LIFE

Drink and draw – мястото, където виното среща изкуството

02.09.2019

Едно от хубавите неща на големите градове са многото възможности. Възможности за работа, за образование, различни курсове и семинари, множество места, където можеш да излезеш, да се забавляваш и да срещаш нови хора. Хората казват, че поне веднъж в годината трябва да отидеш на място, където не си бил досега, а аз си имам своя максима – поне веднъж в месеца трябва да опитвам нещо ново. И този мой стремеж ме накара да опитам пържен сладолед, да яздя, да спя на палатка и още десетки неща, чрез които ежедневно предизвиквам себе си. И така до миналата седмица, в която опитах нещо съвсем ново за мен.

DaliVino – мястото, където виното среща изкуството

Днес е модерно нещата да са „арт“. Арт тениски, арт прически, арт личности – всичко, което не успяваш да го обясниш му лепваш думата арт. И всъщност изкуството е по-близо до нас от всякога. То е достъпно в хубавия смисъл. Всеки би могъл да се докосне до него, да създаде нещо със собствените си ръце и въображение. Такова място е DaliVino – влизаш с умения за рисуване на дете 5 клас и си тръгваш с прекрасна картина, която сам самичък си направил. Звучи невъзможно, а?

Това е от онези неща, които не можеш напълно да обясниш как стават. Преди да разбулим магията няколко думи за DaliVino. Мястото е нещо между галерия и social club. Идеята е следната: всяка вечер се рисува различна картина с чаша вино в ръка. Вероятно направихте вече връзката, че името идва от художника – Салвадор Дали плюс вино. Картината сами си я избирате – в сайта им има разпределени по дни картините за месец напред. Бонус е, че имат две локации в София, в които рисуват различни картини и това прави изборът по – голям.

Отделете си 3 часа ( няма да усетите кога са минали). Ние си избрахме да отидем на вечер, посветена на „Малкият принц“.  В всеки получава пред себе си платно, бои и четки, вода и чаша вино. А отпред стои супер готина дама, която може да превърне всяко абстрактно понятие в изчистен образ. Например – ако ви кажа: „Нарисувайте лисица“ много от вас ще се затруднят, нали? Но ако ви кажа: „Нарисувайте една осмица“ Доста по-лесно. Всяко сложно нещо е създадено от безброй прости действия. Та, от една осмица и още няколко движения ние нарисувахме лисицата. Ключът е в простотата на обяснението. В началото всеки си казва: „Няма начин да го нарисувам“, а после осъзнаваш, че всичко е възможно, стига да си го представиш ( и да ти го покажат достатъчно просто).

Тук уменията наистина не са важни. Важно е времето, което си отделил, хората, с които си дошъл и че си вложил енергията си, за да създадеш нещо красиво. И както казва Малкият принц: „Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна“.

В началото си мислех, че подобен тип места ти дават готова картина, която ти оцветяваш. Ами дават ти всичко друго, но не и това. Доста е забавно, когато мъж, висок два метра се ядосва, защото не му се е получило шалчето на малкия принц или как някой е объркал чашата с водата с тази с виното. Смях и вино. Нови запознанства и една картина, която дълго ще обикаля с мен по квартирите.

Не се страхувайте от съвършенството. Не можете да го постигнете. Още повече, че в съвършенството няма нищо хубаво.

Салвадор Дали

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваКогато графитите раждат усмивки18.08.2016

Още от Под Моста

Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни наукиLIFE