5 книжарници у нас, които си заслужават

12.03.2014

http://knigabg.com/ 

3.Elephant bookstore
гр.София, ул. Цар Иван Шишман 31
1
Английската книжарница на София! Така е известно мястото, което посещаваме в момента. Ако сте минавали по „Иван Шишман” в последната година, няма начин да не ви е направила впечатление. Страхотна витрина, нарисувани книги до входната врата, аромат на чуждо, на ново, на интересно – на книги! Когато открихме книжарницата, бяхме впечатлени не само от голямата колекция книги, но и от страхотно им качество, имайки предвид, че са втора ръка.
1
Макс и Матю отварят Elephant bookstore през ноември 2012 година – те живеят от години в България и често си говорят за това да отворят книжарница тук главно  за да споделят страстта и опита си в купуването на книги на английски в България. Казват, че имат над 10 000 заглавия по рафтовете си, от всяка категория, за която можем да се сетим. Почти всички са втора ръка и почти всички са книги, които те или клиентите им харесват и са препоръчали. Питаме ги какво е да си чужденец в България и да продаваш книги, а те казват, че е  много хубаво и се чувстват страхотно да пълнят своята книжарница с книги и всякакви неща от Англия. Единственият проблем е, че хората не спират да ги купуват! Около 75% от купувачите са българи, което говори, че българинът определено чете – за удоволствие, за да тренира езика или просто защото голяма част от заглавията не са преведени на роден език. Голям е броят и на детските книжки, които привличат и най-малките читатели.

http://elephantbookstore.com/

4.Shakespeare, and friends
гр.Варна, ул.Драгоман 28

1

Надали има някой, който да не е чувал за прочутата по цял свят книжарница Shakespeare and Co  (нейна снимка сме използвали за корица горе) в Париж. Именно тя вдъхновява създателката на книжарницата, за която ще стане дума след малко. Shakespeare, and friends е място, в което няма как да не усетите поне леко духа, който носи този така известен магазин за книги. Собственичката Даяна идва от Сиатъл в България преди 6 години и работи в книжарницата от почти 4. Разказва, че винаги много се е интересувала от Източна Европа. Живяла е в Москва 5 години, говори малко руски и това ѝ помага да живее в България. Притежава 10 000 книги от Англия и така отваря мястото, но сега прави и много специални поръчки  за различни хора. Книгите, които предлага, са главно на английски, но има и много на френски, немски и руски. Това е едно прекрасно кътче, в което се срещат много и различни непознати – понякога те помагат на книжарницата, а понякога книгите на тях. Даяна казва, че нейните клиенти са много силно свързани с книжарницата и затова тя е наречена така – Shakespeare, and friends. Приятелите, които влизат тук, са много и вратата винаги е отворена за тях, както и за нови посетители. За човек като Даяна тази работа е най-хубавата и най-специалната, която някога е имала. Освен книги в книжарницата ще откриете две котки и кучето Боби, а атмосферата няма как да не ви накара да се върнете отново.
2
http://shakespearefriends.com/

5. Знаем, че няма как да поберем най-хубавите книжарници в една класация само с пет места, а също и че всеки от вас има своето място. Затова решихме номер 5 да бъде допълнено от самите вас. Изпратете ни писма със снимки и кратко описания на любимите си книжарници и последното място ще бъде именно вашето. Писмата могат да бъдат изпращани oт контактата ни форма (тук). Очакваме вашите предложения и най-добрите ще бъдат публикувани!

Посетете нашата литературна секция – Тук!

Автори – Емилия Найденова и Пламена Крумова

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева5 избора за книжен септември09.09.2019

Още от Под Моста

Габриела КанджеваПреди концерта: любимите ни 5 песни на Il VoloМузика