LIFE

5 места, на които да си доброволец това лято

14.07.2021

Лятото най-после ни маха от прага. Това значи няколко неща – назрява време за отпуск, предстоят куп топли уикенди с дълги дни, а запасите от енергия, които си консервирал през зимата, само чакат повод да се преобразуват в нещо хубаво. С две думи: действа ти се.

Ако планът за почивката ти е вече ясен, но всичко останало е с плаващ график, Timeheroes ти предлагат 5 идеи за доброволчество през лятото от всякакви точки и височини на картата, така че през септември да разправяш как не си си пилял времето изобщо.

Спокойно – да си турист с кауза съвсем не значи да работиш, понякога значи дори екскурзия, след която оставяш само добри следи.

На море

Ти си морско чедо, което иска да хваща тен, като едновременно с това прави и нещо полезно? Ето идея: включи се в почистване на черноморски плаж. Без значение дали отиваш за пръв път на море, или прекарваш месеци наред в редуване на пози гръб-корем, сигурно си забелязал нещо общо – винаги има вредни агенти по пясъка. Било то фасове, бутилки, опаковки от храна.

Снимка от Surfrider Foundation Sofia

Ясно е, че част от тях лека-полека ще си проправят път и до вълните, а сигурно вече неведнъж си чувал колко вредно е това за морската екосистема и всички нейни обитатели.

Първото нещо, което можеш да направиш по въпроса, всъщност е доста лесно – ако си ранобуден агент или пък често оставаш на плажа до късно, вероятно си си дал сметка как отпадъците изпъкват при липсата на хора. Подготви чували и хвани компанията си за една разчистваща разходка, за да оберете тази лоша реколта.

Ако пък си готов за по-смели действия и по-мащабно почистване, ето откъде да започнеш:

📞 Свържи се с институцията, отговорна за района, било то община, кметство или дирекция за защитена територия. Поискай разрешение за акцията си.

📍 Избери плаж в близост, който има нужда от почистване.

🚚 Направи план за изнасянето и изхвърлянето на събраните отпадъци.

📋 Изготви списък с основните задачи и героите, желаещи да помогнат.

🧤 Пригови нужните материали като ръкавици и чували за смет.

🏖️ Събирай вредни агенти от пясъка, докато се наслаждаваш на жаркото слънце и соления морски бриз.

От първостепенна важност е да опазваме природата около себе си дори и като туристи. Още по-важно е и да вдъхновяваме и други хора да се включват в това. Затова ти предлагаме да направиш снимки преди и след почистването, които да споделиш с близки и приятели. И не забравяйте в края на деня да си кажете едно “наздраве” за добре свършената работа.

Следвай и страниците на Плажеводител както и Surfrider Foundation Sofia за техните организирани инициативи за почистване, в които можеш да се включиш.

В планината

Ако разходката в планината за теб е равна на дневна доза класическо щастие, дръж на това пейзажът да не се променя. За целта на първо място трябва да се оглеждаш – липсва ли някъде по пътя маркировка? Онзи кът за отдих, който толкова харесваш, пострадал ли е с времето? Липсват ли греди от пейките, има ли щети по беседките, информационните табели на място ли са?

Снимка от Планинка

А какво ще кажеш за чашките, фасчетата и опаковчиците по маршрута? Е, вече трябва да си събрал достатъчно впечатления.

На първо място, можеш да действаш сам и в компанията на човека, с когото сте заедно – ако виждате нещо, което не ви харесва, преценете доколко ви стигат силите да го поправите на момента. Да събирате пластмасовите отпадъци по маршрута и накрая да ги изхвърлите е най-малкият пример за нещо съвсем постижимо.

Ако обаче за теб това не е достатъчно, можеш да организираш и по-мащабна мисия в помощ на природата.

Ето откъде да започнеш:

🌳 След като имаш набелязано място, можеш да се свържеш се с управата на парка и да обсъдиш идеята си.
💡 Изготви примерен план за действие, само с най-важните детайли.

📞 Обади се на приятели и близки, които биха се включили в инициативата. Създай събитие в социалните мрежи и покани непознати ентусиасти.

🏕️ Подготви всичко нужно – материали, инструменти, транспорт, списък с участници, храна, вода, аптечка за първа помощ, обозначителни табели (ако има нужда) и портативна тонколона за весела музика.

След като си получил зелена светлина, можеш да закрачиш смело към планината със своя отряд. Щом стигнете до избраното място, което ще облагородявате, е време да запретнете ръкави. Ако ти си организаторът, ще трябва също да раздаваш задачи на всеки и да координираш процеса. Добре е да имаш идея какво прави всеки един човек, за да не се окаже, че някой е дошъл, а няма работа.

Разбира се, ще дойде време и за заслужена почивка. Отделете време и се зарадвайте на добре свършената работа. Не забравяйте също да почистите след себе си и да направите снимки за историята.

И като говорим за идеи…

Ако предпочиташ да се включиш към нечия чужда организация, през лято 2021 Българският планинарски съюз заедно с “Насам-Натам” и спортен клуб “Бегач” ще се заемат с трудоемката задача да изградят нов туристически маршрут между хижа „Паскал“ (над град Пирдоп) и раннохристиянската Еленска базилика, която е активно средище на книжовността повече от 13 века.

Можеш да се включиш като доброволец и да им помогнеш с изграждането на маркировка по новия маршрут. Открий повече детайли за инициативата на информационния портал за неправителствени организации в България или на сайта на Туристическо дружество “Насам-Натам”.

На село

Писнало ти е да вирееш в градската джунгла? Ето план за бягство – можеш да подадеш ръка (или пък две) набългарските села, така че да станат по-видими и жизнени. Ако не успяваш да намериш кауза, която да те жегва отвътре като юлски ден, то тогава разпитай роднини, приятели и познати дали имат нужда от още един лъчезарен помощник в градината или стопанството си. Понякога се случва да търсим нещо усилено, а то да е пред очите ни през цялото време.

Снимка от Десислава Тодорова по време на артистичната резиденция на Фабрика за идеи в с. Делейна, 2020 г. 

Ето с какви задачи би се занимавал на село:

🐔 Да храниш и чистиш на стопански птици като кокошки и пъдпъдъци.

🍎 Да варосваш плодови дръвчета.

🍒 Да береш плодове като ароматни ягоди и малини, сочни череши или други според сезона.

🍅 Да плевиш, окопаваш и поливаш градини с пресни зеленчуци като домати, чушки, краставици, картофи и лук.

🌶Да помагаш за подготовката на зимнината.

Ако искаш да си част от организация, която развива и работи в посока облагородяване на селата, ето две идеи:

🖐🏻 Стани герой и помогни за съживяването на селата със “С ръце за село”. Всяка година организацията осъществява кампании, насърчаващи доброволчеството в различни български села. Част от дейностите включват разчистване на селскостопанските части, бране на плодове и зеленчуци, както и грижа за дребния добитък. Следи за техните акции и на TimeHeroes.org.

🌿 “Остави се да си Воден” пък е серия от акции на Иван-Александър Кютев и Стефания Георгиева, фокусирани върху съживяването на село Воден, разположено на 10 км от турската граница. През изминалите месеци с помощта на доброволци са пребоядисани детските катерушки, футболното игрище е обновено, читалището е върнато към живот, рафтовете на библиотеката са напълнени с книги, а младите умове, които растат там, участват в работилници по танци на реставрираната сцена. Ако каузата им те вдъхновява, можеш да им пишеш на тяхната фейсбук страница и да попиташ имат ли нужда от едно рамо.

В зоопарка

Зоопарковете са дом на стотици диви животни, които получават постоянна грижа от специалисти. Работата им не е лесна и за нея се искат доста конкретни знания и умения, но в парковете има и още доста задачи, за които усилено се търси доброволческа помощ.

Снимка от Зоопарк София

Част от тях са свързани с поддръжка на чистотата на алеите и помещенията, участие в освежителни ремонти, превод на статии, нужни на Зоопарка, подреждане на книги в библиотеката или следене за спазване на правилата, най-вече за нерегламентирано хранене от страна на посетителите.

Звучат като неща, с които можеш да се справиш?

Ето как можеш да станеш доброволец в зоопарк:

📌Определи колко време можеш да отделиш за доброволчество на седмица.

📋 Направи списък със задачи, които си склонен да изпълняваш.

📞 Свържи се с местната зоологическа градина и проучи вариантите.

👨‍💼 Приготви се за интервю с управителя на зоопарка.

🦙 Помагай за изпълнение на дейностите в зоологическата градина.

Ето и какви са задачите на доброволците в зоологическата градина в София:

👀 Наблюдаване за нарушаване на правилата в зоопарка.

🧹 Почистване на общите части на зоологическата градина.

🍃 Събиране на падналите листа и клонки.

Виж как да кандидатстваш за доброволец там ето от този линк.

В музей

Рязко сменяме атмосферата и влизаме вътре, за да ти подскажем, че през лятото можеш да доброволстваш и в градски условия. Стани доброволец в местен музей и учи нови неща, докато му помагаш да работи по-ефективно.

Снимка на Илиян Ружин за TimeHeroes

Ето как да действаш:

🏺 Разгледай всички музей в близост до теб.

📌Направи списък с институциите, които ти допадат най-много.

❤️ Провери кои от любимите ти музеи имат доброволческа програма.

☎️ Свържи се с представител на институцията и попитай за повече информация.

👔 Подготви се за първия си ден като доброволец.

И две идеи за София:

🕵🏼‍♀️Музеят за история на София целогодишно разчита на помощта от граждани за поддръжката си. На сайта на музея за история на София можеш да откриеш повече информация за работата с доброволци.

👨🏼‍🎨 В научния детски център Музейко пък доброволците също са важна част от екипа и вдъхновяват децата за открития, иновации, научна кариера и постижения в изкуствата. Открий допълнителни детайли за това как да станеш част от екипа в сайта на Музейко.

Пожелаваме ти попътен вятър, където и да те отвее! ⛵

Снимките са на ПланинкаSurfrider Foundation SofiaЗоопарк СофияФабрика за идеи и от Unsplash.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Цветелинка ЦветановаDrink and draw - мястото, където виното среща изкуството02.09.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование