Кино

„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналото

10.05.2021

На хората от големите градове понякога ни се иска да заживеем по-тихо място в дружелюбната и спокойна провинция. „Мер от Ийсттаун“ обаче може и да промени мнението ви за сплотените общности, където отношенията са не по-малко сложни, а събитията отекват с непредполагаем мащаб.

Новият сериал на HBO ни отвежда в щата Пенсилвания, за да разкаже историята на един детектив, който се бори не само с пъзелите на престъпления, но и на собствения си живот. Отраснала в Ийсттаун, Мер Шиън работи там като сержант-следовател. Малкото градче поставя пред нея всякакви случаи – от оплаквания за воайорство през зависимости и семейни свади до изчезвания и убийства.

Снимка: HBO

Професията ѝ обаче не е единственият източник на драма. В личния живот на Мер се преплитат няколко трагедии, от които изглежда, че е успяла да изплува, но вълните от тях често се надигат. Вместо да бъдат разкрити наведнъж, белезите от миналото ѝ бавно се разголват пред нас, рисувайки сложната картина от отношения в живот на героинята.

Кейт Уинслет в главната роля показва чистия блясък на актьорската си игра, лишена от грим и каквито и да е други външни напомняния, че е носител на „Оскар“, „Златен глобус“ и „Еми“, освен талантът ѝ на преден план. Тя прави силно реалистичен образ на разведена жена, майка и млада баба, която всеки ден посреща нови битки и не ѝ остава място за суета. За някого като Мер, която се опитва да скрива емоциите си, погледът на британската актриса разкрива най-много, докато стоическата фасада се допълва от решителна походка, небрежна вързана на опашка коса и дълбоки вдишвания от електронна цигара.

Снимка: HBO

Освен като следовател, Мер е позната сред съгражданите си и с прякора Ястребка заради невероятен кош, отбелязан от нея преди четвърт век в дамския отбор по баскетбол. Докато юбилей от голямото събитие се отбелязва 25 години по-късно, героинята все още изпитва неприязън към това название и се бори да оправдае представата за герой, каквато останалите имат за нея. Още по-сложна прави тази мисия един неразрешен случай на изчезнало момиче и ново мистериозно убийство, за които може да се предположи, че са свързани.

Разследването не става по-леко, когато Мер познава лично потърпевшите семейства от Ийстаун, където всеки е свързан с друг по някакъв начин. Освен съвършеният местен акцент на Кейт Уинслет, който англоговорящите зрители хвалят, друго силно качество на сериала е автентичността на малкото градче с неговите жилища и обитатели. Минисериалът обаче не романтизира, а показва тъмната страна на малките общности, където близостта с другите може да е пречка, а всеки е заподозрян.

Снимка: HBO

Дотук всеки епизод завършва с улики, която ни хвърлят в нови посоки, подобно на друго хитово заглавие на HBO – „Отмяната“. Мотивът за жената с болезнено минало от малкия град откриваме и в сериала „Отворени рани“ от 2018 г., но това, което отличава „Мер от Ийсттаун“ от останалите продукции в жанра, са многото пластове от изпитания, поднесени пред главната героиня, и опитите да ги победи. Сериалът на сценариста Брад Ингълсби и режисьора Крейг Зобъл дава заявка да бъде дълбоко изследване на болката от семейни травми, каквото и в „Дотолкова съм сигурен“ на Дерек Сианфранс, но без трудните за преглъщане моменти и тежката атмосфера на обреченост.

Симпатии към Мер предизвиква нейният професионализъм на работното място и грижовността ѝ към семейството, затова и наред със криминалните загадки, надеждите нейните проблеми да се разрешат поддържат интереса към епизодите. Друга причина са и останалите герои, чиито образи грабват с пълнокръвност и човечност. Сред тях са майката на Мер (Джийн Смарт), с която под един покрив не липсват конфликти, състрадателната ѝ дъщеря Шивон (Ангори Райс) и подкрепящата приятелка от детство Лори (Джулиан Никълсън).

Снимка: HBO

Два от ключовите мъжки персонажи изваждат наяве различни страни от характера на Мер. Евън Питърс влиза в ролята на младия, но доказал се окръжен детектив Колин Зейбъл, изпратен, за да помага на Мер в новото ѝ разследване. Десетилетие след минисериала „Милдред Пиърс“, Кейт Уинслет отново си партнира с Гай Пиърс, който тук играе чаровен писател, опитващ да се сближи със следователката.

„Мер от Ийсттаун“ продължава тенденцията за завладяване на малкия екран със сюжети, в чийто център са жени. Без главна цел да бъде чисто феминистки, сериалът на HBO показва героиня, която е не само силна, но и много ранима. Сценарият се вглежда както в нейната издръжливост, така и сътресенията от живота ѝ с техните последици, като инжектира солидна доза състрадание. Вместо да възвеличава образите на оцеляващите обикновени жени, „Мер от Ийсттаун“ ги показва такива, каквито са – наред с мъката и онези части от ежедневието, оставащи скрити за всички други освен този, който води борбата.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Александър Кълбов„Черни платна“ изплува на телевизионния хоризонт22.10.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование