

Ако сме запазили страстта към това, което правим, то неминуемо сме по-креативни. Страстта обаче се отразява и върху продуктивността. Когато обичаме, това което правим, вършим повече работа за по-малко време и не чувстваме умора, поради което сме и склонни да работим извънредно.

Ако обаче рутината ни е погълнала и е превърнала мечтаната работа или най-интересния училищен предмет само в досадно задължение, то как да си съживим страстта?

Различни хора твърдят, че най-успешният начин е ученето на нови неща от различно място. Дигиталната революция ни даде възможност за учене от най-добрите университети и лектори почти безплатно или представяне на скучния и сложен материал по интересен и иновативен начин. Coursera, Уча.се и КАН академията например са само една малка част от всичките платформи за дигитално образование.

Друг интересен начин е игровизацията. Тя може да бъде внедрена както в обучението, така и в самото учене.

Популярни отново в  studyblr общността са и различни предизвикателства. Едно от тях е “14 days”, което ни предизвиква да прочетем 14 книги за 14 дни. Друго по-популярно в общността е предизвикателството “100 days of productivity”. В неговата същност е изграждането на навика, като то е основано на теорията, че за да бъде изграден един навик са необходими 90 дни. В това предизвикателство всеки ден, без значение дали е уикенд или празник, трябва да бъдете продуктивни, трябва да учите. За да поддържате мотивацията си, всеки ден се споделят снимки в общността от разхвърляните бюра, красивите ни записки или прочетени книги.

Почивката е важна

“Креативността и продуктивността са като батериите. Те трябва да бъдат зареждани.” Извънредната работа не винаги е най-доброто решение, тъй като концентрацията намалява, креативността някак се губи и често допускаме грешки. Ето защо почивката е от ключово значение както за креативността, така и за продуктивността ви.

От тук следва и следващата стъпка.

Открийте кога сте най-продуктивни

Обикновено сте най-продуктивни и най-креативни в един и същи период,  а той е различен за всеки един от нас. За някои това е рано сутрин, за други следобед, а за трети – вечерта. Важно е да откриете този период, за да планирате правилно задачите си, например, когато сте най-продуктивни трябва да правите по-трудните задачи и онези, които изискват повече креативност, а в останалото време по-бързите и по-лесните задачи.

Въведете креативни дни

Последната стъпка всъщност най-често се използва в големите компании. В същността си тя представлява разделяне на екипа на две групи – една, която използва креативния ден (най-често петък)  и другата, която работи и покрива останалата част от екипа. Креативният ден е ден от седмицата, в който работещите в компанията се занимават с дълго отлагани проекти или начинания, които поради различни обстоятелства все отлагаме. В тези дни не се работи, освен, разбира се ако не съществуват извънредни обстоятелства.

Креативните дни са трудни за въвеждане в обучението, но пък могат да бъдат заменени от креативни часове, в които да се упражним наученото, да отидем някъде в планината и просто да четем книга. Възможностите са много.

Разбрахме как да повишим креативността и продуктивността си, но защо всъщност те са толкова важни и изобщо как ни влияят?

Според LinkedIn Learning най- важното умение е креативността. Освен това 94% от мениджърите считат, че именно креативността е ключова за наемането на работа. Главните изпълнителни директори на големите компании пък считат, че тя е номер едно качество, което ще гарантира успеха ни в бъдещето. Въпреки това от Bloomberg Businessweek казват, че това е най-трудното за придобиване умение.

От друга страна според различни проучвания, по-продуктивни са щастливите и отпочиналите работещи. Освен това с между 20 и 25% по-продуктивни са работещите в по-сплотени екипи. Според  American Psychological Association продуктивността намалява ако работещите са под стрес и това води до загуби за бизнеса в  размер на 500 млрд. долара.

Ето как вашите лични навици, продуктивността и креативността влияят на заплата ви, на компанията в която работите или ще работите и на световната икономика.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваИнтервю с Ангел Георгиев, създател на znam.be11.11.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование