Образование

Безопасност в интернет – златни правила за родители

18.07.2018

Много родители днес се чувстват сякаш нямат отправна точка, за да се справят с проблемите, с които се сблъскват в дигиталния свят. За редица от тях детството им е време, слабо засегнато от технологиите. Но технологиите промениха начина, по който живеем, работим, играем, учим и си взаимодействаме. Без съмнение родителите и учителите на нашето време не са съвсем в свои води – сякаш се движат в една не много ясна територия, в която децата им имат завидна преднина.

Този, от когото се учим как да държим лъжицата, изведнъж се оказва няколко крачки зад нас – защото не е “native” в технологиите, защото не му е естествено всичко онова, което е такова за малчуганите, които използват таблет, така сякаш са родени с него в ръце.

Струва ми се, че все още объркването относно ролята на технологиите в живота ни е голямо. И въпреки че не можем да очакваме училището и учителите да могат да отговорят на всички въпроси, които имат родителите, откритият диалог между тях за всички аспекти на присъствието на децата ни в интернет е съществено важен. И освен това, за да ни имат доверие нашите деца, е необходимо едни и същи послания и подкрепа да идват и от дома, и от училището, и от техните източници на информация.

Темата за безопасността на децата в интернет става още по-важна в последно време с големите проблеми, които се пораждат от игри, които предизвикват малките потребители дори да рискуват живота си. След “Син кит”, игра, която съдържа 50 опасни предизвикателства, провокиращи към самоубийство, още две деца бяха на косъм от смъртта заради игра в интернет, наречена „Сол и лед“ . Злоупотребата с детската наивност и невинност винаги е била сериозен проблем.

Затова сме ви подготвили няколко съвета за безопасност в онлайн пространството, които да следвате и които да споделите с детето си, брат или сестричка,  ученици или просто по-малки от вас приятели, за които ви е грижа! Защото вярваме, че не е необходимо да казваме “Не” на технологиите, за да живеем в спокоен свят. Необходимо е да се адаптираме и приемем промените, така че те да ни донесат възможно най-много позитиви.

Не блокирайте! Комуникирайте, обсъждайте, слушайте 🙂

Не позволявайте на потенциални проблеми да ви накарат да спрете детето си да използва технологията за своето образование и лични интереси. Живеем в цифров свят и за момента не изглежда сякаш това ще промени в близко бъдеще, а дори напротив. Технологиите могат да обогатят живота ни по много начини, когато се използват с внимание.

Много важно е да не използвате технологиите като награда или наказание – “ако си добър днес, ще играеш на компютъра”, “ако не слушаш, няма да ти дам таблета”. Едва ли искате да постигнете ефект, в който детето ви не желае да споделя с вас, ако има проблем, от страх, че достъпът до интернет или каквото и да е интеракция с технологиите ще му бъде забранена. Модерните технологии не са допълнение към живота на децата днес, както бяха в близкото минало. Искаме или не – те са част от живота. Те не могат да бъдат забранявани. Затова по-важно е да научите децата си от най-ранна възраст на култура и предпазливост при използването на интернет.

Гмуркайте се заедно в онлайн пространството

Бъдете този, който да въведе детето ви в необятния интернет свят. За родителите и децата е полезно да откриват интернет заедно. Опитайте се да намерите уеб сайтове, които са вълнуващи и забавни, така че заедно да постигнете положително отношение към търсенето на информация в интернет. Това би улеснило споделянето както на положителния, така и на негативния опит в бъдеще.

Чудесни примери за образователни сайтове на български са https://ucha.se/, https://daskal.eu/ , https://www.proznanie.bg/, https://bulgarianhistory.org , в които често досадните и не толкова интересни теми за децата са показани по интерактивен и забавен начин. Можете да учите заедно езици, да черпите идеи за игри или творене в домашни условия, да се забавлявате и в същото време – да развивате заедно различни умения. Платформите http://www.vivahistory.bg/  и http://vivacognita.org/  също са чудесна възможност да се информирате и образовате заедно. VIVA Cognita е платформа за изучаване на математика, която ще привлече вашето дете независимо дали то се затруднява с цифрите или пък обожава математиката. Платформата развива интереса към точните науки с игри, занимателни проекти, състезания и интересно поднесена математика.

VIVA History е сайт с видеосъдържание на историческа тематика. За най-малките историята оживява в анимирани разкази за българския бит и култура през вековете. А гордостта на бащите – малките любители на спорта или на научните открития, също ще открият забавни истории за българския спорт и наука в списъка от анимационни филмчета. По-големите ученици ще намерят над 250 увлекателни видеоматериала за важни или любопитни моменти от историята на България.

С VIVACOM науката е интерактивна и достъпна в името на децата и тяхното развитие. Открийте един нов свят за вашето дете, изпълнен с полезни игри и занимателна наука, в който то ще намери своето бъдещо призвание.

Достъпът до платформите е напълно безплатен благодарение на VIVACOM.

Повече за образователните сайтове и YouTube каналите, които можете да гледате заедно, четете скоро в Под моста.

Научете децата как да пазят личните си данни

Започнете със социалните мрежи и настройките за поверителност. Настройте ги, така че само семейството и приятелите ви да виждат какво споделяте, а след това направете същото с профилите на децата си, ако имат такива. Направете го заедно, за да знаят как контролират тази информация. Наблегнете на това, че дори профилът да е заключен като частен, личната информация, която сте споделили с други хора все пак може да бъде достъпна през техните профили.

Опитайте заедно да си представите паролата като ключа към дома – бихте ли го предоставили на други хора? Тогава направете така че да запазите паролата, телефонния си номер, имейл адрес изобщо колкото е възможно повече лична информация неприкосновени. Каквото и да е по-лична информация може да бъде използвана от непознат, за да разбере повече, а това да доведе до някакъв вид измама с неприятни последствия. Дори пълната ви дата на раждане, показана публично, прави вас и децата ви по-уязвими към злоупотреба с лични данни.

Ограничете споделянето на лична информация

Ние като възрастни даваме най-големия пример на децата чрез своето поведение. Поведението ни в интернет не прави изключение. Затова като начало самите вие ограничете личната информация, която споделяте – по този начин ще им покажете, че има неща, които е важно да не споделят с целия свят.

Бъдете внимателни относно снимките и видеоклиповете, които споделяте – избягвайте снимки на вашия дом, училище или места, които посещавате често. Обяснете им защо това е важно – заради споделяне на такава информация, например, крадците знаят, че не сте у дома в определено време и това прави дома ви леснодостъпен, Не забравяйте, че веднъж споделена в социалните мрежи снимка, вече не е ваше притежание и може да бъде разпространена многократно.

Много деца изпращат чувствителна информация, защото не осъзнават последствията от споделянето на такава информация. Файлове от такъв характер често са използвани за различен вид престъпления, които дори стигат до застрашаване на човешки животи.

Събудете критическа мисъл в децата си и ги научете как да преценяват информацията,  която откриват в интернет

Често дори самите ние като възрастни изпитваме затруднения да разграничим истината от лъжата в интернет. Изкуственият интелект, всички програми и приложения, които могат да пресъздадат реалността, ни карат да бъдем непрекъснато нащрек.

Припомняйте често на малките потребители, че не всичко, което виждат в интернет е истина, че не всичко, което четат онлайн е неоспорван факт и не всеки човек казва само това, което наистина мисли. В интернет всеки може да бъде какъвто пожелае и да скрие същността си зад друго име, снимки и чужди мисли. Децата се нуждаят от напътствия, за да развият такива умения.

Показвайте им интересни материали, видеа или каквато и да е информация, която вие сте открили и ви е заинтригувала, както и източници, на които се доверявате. Когато откриете интересна информация, потърсете повече в различни сайтове, отворете книга или енциклопедия, за да сверите информацията – бъдете любопитни заедно!

Оставете децата да ви покажат какво им харесва да правят в интернет

Популярните влогъри може да не са особено интересни за нас, възрастните, но за подрастващите днес те са първи приятел. Изгледайте някои от любимите им видеа заедно, за да се запознаете с темите, които достигат до тях; споделете мнение без бъдете твърде критични – децата и особено тийнейджърите са особено чувствителни за нещата, които харесват; ако любимият им влогър издава книга или организира среща – отидете заедно, запознайте се, бъдете част от техния свят.

Вероятно изразите, които използват, дори начина, по който се държат, ще ви е чужд и странен, но ако срещат добри примери, поощрявайте ги. И не забравяйте да им припомните, че видеата и красивите постове не са съвсем целия живот на даден човек. Да, те показват красивата страна на живота, но това, че не виждаме трудностите, не значи, че ги няма. Научете ги да не завиждат или величаят дадена личност, само заради това, което виждат в социалните мрежи. Често най-важното се случва офлайн.

Създайте си балансирам график за използване на електронните устройства и игрите навън

Макар да живеем в дигитален свят, досегът до природата все още не може да бъде изместен от нищо. Затова направете заедно с децата си график, според който да имат време както за технологиите, така и за света навън. Не бъдете крайни в нито едно от двете. В нашето модерно време не би било адекватно да ги откъснете напълно от технологиите. Но пък и лишението от игри навън, смях до късно, домашни любимци и всички онези малки радости на детството, защото е по-удобно и лесно просто да ги оставите с таблета в ръце, също не е разумно.

В интернет можете да откриете всякакви идеи за игри и хобита, както и програми за събития, които да събудят любопитството и въображението на децата. Потърсете баланса и така ще можете да им дадете най-доброто и от двата свята.

Обсъдете рисковете при среща с непознат, открит в интернет

Възрастните трябва да разберат, че интернет може да бъде положително място за среща, където децата могат да опознаят други млади хора и да създадат нови приятели. Специализираните форуми и групи правят откриването на себеподобни много лесно и приятно. Но за повече  безопасност и за избягване на неприятни преживявания  е важно децата да не се срещат с непознати, които са срещнали онлайн, без да бъдат придружавани от възрастен, на когото имат доверие.

Наблегнете на това, че в интернет хората лесно могат да се престорят, и често – да впечатлиш просто с думи е много лесно. Но ние сме съставени от много други значими фактори като жестове, тип поведение, морални възгледи, които можем да разкрием един пред друг най-добре в реалния свят. А емоциите, които си предаваме на живо, не могат да бъдат пресъздадени напълно от нито един емотикон.

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария Попова5 ползи на онлайн образованието според учителите10.08.2020

Още от Под Моста

колаж сериали 2021
Деница ДимитроваНовите сериали в края на 2021: какво излезе и какво остава да гледамеКино