Десет години, откакто Breaking Bad промени възприятието ни за сериали

06.08.2018

Тази година отбелязва едно десетилие, откакто Breaking Bad, драматичният американски сериал на продуцента Винс Гилиган, започна. На пръв поглед нормалната история на гимназиалния преподавател по химия, превърната в ожесточена борба за живот и пари, се утвърди като един най-добрите сериали в историята на телевизията с два Златни глобуса, още 145 награди и 227 номинации. Нищо чудно, че фенове почнаха да хвърлят пици по покрива на къщата, в която семейство Уайт „живееха“ по време на снимки.

Сериалът се оказа толкова влиятелен, че в интервю с Entertainment Weekly, Арън Пол (Джеси Пинкман) споделя как феновете на героя Уолтър Уайт, изигран от Брайън Кранстън, изпитвали истинска ненавист към хората, застанали на пътя на учителя и неговата мет индустрия.

Но как този сериал се превърна в модел на подражание в телевизията, че и в ценностна система за феновете си? В чест на десетата годишнина от първия епизод, ще разгледаме нещата, които направиха Breaking Bad велик.

Сюжет и концепция

Създателят на Breaking Bad, Винс Гилиган, създава сериала с желанието за нещо различно и неочаквано. Тенденцията на повечето проекти във филмовата индустрия, като цяло, е да създават непроменливи образи на протагонист и антагонист, като ролите се изясняват в самото начало на всяка продукция.

С това наблюдение, Гилиган насочва вниманието си към това да създаде нещо различно, да развие протагониста в антагонист, или по-добро, да покаже една симбиоза между героя и злодея в едно тяло, това на Уолтър Уайт. От безпомощна, болна от рак жертва, Уолтър Уайт се превръща в безскрупулен убиец, жаден за богатство и готов на всичко да опази състоянието си и мястото си на нелегалния пазар.

Заглавието е създадено да откроява бездушния път на Уолтър Уайт. Фразата “breaking bad” се използва често в южната част на САЩ и е синоним на преобръщането на ценностната система на човек.

Концепцията за сериала се ражда от шега между Винс Гилиган и сценариста Томас Шнауц. Поради тогавашната им липса на професионална заетост, двамата започват с насмешка да говорят как ще построят лаборатория за производство на метамфетамини в задната част на една каравана и ще започнат да обикалят из страната да правят пари.

 

Герои и актьори

Брайън Кранстън, име, свързано с много комедии и развлекателни роли, насочи очакванията на публиката към сериал, подобен на комедийния „Трева”. Но Breaking Bad се оказа далеч по-различна продукция. Прекрасната актьорска игра на Кранстън дори и за момент не подсказа за предстоящия обрат в сюжета, който определи цялата тематика на сериала.

Уолтър Уайт, главният герой в Breaking Bad, се оказа един от най-динамичните и променящи се персонажи, с голяма трудност на изпълнение, благодарение на което Брайън Кранстън печели пет награди „Еми“ за „Най-добър актьор в драматичен сериал“.

Арън Пол също изиграва ролята на Джеси Пинкман, бивш ученик и  настоящ дилър на Уолтър Уайт, по завладяващ начин. Развитието на Пинкман в сериала е диаметрално противоположно на това на Уолтър Уайт и от негативен герой, Пинкман се превръща в харесван и симпатичен персонаж за зрителите. За тази своя роля Арън Пол печели две награди „Еми“ за „Най-добър поддръжащ актьор“.

Технологични аспекти

Винс Гилиган създава целия образ, вид и стил на сериала на база на уестърн филми на Серджо Леоне, познати като “Spaghetti Western”. За своята работа той получава четири номинации за награда „Еми“.

Майкъл Словис, оператор-постановчик на сериала от втори сезон, също бе похвален от критиците за смелия визуален стил, неприсъщ на телевизионните сериали за времето си.

Символи и интересни факти

Водеща тема в сериала е базисният човешки морал и последствията, ако той бъде осквернен. Урокът на Винс Гилиган за зрителя е, че всяко действие има равно на сила противодействие и справедливостта възтържествува рано или късно.

Водещ символ е семейството, най-висшата ценност. Цялата история започва с желанието на един умиращ мъж да осигури бъдеще на семейството си, дори и той да не присъства в него. Отдадеността към семейството е ясно изразена и остава до край една от свързващите нишки между героите.

Розовото плюшено мече пък е символ на всичката болка и страдания, които Уолт е стоварил на близките си. Този визуален мотив се появява на няколко места в сериала, но най-важната сцена, в която мечето пада от небето като присъда от Бог, е когато Уолтър индиректно става виновник за сблъсъка на два самолета.

Интересен факт е, че сайтът, направен от сина на Уолтър Уайт за събиране на средства за болестта на баща му, е все още активен и дава детайлна информация за сериала. Главната страница от сериала е запазена.

Телевизионната продукция отбеляза голям успех и по този случай Винс Гилиган реши да създаде втори сериал, който да напомня на Breaking Bad, но с друга нотка и главен герой. Проектът се казва Better Call Saul и разказва историята на криминален адвокат, който от Уолтър Уайт се пренасочва към клиенти със съмнителни дейсноти и опасни животи. Животът му се превръща в приключение и до момента може да бъде проследен до четвърти сезон, като се очаква и пети през 2019 година.

Десет години по-късно заглавието „Breaking Bad“ е вписано със златни букви в историята на телевизията и оставя след себе си доказано успешен пример за следване във всички аспекти на правенето на сериали. Можем само да се надяваме, че и други проекти, тръгнали от шега за безработицата между продуцент и сценарист, ще ни донесат също толкова невероятни емоции.

Автор: Алекса Кошутова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналото10.05.2021

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование