Българското кино идва пред блока

28.06.2016
Заедно в час

blokkino

Вече нямаме оправдание да пропуснем поредната прожекция на български филм – благодарение на фестивала “Блок кино” всеки вторник и четвъртък ще можем да се насладим на нещо свежо от родното кино (почти) вкъщи. От 12 юли до 12 август  междублоковите пространства на десет квартала се превръщат в киносалони и ще раздават безплатно нови български филми под звездите. Кино-автобусът е с първа спирка Княжево, ще премине през Света Тройца, Младост 3, Овча купел, Дружба, Иван Вазов и ще разтовари всички в природен парк Витоша.

“Блок кино” се провежда за втори път, но този път е по-голям и по-добър от преди. Пораснал е и заема цели три панела – анимационно кино (Блок А), документално кино (Блок Д) и основната програма Блок Игрално Кино. На всяко квартално кътче ще гледаме един късометражен и един пълнометражен филм. Фестивалът събира в квартала “Урок”, “Източни пиеси”, “Съдилището”, “С лице надолу”, “Тилт”, “Аве” и други. В Блок А живеят пет анимационни филма, а Жителите на Блок Д още се крият, но скоро ще се запознаем и с тях в официалния сайт.

sinkingsozopol

Първата спирка е 26-то СОУ Йордан Йовков в квартал Княжево, а филмите – “Потъването на Созопол” с режисьор Костадин Бонев и късометражния “Коледа” на Борислав Колев.

“Потъването на Созопол” разказва за 50-годишния архитект Чавдар Кършев (Деян Донков), който заминава за Созопол в компанията на десет бутилки водка. Всяка бутилка е врата към спомен от живота на Чаво, който вярва, че щом изпие последната, всичко ще се промени.

“Коледа” е филм за един библиотекар и една котка. Когато Георги (Румен Трайков,) започва да губи зрението си, той решава, че на Коледа ще се отърве самотното си съществуване. Котката Малина обаче не е съгласна.

Пълна програма можете да видите тук.

Радина Иванова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаСлепите Вайши01.02.2017

Още от Под Моста

Под МостаИталианското трио Il Volo се завръща в България през септемвриМузика