Plus Size Mи или как се прави блог On the plus side

26.08.2015
http://theplussizeside.blogspot.com/
theplussizeside.blogspot.com

Мирела Василева (накратко Ми) е на 22, родом от китното градче Гълъбово. И въпреки че напоследък стана модерно всички да имат бюти блогове, Ми е нетипично явление в българското интернет пространство. Нейният блог The Plus Size Side е първият (и може би засега единственият) за мода с големи размери. Plus Size Side бързо печели интерес – с над 700 лайка във Фейсбук, той се затвърждава като уникална спирка за хора, които не носят дрехи с размер S или М. Мирела описва стила си като „просто Ми“ – шарен и цветен, но и с рок и гръндж елементи. Когато не блогва, учи Културология в Софийския университет, рисува и работи. В един топъл августовски ден се срещам с нея за един откровен разговор за мода за големи жени, какво я вдъхновява и какво да очакваме от блога.

Как се роди идеята за блога?

Гледах чужди ‘plus size’ блогове. Много ме вдъхновяваха, точно заради такива блогове реших да отида с рокля на бала си, а не с дънки. Тези блогове ми помогнаха да разбера, че ‘plus size’ хората могат да се обличат добре, което за мен беше голяма изненада. От там започнах да търся такива блогове. Много им се кефех, но не бях виждала български такива. Чаках, чаках да се появи някой и най-накрая казах ‘fuck it’ и направих моя!

На запад ‘plus size’ блоговете и модата в момента са много популярни. В България обаче ти си може би единствената. Защо смяташ се получава така?

Не знам дали има, но аз не съм срещала. Иначе България като цяло се движи в повечето неща с една-две години назад, било мода, музика, каквото и да е. Ще стигнем и ние до това ниво на популярност, но предполагам, че ще отнеме още няколко години да наваксаме.

Кои са любимите ти дизайнери?

Този въпрос ми е малко сложен, защото въпреки че имам моден блог, следя модните тенденции отгоре-отгоре, не се интересувам чак толкова от дизайнери. Иначе харесвам класиките в жанра, големите модни къщи като Шанел, Диор. Алекзандър МакКуин много ми харесва. Има адски интересен стил. Също и Алекзандър Уанг. Има много странен, но красив стил – не съм сигурна дали бих носила негови дрехи, но много ми харесват.

Кой те вдъхновява със своя стил?

Има няколко ‘plus size’ блогъри, които много тача, които съм започнала да чета още като тийнейджърка. (тук трябва да ми напуска имената им, че не знаеше как са точно) Едната е французойка, Стефани от leblogdebigbeauty. Тя ми беше първото вдъхновение да започна да се интересувам и да отида с рокля на бала. Катана Фатал – тя е много разкрепостена. Не е точно моден блогър, а по-скоро модел, но ме впечатлява, защото се осмелява да показва плът. Не се притеснява, че има голямо телосложение, което е доста надъхващо – тя наистина изглежда добре. Надя Абюлхоусн – тя не е толкова ‘plus size’ като мен или Катана, но същевременно има адски готин стил, по който да ти изтекат очите.

theplussizeside.blogspot.com
theplussizeside.blogspot.com

Не мога да не те попитам за Тес Мънстър и кампанията #effyourbeautystandarts. Не се ли превръща обаче това от разчупване на статукво в модата в промотиране на нездравословен живот, тъй като наднорменото тегло оказва влияние на здравето?

Харесвам Тес! Като цяло ако си ‘plus size’ и си в публичното пространство много трябва да се внимава при всички случаи. Дори и аз, въпреки че съм малък блогър в България, получавам някакви неприятни съобщения, докато просто показвам дрехи. Тес не проповядва надебеляване, а даже подкрепя здравословния живот и спортуването. Нож с две остриета е кампанията, да. Но #еffyourbeautystandarts не е само за ‘plus size’ жени, а за всички тела. Разбирам, че тя е много ‘plus size’ (според модната агенция на Тес, тя е европейски размер 50) и разбирам защо хората може да са загрижени посланието на Тес да не бъде „ставайте ‘plus size’“ или „не се мъчете да живеете здравословно“. Същевременно нейната кампания е голям напредък дори само с това, че отприщи вълната с посланието, че всички са красиви. Всеки, който е бил дотолкова новатор и е толкова известен с новаторството си, е имал критици. Това, което тя прави, не цели да накара хората да си помислят „бъдете като мен“, а за да помогне на всички хора да се чувстват добре – били те ‘plus size’, които се опитват да отслабнат, или ‘undersize’, които се опитват да качат килограми. Когато виждаш някой като теб, не си толкова… тъжен? Защото имаш някого, в когото да видиш себе си. Доста е депресиращо да няма никого като теб в публичното пространство.
Плюс това, ако се поставим на нейно място, тя не може да е ‘plus size’ модел и да казва „ми, отслабнете“. Тя напълно осъзнава как изглежда, виждала съм нейни публикации, в които казва, че не се чувства добре заради обиди или нещо друго, но същевременно не може да си разруши образа на водещия модел за този размер. Но промотира и показва как се храни здравословно, как се катери, как ходи на фитнес – не е човек, който казва „напълнейте!“, а по-скоро „живейте добре“.

Как си намираш дрехите, които показваш? Къде пазаруваш? По-лесно ли си намираш дрехи, откакто се заговори за ‘plus size’ в публичното пространство?

Като цяло пазарувам основно от магазини за втора ръка. Някой големи марки като ‘H&M’ например имат линии и мога да си намеря неща, които са доста хубави и ‘plus size’ размер. Но е много хубаво, че разпространените марки започнаха да правят и големи размери. Но аз пазарувам от ‘second hand’, защото има готини неща, които не са много скъпи, а за студентка като мен това е много важно. Не харесвам обаче магазините, насочени специфично към ‘plus size’ хора. Те сякаш си мислят, че големите хора искат да се обличат само с торби за картофи с пеперудена щампа. А не стига, че са покъртително грозни, ами са и надценени. Разбирам, че се използва повече плат, но не е толкова много, за да оправдае чак такава цена. Обичам да търся по магазините „втора ръка“, там може да си намериш много готини неща, които са по 2 лева, но са маркови например.

Как подбираш кои дрехи ще пуснеш в блога?

Зависи в какво настроение съм преди определен пост. Обикновено са неща, които съм обличала по някакъв повод. Като цяло ги мисля вечер преди да заспя, чудейки се какво да нося утре. Сещам се за някоя пола на дъното на гардероба, измислям тениска, с която ще си отива. Не ги мисля специално за блога.

theplussizeside.blogspot.com
theplussizeside.blogspot.com

Кое е най-голямото препятсвие в ‘plus size’ блогването?
Публиката. Имам акаутни във всяка социална мрежа и обичам да спамя хората със себе си и съм имала много хейтъри. Имаше един човек, който ми беше намерил фейсбука и ми беше писал, но тъй като не бяхме приятели, съобщенията ми отиваха в папка „други“. Три-четири дни подред ме беше обиждал много грубо. А аз дори не бях разбрала за папката и не бях отговорила, което явно го караше още повече да ме хейти. Изсмях се и го блокирах. Неприятно, неприятно, ама по едно време ти става смешно, защото този човек четири дни ти пише и те обижда подред. Няма проблем, аз си живея живота, няма да ти обърна внимание. Но преди нямах такова самочувствие, като дойдох в София станах нарцис (смее се). Преди много се притеснявах да се показвам пред хора, не съм се снимала в цял ръст дори. Но когато пуснах блога, всички го възприеха много позитивно. Това ме изненада, особено когато започнеш да се занимаваш с такова нещо, очакваш някой да ти се подиграва, защото ти се е случвало реално. Става ти много мило, когато публиката наистина го хареса.

Кое е първото нещо, което ти прави впечатление в дрехите на хората?

Цвета. Обичам шарени хора. Харесвам и много рок, алтернативна мода, която същевременно е и стилна. Но първо гледам цвета, после отделните дрехи, защото аз съм шарен човек, обичам да ми е цветно и да съм заобиколена от шарени хора.

За какво даваш повече пари?

Най-често си купувам тениски, там отиват повече пари. А единични – връхни дрехи, якета, палта. Също така и обувки.

theplussizeside.blogspot.com
theplussizeside.blogspot.com

Какво трябва да има една ‘plus size’ жена в гардероба си?

Обикновена тениска, която да може да нареже! Иначе всяка жена си има стил, дали ще носи само поли, само панталони, или всичко наведнъж, си е напълно нейн избор. Но тениската е точно за момента, ако ти дойде музата, да не е много скъпа и да не те е яд, ако не стане, но да я нарежеш и да я превърнеш в нещо уникално.

Какво предстои пред теб и блога?

В момента блогът ми е в лек застои, защото почнах работа и великата ми фотографка Светлана пътува. Предстои да се завърна, да си имам постове, а и от доста време планирам постове извън модните като например за косата ми, защото доста хора ме питат. Също и постове за грим, тъй като много обичам да се гримирам. Каквото ми дойде на ума, само трябва да намеря време!

Автор: Анна Иванова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева"Исторически хумор" и меме съвремие с Александър Кузманов23.07.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„О, ти, която и да си…“: спускане в сърцето на ВазовТеатър