LIFE

To-do-list: Коткотека

08.05.2019

Звъним на звънеца. Вратата се отваря и в краката ни се озовават Лале и Аня.

След малко лутане по красивите централни улички и с помощта на GPS вече сме в „Коткотека“. Това всъщност е ново co-working място в центъра на София. С един бонус обаче. Докато работите, четете или учите вие ще сте в компанията на 5 котаци, както собственичката Йоана ги нарича. Те позволява да бъдат галени и дори сами ще търсят вашето внимание.

„Коткотека“ разполага с три зали, с бюра, дивани, Интернет, а ако много се напрегнете от работата, спокойно можете да си направите кафе или чай. Мястото съществува благодарение на Йоана Николова и нейния партньор Сергей Билярски. В следващите редове ще ви разкажем малко повече за „Коткотека“, за която Йоана споделя, че освен място за работа е и място за срещи между котките и техните бъдещи хора.

Под моста: В предишни интервюта споделяте, че в Лондон за пръв път сте видели такива места. Как обаче решихте да пренесете у нас идеята  и да създадете „Коткотека“ ?

Йоана: Да, в Лондон, а и по цял свят са популярни кафенета с котки. Именно от новина за такова кафене преди години ни хрумна идеята. След това с моя приятел (вече и сътрудник) сме посещавали доста подобни места. Само искам да уточня, че „Коткотека“ не е кафене. Взехме идеята, но решихме да я променим. Така създадохме нашето co-working място. Понеже доста хора са останали с впечатлението, че сме заведение, често питат за меню и дали предлагаме торти. Обясняваме им за идеята, тъй като тя е по-нова и различна от утвърдените вече кафета с котки.

ПМ: Тоест мястото станало известно като „кафето с котките“ не е съвсем кафене?

Йоана: Хаха, точно така. „Коткотека“ е по-различен офис или място, където можете да седнете за няколко часа и да си свършите работата в котешка компания.

ПМ: Докато ние си говорим „собствениците“ на „Коткотека“ ни закачат и вече с нетърпение чакат вечерята си. Колко котки има в момента и как те се озоваха тук?

Йоана: В момента са 5, като имаме и един осиновен котак. На Гари му се усмихна късмета и вече има свой дом и свой човек. Това е и основната цел на това място – да намери дом за котки, които се нуждаят от такъв. Котките  дойдоха по различни пътища при нас. С моя партньор сме ангажирани с бездомни животни от много време. Например Лале е с нас още от миналото лято. Когато я намерихме беше едва 450гр. със сериозни проблеми. Отделно вкъщи си имаме две котки и от време на време някое гостенче. В „Коткотека“ ние виждаме място за социализация на тези животни. Също така, ако някой си хареса коте, може да идва, да го наблюдава, за да види характера му и дали ще си паснат.

Гари с новия си собственик

ПМ: Как гледате на „Коткотека“ – като бизнес план или като на сбъдната мечта?

Йоана: И аз, и моят партньор продължаваме да работим на работните си места. Със сигурност не го правим с цел печалба или бизнес. Правим го заради каузата. Отлично знаем какво е положението у нас с бездомните животни и искаме да помагаме с каквото можем. Издържаме се с лични средства и благодарение на нашите посетители. Надяваме се мястото да успява да се издържа от посещенията на любителите на котки, като по този начин те ще помогнат на повече бездомничета.

ПМ:  Какво би казала на хората, които се чудят да купят или да си осиновят любимец?

Йоана: Бих им казала, че приятел не се купува. Нека дойдат и се запознаят с нашите котета и сами да решат. Освен това сега е пролетния сезон и групите са заляти от бездомничета, които търсят дом. Купуването на животни финансира един доста кървав бизнес.

ПМ: По какъв начин желаещите да посетят „Коткотека“  могат да го направят?

Йоана: Тук е като във всяко друго co-working място. Имаме карти за посещения. Разликата е, че може и за няколко часа да се заплати. Това е за хората, които ни посещават от любопитство или имат работа за няколко часа и си  търсят спокойно място, където да я свършат.

ПМ: Може ли човек да се съсредоточи при наличието на толкова котета?

Йоана: Ние имаме опит с това да си работим от вкъщи. Не ни е чуждо да работим и да има котаци около нас. Шегуваме се, че това е „Коткотека 2“ – първата е вкъщи. Заради това и тук е по-скоро домашна обстановка – с дивани  и маси. Естествено има и бюра за хората, които предпочитат да работят така. Така че системата за работа и котки е изпробвана многократно от нас. Смея да твърдя, че работи безотказно. Котките успокояват. От време на време вършат и по някоя друга беля, та те разсмиват и разнообразяват.

ПМ: Какво би казала на нашите читатели за финал?

Йоана: Да обръщат повече внимание на съществата около себе си. Не говоря само за животните. Да следим чуждите реакции на нашите действия. Да бъдем добри и да уважаваме чуждия живот и правото му на щастие.

„Коткотека“ се намира на улица „Будапеща“ 26, София.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаПо стъпките на съвременното изкуство с курс в София15.10.2019

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино