LIFE

Една културна нощна програма в Морската столица

15.05.2019

Вече стана традиция всяка година да се потапяме в нощни приключения, но не из родните дискотеки, а из музеите, библиотеките и алтернативните малки клубове, насочени към изкуство и култура. Европейските нощи на литературата и на музеите и галериите се превърнаха в харесвано мероприятие и в отличен повод да се видим с приятели в необичайна обстановка.

Само преди ден в редица държави се проведе поредното издание на Нощ на литературата. Днес е ред и на останалите европейски страни, включително и на България, а литературни четения ще има в общо единадесет града (повече за програмата във вашия град търсете на facebook.com/noshtnaliteraturata).

Сега обаче насочваме вниманието си към един български град, който вече с нетърпение чака да открие летния сезон, а тази седмица ще ни предостави и възможност за активен културен живот. Днес от 18:00 Варна започва с литературния маратон с букет от най-запомнящите се и талантливи съвременни европейски автори. Събитието ще се проведе в общо осем гнезда – Драматичен театър “Стоян Бъчваров”, Регионална библиотека “Пенчо Славейков”, Държавен куклен театър – Варна, The Center World – училище за танци, бар BRAND, книжарница “Параграф 22”, галерия “Съвременно пространство” и италиански ресторант Corsi di Cucina. Corsi di Pasta. Организаторите са ни подготвили книги от България, Великобритания, Германия, Италия, Португалия, Румъния, Унгария и Франция, които ще ни бъдат поднесени от популярни актьори и журналисти. С удоволствие очакваме българското гнездо и “Празната пещера” (ИК Жанет 45, 2017), където на живо ще чете авторът Димана Трънкова.

Но истинската седмица започва през уикенда с Нощ на музеите и галериите (или по-точно с двете нощи – 17 и 18 май). Традиционните изложби ще бъдат достъпни за всички, но с интересна програма ще ни посрещнат и RockSchool, Yo-Ho-Hostel, културно-развлекателен комплекс “Морско казино”, както и Регионална библиотека “Пенчо Славейков”, където ще продължим с литературните беседи и ще се срещнем с автора на трилогията „Откраднато-Обречено-Опазено“ – Искра Урумова. Пълната програма е на varnanight.bg.

Не пропускайте да си дадете почивка от забързаното ежедневие и да се прехвърлите към крайбрежието ни! Тази седмица Варна ви очаква не само с хубаво и слънчево време, но и с разнообразието си от галерии, арт местенца и барове, в които да си прекарате приятно с приятели, а и да научите нещо ново и интересно.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария Попова„В началото бе рисуването” – интервю с Люси Крумова за „Скритите таланти на България”18.06.2019

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино