Десет години, откакто Breaking Bad промени възприятието ни за сериали

06.08.2018
Заедно в час

Тази година отбелязва едно десетилие, откакто Breaking Bad, драматичният американски сериал на продуцента Винс Гилиган, започна. На пръв поглед нормалната история на гимназиалния преподавател по химия, превърната в ожесточена борба за живот и пари, се утвърди като един най-добрите сериали в историята на телевизията с два Златни глобуса, още 145 награди и 227 номинации. Нищо чудно, че фенове почнаха да хвърлят пици по покрива на къщата, в която семейство Уайт „живееха“ по време на снимки.

Сериалът се оказа толкова влиятелен, че в интервю с Entertainment Weekly, Арън Пол (Джеси Пинкман) споделя как феновете на героя Уолтър Уайт, изигран от Брайън Кранстън, изпитвали истинска ненавист към хората, застанали на пътя на учителя и неговата мет индустрия.

Но как този сериал се превърна в модел на подражание в телевизията, че и в ценностна система за феновете си? В чест на десетата годишнина от първия епизод, ще разгледаме нещата, които направиха Breaking Bad велик.

Сюжет и концепция

Създателят на Breaking Bad, Винс Гилиган, създава сериала с желанието за нещо различно и неочаквано. Тенденцията на повечето проекти във филмовата индустрия, като цяло, е да създават непроменливи образи на протагонист и антагонист, като ролите се изясняват в самото начало на всяка продукция.

С това наблюдение, Гилиган насочва вниманието си към това да създаде нещо различно, да развие протагониста в антагонист, или по-добро, да покаже една симбиоза между героя и злодея в едно тяло, това на Уолтър Уайт. От безпомощна, болна от рак жертва, Уолтър Уайт се превръща в безскрупулен убиец, жаден за богатство и готов на всичко да опази състоянието си и мястото си на нелегалния пазар.

Заглавието е създадено да откроява бездушния път на Уолтър Уайт. Фразата “breaking bad” се използва често в южната част на САЩ и е синоним на преобръщането на ценностната система на човек.

Концепцията за сериала се ражда от шега между Винс Гилиган и сценариста Томас Шнауц. Поради тогавашната им липса на професионална заетост, двамата започват с насмешка да говорят как ще построят лаборатория за производство на метамфетамини в задната част на една каравана и ще започнат да обикалят из страната да правят пари.

 

Герои и актьори

Брайън Кранстън, име, свързано с много комедии и развлекателни роли, насочи очакванията на публиката към сериал, подобен на комедийния „Трева”. Но Breaking Bad се оказа далеч по-различна продукция. Прекрасната актьорска игра на Кранстън дори и за момент не подсказа за предстоящия обрат в сюжета, който определи цялата тематика на сериала.

Уолтър Уайт, главният герой в Breaking Bad, се оказа един от най-динамичните и променящи се персонажи, с голяма трудност на изпълнение, благодарение на което Брайън Кранстън печели пет награди „Еми“ за „Най-добър актьор в драматичен сериал“.

Арън Пол също изиграва ролята на Джеси Пинкман, бивш ученик и  настоящ дилър на Уолтър Уайт, по завладяващ начин. Развитието на Пинкман в сериала е диаметрално противоположно на това на Уолтър Уайт и от негативен герой, Пинкман се превръща в харесван и симпатичен персонаж за зрителите. За тази своя роля Арън Пол печели две награди „Еми“ за „Най-добър поддръжащ актьор“.

Технологични аспекти

Винс Гилиган създава целия образ, вид и стил на сериала на база на уестърн филми на Серджо Леоне, познати като “Spaghetti Western”. За своята работа той получава четири номинации за награда „Еми“.

Майкъл Словис, оператор-постановчик на сериала от втори сезон, също бе похвален от критиците за смелия визуален стил, неприсъщ на телевизионните сериали за времето си.

Символи и интересни факти

Водеща тема в сериала е базисният човешки морал и последствията, ако той бъде осквернен. Урокът на Винс Гилиган за зрителя е, че всяко действие има равно на сила противодействие и справедливостта възтържествува рано или късно.

Водещ символ е семейството, най-висшата ценност. Цялата история започва с желанието на един умиращ мъж да осигури бъдеще на семейството си, дори и той да не присъства в него. Отдадеността към семейството е ясно изразена и остава до край една от свързващите нишки между героите.

Розовото плюшено мече пък е символ на всичката болка и страдания, които Уолт е стоварил на близките си. Този визуален мотив се появява на няколко места в сериала, но най-важната сцена, в която мечето пада от небето като присъда от Бог, е когато Уолтър индиректно става виновник за сблъсъка на два самолета.

Интересен факт е, че сайтът, направен от сина на Уолтър Уайт за събиране на средства за болестта на баща му, е все още активен и дава детайлна информация за сериала. Главната страница от сериала е запазена.

Телевизионната продукция отбеляза голям успех и по този случай Винс Гилиган реши да създаде втори сериал, който да напомня на Breaking Bad, но с друга нотка и главен герой. Проектът се казва Better Call Saul и разказва историята на криминален адвокат, който от Уолтър Уайт се пренасочва към клиенти със съмнителни дейсноти и опасни животи. Животът му се превръща в приключение и до момента може да бъде проследен до четвърти сезон, като се очаква и пети през 2019 година.

Десет години по-късно заглавието „Breaking Bad“ е вписано със златни букви в историята на телевизията и оставя след себе си доказано успешен пример за следване във всички аспекти на правенето на сериали. Можем само да се надяваме, че и други проекти, тръгнали от шега за безработицата между продуцент и сценарист, ще ни донесат също толкова невероятни емоции.

Автор: Алекса Кошутова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОтносно 4DX киноформата и филма "Зрителна измама 2"23.06.2016

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаНепознатата Чехия – вълшебна и златнаLIFE