Дъждовна вечер по английски с Хю Лори

13.07.2014

5

Нали знаете как на концерт винаги последната песен е най-емоционална, въздействаща, запомняща се? Е, всяка една песен от концерта на Хю Лори беше точно такава. Макар и да му липсваше прословутата английска точност, Лори плени публиката още с излизането си, играеше си с нея, демонстрирайки заложбите си на комик, танцьор и музикант. Обстановката ни пренесе първо в задимен и уютен нюйоркски бар със стари пастелни килими и приглушени лампи в дъждовна лятна вечер, където в еднакви количества се леят уиски и джаз.

Вижте още: Творчеството на легендарния Хю Лори!

Вечерта наистина беше дъждовна, а Хю наистина излезе с чаша уиски в ръка, което създаде идеалната атмосфера за представянето на втория му албум – ‘Didn’t It Rain’. Заедно със страхотните музиканти от The Copper Bottom Band той успя бързо и неусетно да скъси разстоянието между прашния Ню Йорк и горещата Луизиана – родината на блуса, тази дяволска музика. И всичко това с нотка английски акцент, закачлив хумор и няколко шота уиски.

Снимка - Георги Димитров / Vesti.bg
Снимка – Георги Димитров / Vesti.bg

„Добър вечер, София!“, поздрави Лори, както повеляват добрите маниери, след което дойде време за блус, джаз и танго. Пред препълната Зала 1 на НДК Хю Лори и The Copper Bottom Band изпълниха парчета както от ‘Didn’t It Rain’, така и от първия си албум‘Let Them Talk’. През цялото време певецът показваше преклонението си пред големите имена в жанра, като изтупваше от прахта и забравата все стари песни. На помощ освен групата се претекоха и гватемалската певица Габи Морено и соул изпълнителката Джийн Маклейн. ‘Come On Let The Good Times Roll’, ‘Evenin’’, ‘Wild Honey’, ‘Send Me To The ‘Lectric Chair’, ‘I Hate A Man Like You’ бяха само част от страхотния репертоар на Лори и компания. Заедно с Габи Морено и невероятния ѝ глас той изпълни ‘The Weed Smoker’s Dream’ и нежното аржентинско танго ‘Kiss Of Fire’, на което дори танцува. Пеещият доктор остана сам на сцената, за да изпълни ‘Louisiana Blues’, посветена на опустошителните наводнения в щата през далечната 1927 г.

Вижте още: Хю Лори и писател 🙂

„Градът ви е толкова красив! Не че вие не знаете това. Знаете го, аз просто го отбелязвам.“ Благодарим за милите думи, Хю, а сега ни сипи по още един блус и джаз, моля. Жегата каза тежката си дума и къде на шега, къде наистина, но бандата имаше нужда от подкрепление, което дойде в лицето на Уили и поднос шотове. „Винаги се чудим колко време хората ще издържат да ни гледат как пиемна сцената. В Швейцария издържаха 45 минути.“ Музикантите казаха едно българско „Наздраве“ и пиха за здраве, щастие и просперитет. „Е, няма да има за всички ви, но го приемете така – ние пием за вас!“

Снимка - Георги Димитров / Vesti.bg
Снимка – Георги Димитров / Vesti.bg

Публиката може да не се е насладила на чаша уиски с лед, но първите редове имаха късмета неочаквано да се докоснат до почти двуметровия англичанин (за тези, които още се чудят – да, наистина е много висок). По време на енергичното рокендрол парче ‘Green Green Rocky Road’ Лори стана от пианото и се втурна към първите редове, като затанцува сред тях като светкавица, за да се върне отново на сцената. След заряда и емоциите, които донесе, и танците, които предизвика, нямаше как да се размине без бис (в случая цели два). Приятна изненада беше изпълнението на класиката на ‘Chuck Berry You Never Can Tell’, която накара всеки мъж и всяка жена да се разкършат в луд рокендрол като Джон Траволта и Ума Търмън (за по-недосетливите – да, говорим за ‘Pulp Fiction’). С втория бис страстите се уталожиха, за да дадат място на леката меланхолия, идваща с края на концерта и песента ‘Changes’ от албума ‘Didn’t It Rain’. Последва баналната, но тъжна за всеки меломан картинка, когато групата слиза от сцената и маха заднешком с обещаваща усмивка.

Untitled222
Снимка – Георги Димитров / Vesti.bg

Дъждът преди концерта ни най-малко не попречи на настроението, а след тази очарователна смесица от блус, джаз, танго и рокендрол един древен мит бе разбит. Англичаните определено знаят как да се забавляват.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Габриела КанджеваБлус терапия от Хю Лори09.07.2014

Още от Под Моста

Калоян ГуглевВечните театрални постановки, които не омръзват на публикатаТеатър