Безплатно онлайн посещение на 14 парижки музея

11.07.2016
Източник: Google
Източник: Google

Парижкото кметство предлага онлайн обиколка на 14 музея край Сена. Достъпът е абсолютно безплатен и показва над 190 000 експоната на желаещите да разгледат културното богатсво на Париж. Те са достъпни чрез портала parismuseescollections.paris.fr. Желанието на създателите на инициативата е до 2020 г. експонатите да се увеличат до 600 000, с перспектива до 1 000 000. Ще бъдат въведени и 3D функции за потребителите. Платформата предлага и над 380 000 медиа файла.

Сайтът разполага с многообразна информация за изложените в него творби – снимки, библиографски бележки, архиви и богата детайлна информация за самата творба, авторът ѝ и периодът на създаване. Освен това са представени деликатни за излагане или непоказани досега произведения.

Сред вклюените музеи са Къщите на Оноре дьо Балзак и Виктор Юго, който е бил кмет на 8-ми район на Париж, „Карнавале“, „Чернуши“, Музей на модерното изкуство в Париж, Музей на генерал Льоклерк и освобождението на града от нацистката окупация, Музей на романтичния живот, Пти Пале и др.

Сайтът предлага и четири тематични тура Париж от 1900 г., който е съставен от 49 произведения от три музея, Париж през Революцията, който е съставен от 35 произведения от два музея, Париж през XVIII в., съставен от 32 произведения от четири музея, както и разходка из ателиетата на парижки артисти.

Разглеждането може да се осъществи по музей, категория, период, тематика, артист или ключова дума. Има три раздела, като третият “Junior” е специално за младежите. Едно от предимствата на виртуалната разходка е, че произведенията могат да бъдат разгледани и в най-дребните им детайли. Всеки посетител може да си създаде потребителски профил, чрез който да запази досегашните си търсения, да отдели любимите си експонати и да се възползва от многобройни услуги.

Ако искате да се запознаете с културното богатство на Париж, но нямате възможност, сядайте пред компютрите и се насладете на красотата на вековната история на града, разположен по красивите извивки на Сена.

Автор: Калоян Гуглев


Les collections en ligne des musées de la Ville… by paris_musees

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"200 безплатни книги онлайн06.05.2017

Още от Под Моста

Илияна МаринковаПет приказни филма за истински ШехерезадиКино