LIFE

Drink and draw – мястото, където виното среща изкуството

02.09.2019

Едно от хубавите неща на големите градове са многото възможности. Възможности за работа, за образование, различни курсове и семинари, множество места, където можеш да излезеш, да се забавляваш и да срещаш нови хора. Хората казват, че поне веднъж в годината трябва да отидеш на място, където не си бил досега, а аз си имам своя максима – поне веднъж в месеца трябва да опитвам нещо ново. И този мой стремеж ме накара да опитам пържен сладолед, да яздя, да спя на палатка и още десетки неща, чрез които ежедневно предизвиквам себе си. И така до миналата седмица, в която опитах нещо съвсем ново за мен.

DaliVino – мястото, където виното среща изкуството

Днес е модерно нещата да са „арт“. Арт тениски, арт прически, арт личности – всичко, което не успяваш да го обясниш му лепваш думата арт. И всъщност изкуството е по-близо до нас от всякога. То е достъпно в хубавия смисъл. Всеки би могъл да се докосне до него, да създаде нещо със собствените си ръце и въображение. Такова място е DaliVino – влизаш с умения за рисуване на дете 5 клас и си тръгваш с прекрасна картина, която сам самичък си направил. Звучи невъзможно, а?

Това е от онези неща, които не можеш напълно да обясниш как стават. Преди да разбулим магията няколко думи за DaliVino. Мястото е нещо между галерия и social club. Идеята е следната: всяка вечер се рисува различна картина с чаша вино в ръка. Вероятно направихте вече връзката, че името идва от художника – Салвадор Дали плюс вино. Картината сами си я избирате – в сайта им има разпределени по дни картините за месец напред. Бонус е, че имат две локации в София, в които рисуват различни картини и това прави изборът по – голям.

Отделете си 3 часа ( няма да усетите кога са минали). Ние си избрахме да отидем на вечер, посветена на „Малкият принц“.  В всеки получава пред себе си платно, бои и четки, вода и чаша вино. А отпред стои супер готина дама, която може да превърне всяко абстрактно понятие в изчистен образ. Например – ако ви кажа: „Нарисувайте лисица“ много от вас ще се затруднят, нали? Но ако ви кажа: „Нарисувайте една осмица“ Доста по-лесно. Всяко сложно нещо е създадено от безброй прости действия. Та, от една осмица и още няколко движения ние нарисувахме лисицата. Ключът е в простотата на обяснението. В началото всеки си казва: „Няма начин да го нарисувам“, а после осъзнаваш, че всичко е възможно, стига да си го представиш ( и да ти го покажат достатъчно просто).

Тук уменията наистина не са важни. Важно е времето, което си отделил, хората, с които си дошъл и че си вложил енергията си, за да създадеш нещо красиво. И както казва Малкият принц: „Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкова важна“.

В началото си мислех, че подобен тип места ти дават готова картина, която ти оцветяваш. Ами дават ти всичко друго, но не и това. Доста е забавно, когато мъж, висок два метра се ядосва, защото не му се е получило шалчето на малкия принц или как някой е объркал чашата с водата с тази с виното. Смях и вино. Нови запознанства и една картина, която дълго ще обикаля с мен по квартирите.

Не се страхувайте от съвършенството. Не можете да го постигнете. Още повече, че в съвършенството няма нищо хубаво.

Салвадор Дали

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЕдна културна нощна програма в Морската столица15.05.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование