Образование

4 страхотни български сайта за образование

21.09.2018

След като ви разказахме за невероятните чуждестранни примери за дигитално образование, от които да се възползвате, е време да разкрием и кои са българските онлайн местенца, на които се възхищаваме. И макар у нас все още доста хора да са скептично настроение към дигиталното образование, сайтовете и платформите, за които ще ви разкажем, все пак носят изключително положително влияние и са любими на много деца, родители и учители! Хайде с нас ????

VIVA History – историята, която оживява

VIVA History  най-големият образователен проект на Сдружение „Българска история“, съставен изцяло от видеосъдържание на историческа тематика. Проектът е изключително иновативен и освен това – безплатен. Форматът на видеата с продължително от 5 до 8 минути позволява обстойно запознаване с конкретна тематика, но предлага и голяма доста увлекателност.

За най-малките историята оживява в анимирани разкази за българския бит и култура през вековете в секцията „За малчуганите“. А гордостта на бащите – малките любители на спорта или на научните открития, също ще открият забавни истории за българския спорт и наука в списъка от анимационни филмчета.

По-големите ученици ще намерят над 250 увлекателни видеоматериала за важни или любопитни моменти от историята на България.

Анимациите, интерактивните карти, тестове и аудиовизуални ефекти съпътстват всеки тематичен раздел с цел акцентиране върху най- съществената част от темата и съответно повишаване на интереса на зрителя. Зад създаването на проекта работи огромен екип от талантливи и мотивирани хора, на които искрено се възхищаваме!

Достъпът до платформите е напълно безплатен, благодарение на VIVACOM.

Уча. се – едно пълно онлайн училище

Ucha.se е невероятно място за ученици от всички възрасти! Неслучайно е най-добрият образователен сайт у  нас. Платформата се развива изключително през последните години! Спомням си началото, в което създателят му Дарин Маджаров разказваше за изготвянето на дигиталните уроци. Е, днес те успяват да поемат всички класове от 1-и до 12-и и всички предмети!

Сайтът ни посреща с брояч на гледаните видео уроци, а размерът им нараства с всяка минута! И това е така, защото видео уроците и тестовете са направени на езика на учениците и са напълно разбираеми за тях ???? Един урок продължава средно 8 минути и така не се губи вниманието на подрастващите. Можеш да избереш учебниците, по които учиш и точното съдържание, което искаш да усвоиш – така не губиш излишно време в търсене на информация.

Връзката учител-ученик тук се случва лесно, като при въпроси учениците могат да ги напишат като коментар под видеата, а учителят, който участва във видеото, им отговаря. С годишен абонамент на стойност 8,25 лв на месец получаваш достъп до всички над 12 000 урока.

Колкото повече се развиваш, толкова повече се изкачваш в класацията: в Уча.се трупаш XP точки и баджове за своя профил; развиваш виртуалния си герой; състезаваш се с приятели; в приключенията изпълняваш мисии чрез знанията си.

Уча.се наистина успя да постигне баланса между забавлението и развитието на децата!

 

Аз учителят – Сайтът на истински отдадените учители

Следващият уебсайт е малко по-различен, защото е насочен основно към учителите и обществото като цяло.

Основната мисия на “Аз, учителят” е да покаже множеството отдадени учители в българското образование! Сайтът иска да разкаже техните истории, да покаже добри и работещи практики, за да може всеки да открие нещо за себе си, което да помогне в неговата работа!

Най-важното нещо, което “Аз, учителят” иска да постигне, е да спомогне за популяризирането на учителската професия сред младите хора, за да я направи харесвана и предпочитана.

Платформата подготвя секция Учебни ресурси, в която ще може да бъдат открити готови уроци, работни листове, идеи за провеждане на учебните часове и още!

Сайтът е полезен и със своята секция Новини, която отразява най-важното в образователната система.

Daskal.eu – виртуалното училище

daskal.eu комбинира предимствата на класическото преподаване с неограничените възможности на новите технологии. Екип от специалисти в различни сфери се обединяват от идеята за дигитално образование с мисия да помогнат на младите хора, които търсят образование и развитие. Дигитални изкуства, разнообразие от чужди езики, дори контрол над общуването, са сред сферите, за които могат да бъдат открити уроци.

Освен това ученикът може да избира между индивидуален или групов урок. В секция Питай даскала пък всеки ученик може да зададе въпрос, който го затруднява, и да открие неговия отговор.

А кои са вашите любими български образователни сайтове? Споделете с нас в коментарите.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаПътуване до Айфеловата кула с VR22.01.2020

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаSTEM vs. STEAM – моделите на образование в дигиталната средаОбразование