LIFE

Виктор Топалов и първата кулинарна обиколка на София

02.07.2019

Беше горещ летен ден из напечените асфалти на София, от онези дни, които са някак по-прашни от останалите, имах да върша около седемдесет и девет (цяло и пет) неща, с които далеч не ми се занимаваше, представях си деня поне толкова ужасяващ, колкото си и беше, ако изключим един двучасов остров от спокойствие в самата му среда. На една от първите изцяло посветени на храната софийски обиколки, които Виктор Топалов прави, попаднах съвсем случайно, благодаря на съдбата, че е такава чудна орисница!

Виктор Топалов е роден през 1994 година в София, а преди няколко седмици става официален магистър по право в Софийския университет. Прави обиколки на София от три години –  исторически пешеходни обиколки, хранителни обиколки, трамвайни, автобусни, музейни и дори семейни обиколки за родители и деца заедно с учителката си по география.

Виктор Топалов (вляво) и групата на обиколката, в която участвах аз

Защо прави тези обиколки на София? Защото иска да накара хората да се чувстват обвързани със София, да имат мнение за нея. „Ако хората не познават София, са склонни да приемат всичко, докато ако знаят каква история има този град, може би нещо ще се пробуди в тях и ще започнат да се борят да го направят по-добър“, надява се Виктор.

Последната обиколка, която Виктор започва, е изцяло посветена на храната. Носи общото име Sofia Food Tours, а повече за нея може да разберете в следващите редове.

Кога започна да правиш Sofia Food Tours?

На 13 юни т.г. направих първата обиколка, като първата ми група беше от шестима души. Намерих ги във фейсбук групата Sofia Foodies. Исках да поканя хората в групата – като специалисти по храната, на една първа безплатна подаръчна обиколка, за да ми кажат какво мислят. На първата обиколка реших да им покажа едно хубаво място за баница, „Щастливеца“, където ядоха разядки, „Q-ftetaria“ и „100 грама сладки“. Все още разнообразявам маршрута, все още нямам твърди места, защото разучавам нещата.

Защо реши да правиш тази хранителна обиколка на София?

Защото от доста време обикалям София с туристи и видях, че те имат интерес към българската кухня. Видях още, че не се предлагат платени кулинарни турове ежеседмично – както в повечето големи градове по света, а само частни такива обиколки. Тъй като в София не се предлага нищо такова, реших аз да го направя. За момента експериментирам с различни спирки, за да разбера коя се харесва повече на хората. За момента със сигурност посещаваме „Q-ftetariа“, защото те правят за нас специални мини кюфтета, които не присъстват в менюто.

Специалните мини кюфтенца, които заведението прави единствено за участниците в обиколката

Защо смяташ, че София трябва да има обиколка, която да е изцяло посветена на храната?

Не сме различни от всички останали градове, София има своите места, в които предлага традиционна българска кухня, а все повече хора пътуват заради храната. София е достатъчно добра, за да предлага кулинарни изживявания.

Коя за теб е най-типичната храна за София и района?

Смятам, че София не е богата на регионална кухня. Това, което София предлага, е български храни, но те не са произведени в или за София, а са отвсякъде. Не мисля, че имаме местна кухня, която да показваме, нито пък типично ястие за София. Някои казват сирене по шопски, шопска салата, но не смятам, че софиянци намират за местно ястие, което и да е от двете. Нямаме регионално ястие или ястия, просто София предлага добра българска традиционна кухня.

Какво хапват хората, които участват в твоята кулинарна обиколка тогава?

Опитвам се да разделя обиколката на няколко етапа. Опитваме традиционна закуска, традиционен обяд, пие се вино и се опитва типичен десерт. Искам да наблегна на това, че определена храна, дори когато е традиционна, не означава, че е българска. За мен е различно дали нещо се произвежда като традиция от поколения българи или нещо е създадено от нас. Много често хората казват „Какво ѝ е традиционното на мусаката, мусака има и в Гърция!“. Да, има я в Гърция, но това не променя факта, че тя е традиционна.

Традиционната закуска за мен е нещо, което се яде от голяма част от българите, затова в нея винаги участват баницата и айряна. И двете се пият и ядат не само в София, а и в цяла България.

Под традиционен обяд също разбирам храна, която се консумира често. София е голям град и немалка част от хората обядват в обедната си почивка и търсят нещо бързо. Кюфтетата, кебапчетата, въобще скарата, за мен са българският фаст фуут. Като традиционен обяд предлагам обяда на работещите хора, който е нещо бързо, а не едни големи гозби в големи и мазни гювечи.

Виното добавих, не защото българите пият вино през средата на деня, а защото чрез виното може да научим много за българската история и география. Включвам още таратор, защото той е едно от нещата, които правят впечатление на чужденците – първо, защото те не са свикнали да пият студена супа и, второ, защото е освежаващ през лятото. За десерт избирам това, което аз съм ял като малък – торта Гараш. Плюс това, торта Гараш, според легендата, е произведена в България.

Защо избра площад „Славейков“ за мястото, от където започвате обиколките?

Избрах пейката на Петко и Пенчо Славейкови по няколко причини. Първо, защото там на обяд се получава една прекрасна сянка. Второ, защото е един от паметниците, които показват исторически фигури от модерната история на България. Трето, защото е добра възможност да разкажа за това къде е бил техният дом, който вече не съществува. И последно, защото Петко Славейков е автор на първата българска готварска книга от 1870 година. Мястото е важно за историята, има хубава локация и е подходящо за започване на разказа за българската кухня.

Говориш за чужденците, но дори и да сме българи и да познаваме София – защо си струва да направим тази обиколка?

Защото ще разбием много митове за българската кухня, ще научат интересни истории за създаването на някои от българските кулинарни класики и дори ще научат нови неща, а и защото ще видят реакциите на чужденци, които опитват традиционни български ястия.

Бонус въпрос – коя е най-старата баничарница в София?

Намира се на булевард „Христо Ботев“ 24. В момента се казва пекарна „Добруджа“ и се е използвала за пекарна от 1912. През годините, разбира се, е сменяла доста собственици и имена.

Най-старата софийска пекарна, отворила врати през 1912 година.
Снимка: Форум Аспиринъ Аспиринъ

Ако обичате храната и ви се хапват наистина вкусни неща, посетете сайта на Sofia Food Tours или страницата на първата ежеседмична хранителна обиколка в София във фейсбук, където може да научите повече за предстоящите дати на обиколката. Няколко съвета от мен – носете удобни обувки, пропуснете закуската, занесете се с празни стомаси, не забравяйте да пъхнете в джоба си добро настроение, а в главите си мисълта, че храната е нещо красиво и ви обича.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаКратък наръчник на холандската улична кухня: разходка из Амстердам и Утрехт22.11.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование