Atelie#13 или едно ретро намигване към женствеността

07.09.2015

След кратка лятна почивка рубриката ни за български творци се завръща, за да ви срещне с Христина Димитрова, Atelier#13 и миди полите.

С Христина се познаваме от деца и неотдавна случайно открих една стара снимка на двете ни – аз съм седнала на леглото, заобиколена от десетина книжки, забила съсредоточено поглед в една от тях, дори не съм разбрала, че ни снимат, a в това време тя е нахлузила обувките на майка си, взела е подходяща за тях черна чанта и слънчеви очила и е отправила сладка детска усмивка към обектива. Сега тази снимка ми се вижда почти като пророчество, към което всяка от нас е успяла да намери пътя. Може би е странно, но винаги съм знаела, че ще дойде време, когато ще нося дрехи, създадени от Христина, та когато преди месец тя ми разказа за Atelier#13, не се изненадах.

Христина е родом от Плевен, но учи и живее в София. Следва „Моден дизайн“ и „Журналистика“ в Нов български университет. Определя се като експериментатор, авантюрист и любител на красиво-нестандартното.

11924906_155084861493498_2914348118897608891_n

Откога се интересуваш от мода? Как се зароди интересът ти?

За мен е важно да се чувстваш добре в стила, който ти харесва, да се различаваш от тълпата и да привличаш вниманието към себе си. Да се наложиш в модната индустрия и да си част от модата не е лека задача. Mисля, че интересът ми е заложен. Винаги съм чувствала, че ще се занимавам с изкуство. Преминах през много перипетии, за да го постигна, но успях.

Откъде се вдъхновяваш?

Вдъхновението ми идва най-често от улицата. Обичам, след като се прибера от почивка, да премисля всичко видяно там и да извлека най-същественото. Това ми дава нова порция въодушевление и поле за изява.

Кои модни дизайнери/марки следиш?

Не следя стриктно модните дизайнери, но имам фаворити – творчество на Вивиен Уестууд ме мотивира, животът на Ив Сен Лоран говори много и достатъчно, за да  бъде сред най-добрите за мен. Вдъхновявам се от ‘Buro24/7’, ‘The blonde salad’ или инстаграма на Оливия Палермо, Анна Дело Русо, Катя Пенева. Възхищавам им сe!

IMG_4594new

Как дойде идеята за Atelier#13?

Идеята се роди много спонтанно, не съм го планирала дълго. Вдъхновението за създаването на Atelier#13 беше жената. Жената от площад „Славейков“. След малко обмисляне се хванах на работа и на шега създадох Atelier#13.

Защо 13? Как избра името?

Рождената ми дата е 13 и е достатъчно. Обичам това число.

Защо точно миди поли?

Моделът е един – миди в А-силует, разкроен, с висока талия. Миди дължината за мен е най-женствената и подчертаваща съблазнително силуета ни. Не е толкова полулярна при нас, но се надявам да я популяризираме. Имам чувство, че жените се страхуват да експериментират в тази дължина. Не е виновен ръстът, телосложението, всичко е в ума ни. Ние сме решили, че това не е дължината и се отказваме, дори я асоциираме с полата на баба, но не трябва да си правим подобни изводи. Тенденциите са толкова разнообразни и смятам, че всичко винтидж се завръща с пълна сила на пазара и е повече от актуално. Нека излезем от стандартното. Нека се чувстваме актуални по всяко време, а тази есен това е гарантирано!

IMG_4523

Би ли разказала за процеса на създаване на полите?

Мислех си, че ще е лесно, но не бях права. Процесът е бавен, изискващ търпение и доста усилия. Изборът на плат е най-трудоемката част от създаването на един модел. Търся качествени платове, стремя се към 100% памук, десенът също не е маловажен – колкото по-нестандартен е, дори налудничав, толкова по-щастлива ме прави! Освен това всяка пола има отличителен елемент, бродерия във всяка лява част – „А13“.

Изборът на етикет, лого на марката и опаковка бяха от забавните моменти и се случиха с много търсене, говорене и пояснения. Фотосесията също е по моя идея.  Наслаждавам се на полите си всеки ден и съм много доволна от крайния резултат!

Трудно ли е да започнеш подобно начинание в България?

За мен е от значение нивото на упоритост, мотивацията и по какъв начин човекът  до теб те подкрепя. При мен всичко това е налице и смятам, че нещата ми се получават. А трудността я определяме ние – в която и страна да се опитваме да стартираме своето начинание и да бъдем себе си, ще имаме препятствия, ще имаме пречки и преплетени пътеки. Вярваме ли в собствените си способности и умеем ли да владеем себе си, успяваме.

IMG_4558

 

Откъде могат да се закупят полите?

Мидитата ще се продават онлайн – на фейсбук страницата и в онлайн магазин в ETSY. Всеки модел може да се ушие по индивидуален размер и комбинация от десени и материи. Предстоят и много базари, най-скорошният (и първи за мен) е на 6 септември в ‘Culture Beat Club’. Нямам търпение! В зависимост от интереса ще помисля и за излагане и в реален магазин.

Какво да очакваме в бъдеще от Atelier13?

Скоро започвам с нов модел и съм много доволна от концепцията. Подходящ е за зимния сезон, практичен и наистина уникален. Мисля, че ще се хареса. Очаквам зимата, уюта, топлината, мириса на джиндифилови сладки и новият модел е точното допълнение към тези характерни за сезона неща.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Моряна Филипова за модата и българските шевици03.08.2018

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование