Струните на вдъхновението или скритите истории зад великите песни

Пускате любимата си песен. Затваряте очи и нейният ритъм ви пренася в друго измерение. Гласът на вокалиста сякаш ви разказва някаква тайна история, за която само вие можете да научите.

Знаете текста наизуст. За един прекрасен момент тази песен се превръща във ваша реалност. Всички ние познаваме това чувство и именно то ни кара да се връщаме към музиката отново и отново. Старите кашони с касети и плочи могат да стоят прашни, но не и музиката в тях. Музиката оцелява, защото имаме нужда от нея, а това, от което тя има нужда, за да живее, е вдъхновение.

Вдъхновението може да дойде на най-необикновени места и от най-необикновени източници. То винаги е онази стъпка, която не виждаме, онзи най-първи момент от раждането на песента, която пеете с цяло гърло през отворения прозорец на колата или която ви прави компания в дъждовния и сив ден. Често трябва да се върнем назад, за да разберем нещо най-добре. Всяка велика песен има своята скрита история, както и всяка велика история може да се превърне в песен. Представяме ви пет наши любими песни и любопитните истории, които стоят зад тях.

Queen – ‘Crazy little thing called love’

Пристрастяващ и енергичен ритъм и вокали в стил Елвис Пресли. ‘Crazy little thing called love’ не е една от онези песни, които ще ни оставят да стоим равнодушно на мястото си, напротив – кара ни да хванем най-близкия до нас човек и да танцуваме на фона на незабравимия глас на Фреди. Макар че това е една от най-жизнерадостните песни на ‘Queen’ Фреди Меркюри пише текста на едно доста спокойно място – ваната на хотелската си стая в Мюнхен.

Идеята за песента, която първа изстрелва групата на челното място в американските музикални класации, идва съвсем спонтанно. Съставянето на текста и мелодията не отнема на Фреди Меркюри повече от десет минути. Питър Хинс, който по това време е шеф на екипа на бандата, разказва за този момент: “Идеята за песента му хрумна докато беше във ваната. Появи се, увит в кърпа, аз му подадох китарата и той нагласи акордите тук и там. Фреди имаше способността да разпознава хитовете.”

Самият Фреди признава, че що се отнася до свирене на китара, той не е от най-добрите, но изненадващо именно това му помага да създадеCrazy little thing called love’. Ограниченият набор от акорди, с които трябва да работи, за да направи идеята си реалност създават запомняща се песен, макар и с по-опростена структура. Това засвидетелства неговия талант да създава както уникално комплексни и многопластови музикални произведения като ‘Bohemian rhapsody’, така и леки и мелодични песни като ‘Crazy little thing called love’. Гениалността понякога е в простотата.

Pearl Jam – ‘Alive’

Най-добрите песни се появяват, когато музикантите вложат в тях частица от самите себе си. ‘Alive‘ на Pearl Jam е от тези песни. Едно от най-разпознаваемите парчета на групата и първият им сингъл е причината именно Еди Ведър да бъде техен вокалист. Музиката на ‘Alive’ е написана от китариста Стоун Госард и през 1990 г. съществува само като част от демо запис, наречен ‘Dollar Short’. Екипът на новосформиралата се банда още не е пълен, нуждае се от своя най-важен член – вокалиста.

Суровата демо версия на песента попада в ръцете на Еди Ведър, който по това време работи като охранител, а през свободното си време се отдава на любимото си хоби – сърфирането. Еди изслушва касетата малко преди да отиде да сърфира и някъде там, сред солените вълни и пясъка на Сан Диего, текстът към музиката се появява ясно в съзнанието му. Ето какво казва той за този момент на вдъхновение: Работих като охранител в Сан Диего. Пишех музика в хола си през повечето време. Касетата с инструментала стигна до мен и започна да изкарва някои емоции, до които не се бях докосвал от известно време. Появи се нещо естествено и аз просто трябваше да го запиша. Една сутрин след работа сърфирах в Пасифик Бийч и след това направих записа, буквално още с пясъка по краката си. Пратих го още същия ден.” Няколко дена по-късно бандатa вече има своя вокалист.

Емоциите, за които говори Еди Ведър, са свързани с най-личните му изживявания. Малко след развода на родителите си Ведър научава, че няма кръвна връзка с човека, когото смята за свой баща. Неговият истински баща умира, без синът му да знае за истината. Сложната смесица от чувства, с които тoва откритие бележи душата на волакиста, лежи и в основата на текста на ‘Alive’.

The Beatles – ‘Lucy in the sky with diamonds’

Написана от Джон Ленън през 1967 г., ‘Lucy in the sky with diamonds‘ е песен, около чието създаване съществува дългогодишен спор. Възхвала на халюциногенен наркотик или красив резултат от невинната рисунка на малко дете? Възможно е отговорът да лежи някъде по средата, макар че двете неща са крайно несъвместими.

В припева на това изключително разпознаваемо парче на Бийтълс се пее за момиче на име Луси, което се носи из небе от диаманти. Според думите на Ленън образът на Луси от песента е вдъхновен от рисунката, с която един ден синът му Джулиан се връща от училище, и странното обяснение, което детето дава за това, което е нарисувало. “Синът ми се прибра с рисунка на странно изглеждаща летяща жена. Той каза ‘Това е Луси в небето с диаманти.’ Помислих си ‘Това е красиво.’ Веднага написах песен.” Оказва се, че Луси е всъщност четиригодишно момиченце – съученичка и приятелка на Джулиан. Нарисуваните от детето жълти звезди вдъхновяват мечтателните образи в ‘Lucy in the sky with diamonds’, където се пее за “мармаладени небеса”, “целуфанови цветя в жълто и зелено”и “момиче с очи калейдоскопи”.

Много фенове на групата обаче откриват друг вдъхновител зад песента – ЛСД. Причина за тези впечатления са нереалните картини, които Ленън описва в текста, излезли сякаш от нечие видение или сън, както и фактът, че ефектите на психоактивното вещество съвсем не са били непознати за музиканта. Друга следа в тази посока е и сходството между абревиатурата на наркотика и заглавието на песента ( LSD – Lucy in the Sky with Diamonds). Песента дълго време е забранена в програмата на BBC, заради вероятните си препратки към употребата на наркотици. Макар че Ленън не спира да отрича връзката на ‘Lucy in the sky with diamonds’ с каквито и да е наркотици, самият Пол Маккартни заявява, че тази връзка е “съвсем очевидна”.

Nirvana – ‘Sappy’

Повечето фенове на Nirvana знаят любопитната история с надписа на стената ‘Kurt smells like teen spirit’, дал името на най-известното парче на сиатълската банда. Докато ‘Smells like teen spirit’ и до днес е най-разпознаваемата песен на групата и винаги успява да ни наелектризира със завладяващия си риф, една друга недотам известна песен на Nirvana има своята интересна история – ‘Sappy’.

Кърт Кобейн обича животните през целия си живот и дори мечтае да създаде малък зоопарк. Сред домашните му любимци са шест костенурки, които той гледа във вана в средата на стаята си за известно време. Най-вероятно именно костенурките зараждат идеята за създаването на текста на ‘Sappy’.

He’ll keep you in a jar
And you’ll think you’re happy
He’ll give you breathing holes
And you’ll think you’re happy
He’ll cover you with grass
And you’ll think you’re happy now

Както повечето неща, писани от Кобейн, текстът на ‘Sappy’ води до много интерпретации и няма точно определен праволинеен и ясен смисъл. Вокалистът на Nirvana никога не е обичал да обяснява текстовете си и според него те не трябва задължително да имат някакво обяснение – хората трябва сами да открият до какъв смисъл ги води песента. Смисълът за Кобейн се намира някъде дълбоко в самия него. Вероятно костенурките му, макар и неназовани в песента, се превръщат в метафора за съществуване в заблуда и зависимост.

Джанис Джоплин – ‘Kozmic Blues’

Неповторима, уникална и чувствена певица с глас, който редица поколения няма да забравят, Джанис Джоплин, за съжаление, също е от онези първи изпълнители, които започват печалната слава на “Клуб 27”. Дори без да знаем нищо за Джанис, когато пуснем нейна песен, усещаме, че това е човек, който пее, за да разкаже нещо, който се потапя изцяло и се изгубва напълно в песента. Космическият блус, който Джанис Джоплин дава на публиката, е едно от най-натежалите ѝ от емоция изпълнения. Когато изпълнява ‘Kozmic Blues’ на живо тя често сякаш навлиза в състояние, подобно на транс.

Джоплин няма навика да пише текстовете на песните си, но ‘Kozmic Blues’ е изключение. Тя създава песента, заедно с продуцента си Габриел Меклър като част от първия си солов албум ‘I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!’. Движещите сили, дали нужния заряд за създаването на песента, са болката и пропилените надежди в живота на певицата. Самата Джанис казва, че за да напише песен, трябва да се намира в състояние на травма и силна болка. Ето какво споделя тя за състоянието, в което се намира, когато на 25-годишна възраст, отдалечена със само две години от смъртта си, решава да напише първите редове на космическия си блус: “Не мога да напиша песен, освен ако съм наистина травмирана, емоционална, преминала съм през някои промени и се чувствам съсипана. Никой няма да те обича по-добре и никой няма да те обича правилно.”. Сякаш за да ни напомни, че въпреки тъгата, животът преди всичко е една голяма шега и никога не трябва да се взима прекалено сериозно тя “изкривява” заглавието на песента си и пише ‘Kozmic’ вместо ‘Cosmic’.

Алексия Петрова

е родена в през 1996 г. в София. В момента изучава журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Интересите й включват най-вече кино и музика, но освен това палачинки, лисици и безкрайното нощно небе. Точно като Пипи тя вярва, че никога няма да порасне.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to