Образование

Пътуване до Айфеловата кула с VR

22.01.2020

За виртуалната реалност и нейните приложения

През последните десетилетия новите технологии до такава степен навлязоха в ежедневието ни, че вече ни изглежда невъзможно да отидем до непознато място без GPS и Google Maps. За добро или лошо дигиталният свят се преплита с осезаемия и днес все по-рядко правим нещо без участието на компютър и интернет. Дава ли ни обаче нови усещания дигиталната среда? Отговорът е положителен. Не само улеснява всекидневните ни дейности, но и се появяват редица новости, на които да се насладим.

Какво е виртуална реалност (VR)?

За алтернативни реалности се говори още от Ренесанса, а през вековете за такъв тип развлечение се е приемал и театърът. В нови светове ни пренасят и филмите, но колкото и 3D да са, все пак стоим спокойно в салона и хапваме пуканки.

През последните два века обаче научната фантастика дава силен тласък на мечтите за кибер-реалност. Започвайки със стаи на илюзиите и стигайки до съвременните компютърни технологии, виртуалната реалност се превръща във водеща тема. Въпросните реалности могат да са както алтернативни (при видеоигрите), така и реалистични (визуализиране на съществуващи обекти). Има и смесен тип, при който към реални пространства се добавят и виртуални елементи, които допълват средата.

Съвсем лесно е да си сложите очилата и да се разходките из Ню Йорк, например. Технологиите са толкова напреднали, че предават не само образ, но и звук. А за разлика от стандартните кино или телевизия, виртуалната реалност се движи с вас (или по-скоро вие с нея). Щом завъртите глава, не виждате човека на дивана до себе си, а нови гледки и неподозирани измерения. Дали ще играете, спортувате или просто почивате от ежедневието, дигитализацията може да ви улесни.

Виртуалната реалност обаче изисква екран, компютър или смартфон, както и някаква форма на проследяващо устройство, което да отчита движението на ръцете и главата, а също и звуков сигнал.

Днес има редица дисплеи, които се поставят на главата и ползват системи като Oculus Rift, HTC Vive, Sony PlayStation VR и др.

Как работи VR?

Във виртуалната реалност попадаме чрез определени технологии, но както във всички други области, тук устройствата също имат класове.  Обикновено се използват очила за виртуална реалност, но те варират както в цена, така и в обхвата на приложенията си. В основата стои уред с вграден екран и слушалки, които се поставят на главата. Това позволява на технологията да наблюдава движението ни в реалния свят и да ги превежда точно във виртуалния. При по-ниските категории очила обаче се налага и използването на смартфони вместо екран, а някои не отчитат всички движения.

Приложения на VR

Виртуалната реалност намира безброй приложения, като се започне с развлечения, изкуство и култура и се стигне до медицина и научни разработки. За архитекти и дизайнери е добро решение да разходят бъдещите си инвеститори в моделa на новопроектираната сграда. Изложенията стават възможни, без да се пренасят предмети на хиляди километри. Благодарение на виртуалната реалност се създават нови обучителни методи, които улесняват досегашния процес на работа.

Все пак виртуалната реалност си остава най-любима на геймърите, които могат да се потопят изцяло в играта и да боравят не с клавиатура и мишка, а с тялото си.

Пътуване с VR

Туризмът също не е за подценяване – това, което не може да бъде посетено на живо, вече е на едни очила разстояние. Приложенията са достъпни за всеки и е лесно да се възползваме от тях. Слагате устройството пред очите си и Париж и Айфеловата кула идват във вашия хол. Това са симулации, които сме свикнали да виждаме из научнофантастичните ленти. Но именно от въображението се ражда и човешкото вдъхновение.

Непознати места, райски кътчетата на планетата, а понякога и звездното небе се разкриват пред нас чрез новите технологии за виртуална реалност. Къде по-реалистични, къде плод на мечтите и собствените ни копнежи, гледките са от невероятни по-невероятни. Освен за удоволствие, VR влиза в употреба и за стотици полезни дейности, дава по-лесен достъп до образованието, а и повод да помечтаем колко още можем да измайсторим в бъдеще.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия НайденоваИнтервю с Ангел Георгиев, създател на znam.be11.11.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование