Need For Speed – филмът. Какво да очаквате?

16.03.2014

На път към киното, разсъждавах за това колко много филми по видео игри има и колко от тях изобщо стават за нещо. Чудех се колко точно и какво може да са объркали на лентата, която ми предстои да гледам. Бях абсолютно убеден, че ще остана разочарован, въпреки че след дълги размисли, стигнах до извода че просто няма какво да му объркат на този филм. Преди да ви разкажа за какво иде реч в Need for Speed – филмът (о, колко съм щастлив че не преведоха заглавието на български), нека обърнем внимание на две неща – най-тачените от българските фенове части на поредицата и най-вече, елементите които правят една NFS игра такава.

Review-Need-for-Speed-Most-Wanted
Абсолютно безспорно, манията по гейм поредицата у нас навлезе с третата ѝ част, с подзаглавие Hot Pursuit. В нея се набляга не само на супер скъпите коли и екзотични трасета, но и на гонките с полицията. Патрулки, хеликоптери, барикади и радио съобщенията на силите на реда правеха състезанията еквивалент на адреналинова инжекция. Като цяло, игрите от поредицата с такова подзаглавие, не само у нас, но и на запад са едни от първите, които идват наум на феновете на Need for Speed. Другата по-масова част от поредицата, несъмнено е Underground, заедно с нейните продължения – Underground 2 и всепризнатата за най-, ама най-добра NFS игра правена НЯКОГА – Most Wanted. Тук имаме нелегални състезания, тунинг, граничещ с абсурда, N2О (течен азот или нитро, ако щете), а в MW присъстват и любимите гонки с куките. По-интересното е, че именно в тези части EA експериментират с някакъв сюжет. Има общо 6 игри от поредицата, в които има история. Другите три са Carbon, Undercover и The Run, в която за пръв път излизаме от автомобила. Въпросните сюжети винаги се въртят около желанието за отмъщение на главния герой. Дали защото са му взели супер наточеното BMW с нечестни средства, дали защото са го прецакали и дължи голяма сума кинти на мафията…

За да резюмирам – основните елементи на добрите NFS игри са именно тези:

  • Скъпарски екзотични возила, произведени в десетки или стотици бройки, които биха накарали всеки автофен да получи ерекция;
  • Гонки с органите на реда – виещи патрулни коли, полицейски хеликоптери, преобърнати коли, барикади с шипове;
  • Граничещ със свръхестественото тунинг, престъпно оптимизирани автомобили и нелегални състезания за пари и престиж;
  • История, свързана с лична вендета на главния герой, често клиширана, която никога не завършва с пълен хепиенд;

NeedForSpeed_1600x597_Images_19
Щастлив съм да ви съобщя, че във визуалната чекиада (простете за израза), която е филмът Need for Speed, присъстват всички тези елементи. Резултатът е ефектна лента, която ще ви разсмее, разплаче, развълнува и като цяло, няма да ви накара да съжалявате за двата часа, които сте прекарали с нея. Ще оплакнете очи в цели три екзепляра от „хиперкола на 2010 година“ на списание TopGear (настоящият брой на българския му вариант върви в комплект с билета за филма, между другото) – Koenigsegg Agera R. Ще видите уникален автомобил, по който са работили Форд и Шелби, който бива довършен от тунинг-шопа на главния герой – Тоби Маршал (в ролята Дже… Аарън Пол). Ще станете свидетели на поне пет адреналинови състезания, в три от които има полиция, а първото ми навя спомени за първия Underground. И като цяло – повтарям – няма да съжалите, че сте гледали този филм.

NeedForSpeed_1600x597_Images_12
Сценарият е точно това, което може да се очаква от него – син на легендарен състезател, Тоби Маршал от малкото нюйоркско предградие Маунт Киско, си има тунинг шоп и плаща вноските за него чрез улични състезания. Естествено, нашият човек си има навигатор, механици и дизайнер, които си вървят с характерните за този тип сюжети прякори – Фин (перка), Звяр, Маверик и Пийт. Но за да може това да е Need for Speed, трябва да има вендета. Въпросната се явява в лицето на Дино Брустър (Доминик Купър) – професионален състезател и стар съперник на Тоби, който първо му предоставя невероятна възможност, а после го прецаква до такава степен, че нашият човек прекарва две години в затвора заради него. След времето в пандиза, Джес… тъй де, Тоби, има за цел да направи и невъзможното, за да получи покана за Де Лион – тайно и престижно състезание, в което участват само най-добрите рейсъри в САЩ и да се изправи срещу своя изедник на пътя. Повече няма да разкривам – има обрати, има лафове и въпреки че не е сок от мозък, всъщност историята не дразни толкова много.

NeedForSpeed_1600x597_Images_14
Откъм актьорска игра, Аарън Пол (тоя път уцелих) и Доминик Купър, са основната движеща сила зад лентата. Напрежението, което двамата създават в моментите в които са заедно на екрана, може да се разреже с нож. Тъжното е, че Пол сякаш все още не може да излезе от „Breaking Bad“ и не успя да ме накара да мисля за него като Тоби, а не Джеси. Сценаристите са попрекалили в това отношение, защото дори емблематичната реплика на гореспоменатия персонаж – “yeah, bitch” присъства цели три пъти. Дамското присъствие от страна на британката Имоджен Пуутс (28 седмици по-късно, В като Вендета), е точно в десятката. Останалата част от актьорския състав се справя задоволително, но като изключим една сцена с Фин, ролята на когото изпълнява Рами Малек (24, Зазоряване – част 2), едва ли ще запомните много от тях.

NeedForSpeed_1600x597_Images_11
Ако ви вълнува кои игри от поредицата са вдъхновили филма, ето разбивка – започва като Underground, преминава през Most Wanted, после дълго време е в режим Тhe Run и завършва с елементи от Hot Pursuit 2, дори финалното състезание изглежда като извадено от играта. Лентата няма нищо общо с трейлърите (и слава Богу) и ако всичко дотук ви е прозвучало добре, тичайте към киното. Особено ако сте фенове на автомобилостроенето и/или поредицата Need for Speed. Лично аз възнамерявам да го гледам пак!

P.S: Трейлърите и рекламите преди филма са цели 18 минути!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна Маринкова"Вице" - киното като обвинителен акт29.01.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино