Струните на вдъхновението или скритите истории зад великите песни

27.07.2017

Пускате любимата си песен. Затваряте очи и нейният ритъм ви пренася в друго измерение. Гласът на вокалиста сякаш ви разказва някаква тайна история, за която само вие можете да научите.

Знаете текста наизуст. За един прекрасен момент тази песен се превръща във ваша реалност. Всички ние познаваме това чувство и именно то ни кара да се връщаме към музиката отново и отново. Старите кашони с касети и плочи могат да стоят прашни, но не и музиката в тях. Музиката оцелява, защото имаме нужда от нея, а това, от което тя има нужда, за да живее, е вдъхновение.

Вдъхновението може да дойде на най-необикновени места и от най-необикновени източници. То винаги е онази стъпка, която не виждаме, онзи най-първи момент от раждането на песента, която пеете с цяло гърло през отворения прозорец на колата или която ви прави компания в дъждовния и сив ден. Често трябва да се върнем назад, за да разберем нещо най-добре. Всяка велика песен има своята скрита история, както и всяка велика история може да се превърне в песен. Представяме ви пет наши любими песни и любопитните истории, които стоят зад тях.

Queen – ‘Crazy little thing called love’

Пристрастяващ и енергичен ритъм и вокали в стил Елвис Пресли. ‘Crazy little thing called love’ не е една от онези песни, които ще ни оставят да стоим равнодушно на мястото си, напротив – кара ни да хванем най-близкия до нас човек и да танцуваме на фона на незабравимия глас на Фреди. Макар че това е една от най-жизнерадостните песни на ‘Queen’ Фреди Меркюри пише текста на едно доста спокойно място – ваната на хотелската си стая в Мюнхен.

Идеята за песента, която първа изстрелва групата на челното място в американските музикални класации, идва съвсем спонтанно. Съставянето на текста и мелодията не отнема на Фреди Меркюри повече от десет минути. Питър Хинс, който по това време е шеф на екипа на бандата, разказва за този момент: „Идеята за песента му хрумна докато беше във ваната. Появи се, увит в кърпа, аз му подадох китарата и той нагласи акордите тук и там. Фреди имаше способността да разпознава хитовете.“

Самият Фреди признава, че що се отнася до свирене на китара, той не е от най-добрите, но изненадващо именно това му помага да създадеCrazy little thing called love’. Ограниченият набор от акорди, с които трябва да работи, за да направи идеята си реалност създават запомняща се песен, макар и с по-опростена структура. Това засвидетелства неговия талант да създава както уникално комплексни и многопластови музикални произведения като ‘Bohemian rhapsody’, така и леки и мелодични песни като ‘Crazy little thing called love’. Гениалността понякога е в простотата.

Pearl Jam – ‘Alive’

Най-добрите песни се появяват, когато музикантите вложат в тях частица от самите себе си. ‘Alive‘ на Pearl Jam е от тези песни. Едно от най-разпознаваемите парчета на групата и първият им сингъл е причината именно Еди Ведър да бъде техен вокалист. Музиката на ‘Alive’ е написана от китариста Стоун Госард и през 1990 г. съществува само като част от демо запис, наречен ‘Dollar Short’. Екипът на новосформиралата се банда още не е пълен, нуждае се от своя най-важен член – вокалиста.

Суровата демо версия на песента попада в ръцете на Еди Ведър, който по това време работи като охранител, а през свободното си време се отдава на любимото си хоби – сърфирането. Еди изслушва касетата малко преди да отиде да сърфира и някъде там, сред солените вълни и пясъка на Сан Диего, текстът към музиката се появява ясно в съзнанието му. Ето какво казва той за този момент на вдъхновение: Работих като охранител в Сан Диего. Пишех музика в хола си през повечето време. Касетата с инструментала стигна до мен и започна да изкарва някои емоции, до които не се бях докосвал от известно време. Появи се нещо естествено и аз просто трябваше да го запиша. Една сутрин след работа сърфирах в Пасифик Бийч и след това направих записа, буквално още с пясъка по краката си. Пратих го още същия ден.” Няколко дена по-късно бандатa вече има своя вокалист.

Емоциите, за които говори Еди Ведър, са свързани с най-личните му изживявания. Малко след развода на родителите си Ведър научава, че няма кръвна връзка с човека, когото смята за свой баща. Неговият истински баща умира, без синът му да знае за истината. Сложната смесица от чувства, с които тoва откритие бележи душата на волакиста, лежи и в основата на текста на ‘Alive’.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под МостаЛегенди от Сиатъл - за музиката и наркотиците17.08.2020

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование