„Аз, Клод Моне” в Euro Cinema

снимка: Google

На 19-ти май (четвъртък) в столичното кино може да гледате биoграфичния филм за основоположника на Импресионизма. Режисьорът  Фил Грабски предлага нов и свеж поглед към живота и творчеството на Клод Моне.

„Може би най-любимият художник на целия свят” – така Грабски описва френския импресионист. Една картина дава името на цяла вселена в изобразителното изкуство. Авторът й я кръщава „Импресия, Изгряващо слънце”. Рисува я в Париж през 1872 г. с цялата си страст към светлината и променящите се от нея цветове. Моне е художник „рисуващ със светлината”. Именно за това е толкова обичан и харесван. Всяка една от неговите картини е способна да те грабне и да те отведе в света, който тя представя.

Във своя филм, Фил Грабски се опитва да пресъздаде неуловимо импресионистичната картина, като кадри от живота на един художник.  Според него, импресионизмът е толкова популярен, защото моментално въздейства на много хора. Те веднага разбират за какво става дума, разбират каква е светлината и оценяват цветовете.

Един от източниците на Грабски за създаването на филма била личната кореспонденция. На разположение имал близо 3000 лични писма на Моне. „От тези писма си изграждаме представа за човек, много по-различен от този, когото познаваме от работите му”.

Автор: Симеон Тенев

Стажанти на
За втора поредна година "Под Моста" организира стажантска програма във Факултета по журналистика към СУ. Принципът на програмата е по-големи колеги да дадат част от опита си на по-малките. През 2016 г. през програмата ще минат 17 студенти по журналистика първи курс от ФЖМК.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to