LIFE

По стъпките на съвременното изкуство с курс в София

15.10.2019

Ако обичате изкуството и разходките в галериите и музеите, но някои произведения все още предизвикват недоумение у вас, ако се чудите как музеите в света решават кое е ценно и кое – не е за тях,  защо съвременното изкуство е толкова различно – ние вече имаме идея за вас, която ще ви помогне да разберете всичко това.

На 29 октомври в галерия One в София стартира новото издание на курса  “Наръчник по съвременно изкуство” .  Курсът представлява “разходка” сред най-интересните автори и произведения от ХХ век до днес, а

основната задача е да разберем защо тези творби са важни, защо някои работи се смятат за изкуство, а други – не.

Идеята на заниманията е всеки участник да се научи да гледа и да разбира произведенията, да не разчита на чуждите влияния, да прави собствена преценка.

Курсът започва с визуални упражнения, които ни учат да гледаме картини и тези тренировки продължават през цялото време. Първа е срещата с някои от важните движения в модернизма – като кубизъм, експресионизъм, дада, сюрреализъм, която води към постмодернизма. Там ще научите повече за поп арт, минимализъм, ленд арт, инсталация. (пълната програма е публикувана тук ). Специално внимание е отделено на нахлуването на кича в културата. Акцент на курса е обсъждането на връзката на изкуството с политиката, бизнеса, философията, войната.

Курсът се провежда в две групи – във вторник от 19,00 часа и в събота от 14,00 часа. Ако изпуснете заниманието си във вторник, можете да отидете с групата в събота – и обратно. Включва общо 14 занимания, а таксата за пълния курс е 200лв. Таксата се плаща едва след третото занимание, когато сте сигурни, че искате да останете до края на курса. Ако решите, че не е за вас, просто спирате да идвате.

За записване на адрес artcontemporary21@gmail.com или на страницата на курса A companion to contemporary art/.

(Необходимо е да се запишете, за да можете да получавате материали преди срещите.)

Водеща на курса е арт критичката Нада Нешева. Нада е завършила История и теория на изкуството във Великобритания и в момента приключва там докторската си дисертация на тема “Изкуството като съпротива”. Посветила се е на мисията за направи изкуството достъпно за хората, автор е на статии за различни автори и произведения и как те ни помагат да разберем нашия живот и отношения. Нейните текстове могат да бъдат прочетени в clubz  , Капитал, off news и Консерваторъ .

Заниманията започват на 29 октомври в галерия One  в София (на ъгъла на ул. “Шести септември” и ул. “Иван Вазов”).

Главна снимка: Steve Johnson

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста5 места, на които да си доброволец това лято14.07.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование