Образование

StudyHub – денонощната библиотека, която е реалност

30.09.2020

StudyHub е денонощна библиотека в Студентски град – такава, от която много студенти имат нужда; пространство, в което да четеш на спокойствие и да хващаш крайни срокове; да работиш по групов проект или просто да присъстваш на интересни и мотивиращи събития.

StudyHub е първото споделено пространство за учене по модела на западните 24/7 работещи библиотеки. Мартина Георгиева ни разказва повече за пространството и как се справят със ситуацията в момента.

Мартина Георгиева от StudyHub, Снимка: Личен архив

Как стигнахте до идеята, че в София има нужда от място като StudyHub?

Започнахме проекта StudyHub с моята съквартирантка Цветомира Гяурова, която също е част от екипа, още когато бяхме първи курс. Една вечер нямаше къде да учим и се озовахме в близката бензиностанция. Интересното беше, че не бяхме единствените студенти, които учат там, а служителите дори не се учудиха. Това прави силно впечатление и не ми даваше мира дълго време и след време споделихме на приятели и леко на шега започнахме. Няколко дни след това не спирах да мисля за случилото се.

Събрахме се с приятели, с които начертахме идеята си на лист. Направихме анкети сред нашите колеги и ги попитахме дали реално имат нужда от такова пространство. Идеята ни съвсем не е да превърнем Студентски град в място, където младите да не могат да се забавляват. По-скоро ние вярваме, че трябва да съществува баланс и жителите на квартала, и най-вече студентите, да имат избор.

Помня, че имахте много популярна краудфъндинг кампания – тя ли бе в основата на успеха (както набирането на средства, така и шума около проекта)?

Не, кампаниите за събиране на средства наистина бяха няколко, помогнаха, но не бяха същината. Те обаче ни дадоха много добър начален тласък и включиха голяма общност от студенти. Без тяхна подкрепа, нямаше как да привлечем редица компании като IKEA, Sutherland, Telelink, Tech park Sofia, PWC, Progress и много други.

В кой момент решихте да се захванете сериозно с реализирането на идеята?

Винаги сме гледали на библиотеката като на дългосрочен проект. С екипа се шегувахме, че е нашето бебе. В началото не знаехме как да работим, но с времето си определихме project manager, също определихме кой се занимава с маркетинг, партньори и т.н. Най-важното е, че успяхме да осъзнаем, че проектът не е просто студентски проект, краткотраен, а нещо, което искаме да развием и чрез което да оставим следа. Може би моментът, в който осъзнахме, че това е нашето “нещо” беше, когато наехме мястото или 5-6 месеца след идването на идеята ни.

Разкажи ни какво се случва в момента с проекта – колко хора посещават StudyHub, как се развива, какво ви предстои.

Откакто сме отворили, октомври 2019, през мястото са минали над 1000 човека. При капацитет 45 души, това са супер много хора. Успяхме да направим над 50 събития за една година, над 300 лоялни клиента, а сега продължаваме да развиваме пространството.

Как се справихте по време на извънредните мерки, имайки предвид естеството на вашата дейност?

Преди време ни беше даден много добър съвет да спестяваме 20% от приходите си. Ние го следвахме и така оправихме първия месец и половина от времето. Следващите 15-20 дни, направихме краудфъндинг кампания, чрез която финансирахме остатъчните разходи. Дори нямахме отлив от потребители, а след 13.05 имахме повече лоялни клиенти, отколкото преди началото на извънредното положение. Това ни води на мнението, че не просто решаваме проблемите на студентите, а и сме предпочитано място за прекарване на свободното време.

Какво ти е мнението за българското образование? Кои са силните и слабите страни?

Поради това, че се учи много теория, българското висше образование, а дори и училищното, подготвя много добри теоретици. От друга гледна точка липсата на млади преподаватели и практическата насоченост са огромен проблем.

Какво би променила в него?

Бих дава повече свобода на преподавателя да решава как и какво да преподава. Материалът бих направила на две части – задължителен и избираем от преподавателя и така ученикът ще има да научава повече неща, а и по-нови такива. Със сигурност бих заменила стандартизираните тестове с групови проекти и практически занимания.

Научихме, че ще бъдеш лектор на събитието Future Makers, което ще се състои на 21-ви ноември в София. Разкажи ни за темата, по която ще говориш. 

Да, точно така. Много се радвам, че съм част от тези млади хора, които по свой си начин променят България и градят бъдещето. Ще говоря за това колко важен е екипът в един проект. Аз мисля, че сам човек, дори с най-великата идея, е по-слаб от група хора, гледащи в една и съща посока. Искам да дам тази мисъл на хората, дошли на събитието – Работата в екип е 10 пъти по-лесна, отколкото да градиш сам. Има редица поговорки, които казват, че заедно успяваме – това е посланието на моята презентация. Но нека не издавам повече, а поканя хората да дойдат на 21.11 на събитието и да се запознаят с всички нас.

Билети за събитието може да закупите от мрежата на ePayGo!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаПътуване до Айфеловата кула с VR22.01.2020

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино