LIFE

По стъпките на съвременното изкуство с курс в София

15.10.2019

Ако обичате изкуството и разходките в галериите и музеите, но някои произведения все още предизвикват недоумение у вас, ако се чудите как музеите в света решават кое е ценно и кое – не е за тях,  защо съвременното изкуство е толкова различно – ние вече имаме идея за вас, която ще ви помогне да разберете всичко това.

На 29 октомври в галерия One в София стартира новото издание на курса  “Наръчник по съвременно изкуство” .  Курсът представлява “разходка” сред най-интересните автори и произведения от ХХ век до днес, а

основната задача е да разберем защо тези творби са важни, защо някои работи се смятат за изкуство, а други – не.

Идеята на заниманията е всеки участник да се научи да гледа и да разбира произведенията, да не разчита на чуждите влияния, да прави собствена преценка.

Курсът започва с визуални упражнения, които ни учат да гледаме картини и тези тренировки продължават през цялото време. Първа е срещата с някои от важните движения в модернизма – като кубизъм, експресионизъм, дада, сюрреализъм, която води към постмодернизма. Там ще научите повече за поп арт, минимализъм, ленд арт, инсталация. (пълната програма е публикувана тук ). Специално внимание е отделено на нахлуването на кича в културата. Акцент на курса е обсъждането на връзката на изкуството с политиката, бизнеса, философията, войната.

Курсът се провежда в две групи – във вторник от 19,00 часа и в събота от 14,00 часа. Ако изпуснете заниманието си във вторник, можете да отидете с групата в събота – и обратно. Включва общо 14 занимания, а таксата за пълния курс е 200лв. Таксата се плаща едва след третото занимание, когато сте сигурни, че искате да останете до края на курса. Ако решите, че не е за вас, просто спирате да идвате.

За записване на адрес artcontemporary21@gmail.com или на страницата на курса A companion to contemporary art/.

(Необходимо е да се запишете, за да можете да получавате материали преди срещите.)

Водеща на курса е арт критичката Нада Нешева. Нада е завършила История и теория на изкуството във Великобритания и в момента приключва там докторската си дисертация на тема “Изкуството като съпротива”. Посветила се е на мисията за направи изкуството достъпно за хората, автор е на статии за различни автори и произведения и как те ни помагат да разберем нашия живот и отношения. Нейните текстове могат да бъдат прочетени в clubz  , Капитал, off news и Консерваторъ .

Заниманията започват на 29 октомври в галерия One  в София (на ъгъла на ул. “Шести септември” и ул. “Иван Вазов”).

Главна снимка: Steve Johnson

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста5 места, на които да си доброволец това лято14.07.2021

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино