Блус терапия от Хю Лори

09.07.2014

1

Когато чуете за първи път You Don’t Know My Mind или Six Cold Feet, не бихте предположили, че ги изпълнява висок, слаб и бял актьор, отраснал в мрачната и консервативна Англия. Вместо това ще си представите някой чернокож и як мъжага, който е запретнал ръкави над китарата или пианото и лее дълбоки и наелектризиращи блус ритми. Ще се сетите за Мъди Уотърс и Хоулинг Уолф, за Отис Рединг и Уили Диксън. Но не и за Хю Лори. Британецът, който направи д-р Грегъри Хаус известен диагностицик, накуцването с бастун – секси походка, а предозирането на викодин – рокендрол дрога.

За концертът на Хю Лори в България – четете Тук! 🙂

3Противно на този бунтарски образ и музиката, която създава, Хю Лори изглежда като типичен англичанин – строг и намръщен, със син и студен поглед, саркастичен и привлекателен посвоему. Историята му, превърната в карта, би изглеждала като равен път без остри завои. Роден през 1959 в Оксфорд в семейство на лекар и писателка, шампион по гребане, учи археология и антропология в Селуин Колидж, Кеймбридж. В университета играе в прочутия театрален клуб „Футлайтс” заедно с актьора Стивън Фрай, с когото са невероятен и успешен тандем в сатиричното шоу „Джийвс и Устър”. През 2004 г. Лори влиза в ролята на д-р Хаус до такава степен, че няколко години по-късно циничният лекар почти поглъща образа на актьора.

Киното увлича Лори в редица сериали и филми, но музиката упорито тактува живота му. Може да свири на пиано, китара, барабани, хармоника и саксофон. На 6 години тръгва на уроци по пиано, но вместо да свири гамата, хлапето мечтае за джаз и да може да изпълни Swanee River. Вече на 11 прилежният ученик се превръща в заклет поклонник на блуса, след като чува по радиото I Can’t Quit You Babe на Уили Диксън. На 16 получава първата си китара. Тогава се заражда и най-голямата мечта на Лори, която добива форма и звук през 2011 г.

5

С упойващ контрабас и дълбок тромпет, с протяжна китара и забързано, влудяващо пиано Let Them Talk е директен билет за шумните, весели улици на Ню Орлиънс или за горещата делта на Мисисипи. 15 песни, които заличават образа на дъждовна Англия, за да отвлекат в дълбокия американски Юг, в земите на чернокожите роби, на нелеките съдби и тежкия труд – в люлката на „дяволската музика”. За някои от песните Лори си партнира с кралицата на соул музиката Ирма Томас (John Henry), екстравагантния Д-р Джон (After You’ve Gone) – и двамата от Ню Орлиънс, и сър Том Джоунс (Baby, Please Make a Change). Албумът е невероятна смесица от музиката на Дълбокия юг и джазова носталгия. Претрупаната слайд китара, грубият ритъм и емоционалното пеене успяват да пренесат дори в мрачна Англия „дяволската музика” с цялата й страст и горчив привкус. Let Them Talk е най-продаваният блус албум за 2011 г. във Великобритания с 192 000 продадени копия. Парчета като St. James Infirmary, Battle of Jericho и съвременният вариант на популярната фолклорна песен Swanee River възкресяват блуса по един нов начин, запазвайки традициите на Луизиана.

Две години по-късно Хю се отправя на пътешествие още по на юг, към самото сърце на САЩ, под съпровода на още южняшки ритми. Албумът е Didn’t It Rain, годината – 2013, настроението отново е блусарско, но с привкус на джаз, ритъм енд блус и дори танго. Лори осезаемо развива стила си, като цялостното звучене на албума е много по-спокойно и меланхолично в сравнение с Let Them Talk. Усеща се влиянието на чикагския блус в ритъма на бас китарата, пианото и нежната намеса на саксофона, които го доближават до джаза (The Weed Smoker’s Dream, Evenin’, Careless Love). Лори записва албума с подкрепата на гостуващи музиканти като гватемалската певица Габи Морено, соул изпълнителката Джийн Макклейн и The Copper Bottom Band. Тази година британецът започва с концертите от САЩ, за да достигне до Европа и да зарази с „дяволската” си музика и София, откъдето всъщност ще започне европейското си турне. Синьото настроение ще настъпи при нас с пълна сила на 11 юли в зала 1 на НДК. Билети за концерта могат да се закупят от ticketportal.bg на цени между 40 и 120 лв., обявиха организаторите от EventEase и „Артишок”.

След разбитите представи, че само чернокожи могат да изпълняват дяволски добър блус, че от студена Великобритания нищо горещо не е излязло и че д-р Хаус е самонадеян задник… е, не ни остава друго освен да си пуснем малко блус, да броим дните до юли и да видим колко сини можем да станем.

„ТЪРГОВЕЦЪТ НА ОРЪЖИЕ“ НА ХЮ ЛОРИ – КОГАТО ПАРОДИЯТА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПОКАЗНО

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваЛюбимите ни блус кавъри на Бет Харт30.10.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование