Българското кино идва пред блока

28.06.2016

blokkino

Вече нямаме оправдание да пропуснем поредната прожекция на български филм – благодарение на фестивала “Блок кино” всеки вторник и четвъртък ще можем да се насладим на нещо свежо от родното кино (почти) вкъщи. От 12 юли до 12 август  междублоковите пространства на десет квартала се превръщат в киносалони и ще раздават безплатно нови български филми под звездите. Кино-автобусът е с първа спирка Княжево, ще премине през Света Тройца, Младост 3, Овча купел, Дружба, Иван Вазов и ще разтовари всички в природен парк Витоша.

“Блок кино” се провежда за втори път, но този път е по-голям и по-добър от преди. Пораснал е и заема цели три панела – анимационно кино (Блок А), документално кино (Блок Д) и основната програма Блок Игрално Кино. На всяко квартално кътче ще гледаме един късометражен и един пълнометражен филм. Фестивалът събира в квартала “Урок”, “Източни пиеси”, “Съдилището”, “С лице надолу”, “Тилт”, “Аве” и други. В Блок А живеят пет анимационни филма, а Жителите на Блок Д още се крият, но скоро ще се запознаем и с тях в официалния сайт.

sinkingsozopol

Първата спирка е 26-то СОУ Йордан Йовков в квартал Княжево, а филмите – “Потъването на Созопол” с режисьор Костадин Бонев и късометражния “Коледа” на Борислав Колев.

“Потъването на Созопол” разказва за 50-годишния архитект Чавдар Кършев (Деян Донков), който заминава за Созопол в компанията на десет бутилки водка. Всяка бутилка е врата към спомен от живота на Чаво, който вярва, че щом изпие последната, всичко ще се промени.

“Коледа” е филм за един библиотекар и една котка. Когато Георги (Румен Трайков,) започва да губи зрението си, той решава, че на Коледа ще се отърве самотното си съществуване. Котката Малина обаче не е съгласна.

Пълна програма можете да видите тук.

Радина Иванова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Лятото пристига в София с A to JazZ Festival през юли25.05.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ или страстите Яворови в Народния театърТеатър