Да си спомним за Джон Ленън

15.10.2013

73. Толкова години щеше да навърши Джон Ленън на 9 октомври. Писател, художник, музикант, бийтълс. Или просто Джон. Достатъчно се е изписало за него и за „Бийтълс”, а за мързеливите да четат има доволно количество филми. Затова няма да ви занимаваме с подробно житие и битие, нито с дискографии, а ще ви упътим с една карта. Която води към Джон, разбира се. Всяко пътуване има нужда от подходящ саундтрак. Затова ще ви подсетим както за златните му хитове, така и за някои не толкова известни съкровища. Ще ви проговорим с негови крилати фрази от писма, интервюта, песни. Ще ви напомним със снимки за кръглите му очила и детския поглед зад тях. Просто за да си спомним за него.

Вижте още: 12 страхотни илюстрации на Джон Ленън

Спускаме прозорците и отпрашваме към вечните ягодови полета, някъде из Ливърпул. „Let me take you down, cause I’m going to Strawberry Fields. Идвате ли? Няма как да не започнем с „Бийтълс”. Турнета, слава, дрога, момичета, още концерти и още слава: „Nobody told me there’d be days like these. Strange days indeed.” (Nobody Told Me). Безкрайно може да се пише за четворката от Ливърпул, но само с вечната им музика можем да ги усетим истински. Затова е трудно да изберем само едно тяхно парче, с което да започнем пътешествието. Но текстът на тази ни е любим… а автор е Джон Ленън: „Living is easy with eyes closed, misunderstanding all you see. It’s getting hard to be someone but it all works out, it doesn’t matter much to me.”
the-beatles

По пътя изникват безброй интервюта – демонстративно проведени в брачното ложе, надраскани саркастично по време на полет, сериозни, гневни, изобличителни. Малко помъдрял, малко остарял и с по-дълга коса, през 1970 г. той разказва пред сп. „Ролинг Стоун“ за върховите години на „Бийтълс”, за напрежението, на което са били подложени, за „буржоазните копелета, които седят и коментират работническия ни произход и обноски”. С огорчение Ленън говори за разминаването между очаквания, мечти и реалност: „Ако можех да бъда рибар, щях да бъда рибар. Ако можех да бъда нещо друго, а не това, което съм, бих го направил. Не е много леко да си творец. Разбирате ли, да пишеш, не е удоволствие, а мъчение (…) Винаги съм мечтал да стана рибар. Знам, че е глупаво и че предпочитам да съм богат, отколкото беден и така нататък, но болката… Как ми се ще да съм… Невежеството е блажено състояние, нещо такова. Ако си невеж, не те боли, или на мене така ми се струва.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаЛили Гелева за вдъхновението на живота01.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаВъзроденият спомен за Честър Бенингтън от Grey DazeМузика