„Белият албум“ на Бийтълс е най-скъпата плоча в света

09.12.2015
Снимка: Eva Rinaldi, commons.wikimedia.org
Снимка: Eva Rinaldi, commons.wikimedia.org

Повече от 1300 инструменти, дрехи, бижута и други притежания на барабаниста на Бийтълс Ринго Стар бяха продадени на търг.

Голям интерес предизвика копието на „Белият албум“ на барабаниста, което беше продадено за рекордните $790 000. Плочата на Ринго Стар е със сериен номер A0000001 – първото копие от албума. Известно е, че първите четири копия са собственост на членовете на Бийтълс, но според „легендата“ Джон Ленън е собственик на първата плоча, а не Ринго Стар. Оказва се обаче, че през всички тези години барабанистът го е съхранявал в сейф в Лондон. „Белият албум“ е издаден във Великобритания през 1968 г., а организаторите на търга отбелязват, че плочата е счупила рекорда на първия музикален запис на Елвис Пресли от 1953 г., който беше продаден за $300 000 по-рано тази година. Новият собственик на плочата на Бийтълс е пожелал да остане анонимен.

Снимка: vinyltherapy.co.uk
Снимка: vinyltherapy.co.uk

Комплектът барабани ‘Ludwig Oyster’ на Ринго беше продаден за 2,2 млн. долара на Джим Ърси, собственика на американския футболен клуб „Индианаполис колтс“. Ринго Стар е използвал тези барабани в над 200 концерта и студийни записи през 1963 и 1964 г. С тях са записани песните ‘Can’t Buy Me Love’, ‘All My Loving’, ‘I Want To Hold Your Hand’, ‘She Loves You’.

Китарата ‘Rickenbacker’, която е принадлежала на Джон Ленън и Ринго Стар, беше продадена за $910 000. Инструментът първоначално е бил подарен на Ленън, но той го е предал на Ринго.

Част от печалбата от търга ще бъде преведена на фондация „Лотус“, която се занимава със зависимости, домашно насилие, защита на животните, рак и др. Фондацията е основана от Ринго Стар и съпругата му, актрисата Барбара Бах.

Прочетете още: Винилът – книгата на музиката

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Васил МирчевКак се правят грамофонните плочи?20.01.2016

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE